A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Μύθοι και αλήθειες για τις πρωτεΐνες

Το 1983 οι ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνει το ρυθμό σπειραματικής διήθησης, γνωστός ως GFR.

Πρόκειται για μία τιμή που καταδεικνύει πόσο καλά διηθούν τα νεφρά τα απόβλητα προϊόντα από το αίμα, ενώ βοηθά στη διάγνωση πιθανής βλάβης στα νεφρά.

Αποτελεί επίσης το καλύτερο μέσο εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας, καθώς όσο πιο υψηλός είναι ο ρυθμός διήθησης, τόσο καλύτερα λειτουργούν τα νεφρά. Ο φυσιολογικός ρυθμός διήθησης είναι περίπου 100 mL/min.

Το εύρημα αυτό οδήγησε πολλούς επιστήμονες στην υιοθέτηση της άποψης ότι ο υψηλός ρυθμός σπειραματικής διήθησης, θέτει τα νεφρά σε κατάσταση στρες.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες αύξανε το ρυθμό σπειραματικής διήθησης, αυτό δεν είχε δυσμενή επίδραση στη συνολική λειτουργία των νεφρών.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα δημοσιευμένη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών -ειδικά έως και 2,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους- βλάπτει την υγεία των νεφρών.

Συμπέρασμα

Προκειμένου να διατηρηθεί ο φυσιολογικός κύκλος διακίνησης των πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος, το 10-15% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες.

Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 0,75 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα. Δύο έως τρεις μερίδες πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης ή τέσσερις μερίδες πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, μπορούν εύκολα να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες.

Τι πρέπει να προσέχετε

- Δίνετε βάση στις ετικέτες των τροφίμων. Σπανίως τρώτε καθαρή πρωτεΐνη, καθώς οι περισσότερες συνδυάζονται συχνά με κορεσμένα λίπη.

- Αν τρώτε κρέας, επιλέξτε κομμάτια χωρίς λίπος.

- Αν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά, οι πιο υγιεινές επιλογές είναι τα αποβουτυρωμένα ή όσα έχουν χαμηλά λιπαρά.

- Τα φασόλια, η σόγια, τα καρύδια και τα προϊόντα ολικής άλεσης προσφέρουν πρωτεΐνη χωρίς κορεσμένο λίπος και με πολλές διαιτητικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.




Πηγή: onmed.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ
H Foodwatch αποκάλυψε πως ένα προϊόν στα οκτώ, ανάμεσα στα 152 που ήλεγξε, περιέχει αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτών ελαίων.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει την μέλισσα με το μέλι. Ωστόσο η μέλισσα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Στο προϊόν διαπιστώθηκε η παρουσία σαλμονέλας με αποτέλεσμα να το ανακαλέσει από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Τροφίμων.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ ρολό κοτόπουλο κατεψυγμένο καθώς βρέθηκε σαλμονέλα.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Η διαφορά τους είναι εμφανής στο χρώμα όπου το ιχθυοκαλλιέργειας είναι σκούρο και μαύρο σε πολλά σημεία.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x