A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα - Γενετικά τροποποιημένα μωρά ανοίγουν "το κουτί της Πανδώρας"

Η γέννηση των δίδυμων αδελφών Λούλου και Νάνα θα μπορούσε να γραφτεί στα βιβλία ιστορίας. Σπάνια μια γέννηση προκαλεί τέτοιο ενδιαφέρον και μάλιστα επιστημονικό. «Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε» δηλώνει η Κριστιάνε Βόοπεν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί Ηθικής, και ζητά διεθνή παρέμβαση. Εκτός αυτού 120 Κινέζοι επιστήμονες προειδοποιούν για του κινδύνους που ελλοχεύουν σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Τι ακριβώς συνέβη όμως; «Δυο πανέμορφες μικρές Κινεζούλες με τα ονόματα Λούλου και Νάνα ήρθαν πριν από μερικές εβδομάδες κλαίγοντας στον κόσμο. Ήταν υγιείς όπως κάθε άλλο μωρό» δήλωνε μέσω YouTube, o Κινέζος επιστήμονας Χε Τζιανκούι από το Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας στη Σενζέν. Ο Κινέζος επιστήμονας παρενέβη στο γονιδίωμα των δυο εμβρύων. Δήλωσε πως χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ακριβείας CRISPR-Cas9, τροποποίησε γενετικά τα έμβρυα επτά ζευγαριών που είχαν κάνει εξωσωματική σε κλινική γονιμότητας. Υποστηρίζει πως ο λόγος που το έκανε είναι για να αναπτύξουν τα παιδιά μεγαλύτερες αντιστάσεις στον ιό του Aids.

Ωστόσο πολλά φαντάζουν περίεργα, όπως για παράδειγμα γιατί επέλεξε να μιλήσει καταρχάς για αυτό το γεγονός σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα και όχι σε ένα επιστημονικό συνέδριο ή ακόμα γιατί δεν έγραψε πρώτα σε ένα ειδικό ιατρικό περιοδικό. Ακόμα γιατί δεν είχε ενημερώσει το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται, το οποίο εν τω μεταξύ παίρνει αποστάσεις από τον Κινέζο επιστήμονα.

Διεθνείς επικρίσεις

Τόσο στην Κίνα όπως και σε πολλές άλλες χώρες απαγορεύεται η τροποποίηση των ανθρώπινων γονιδίων. Οι συνέπειες της μεθόδου CRISPR-Cas9 είναι άγνωστες και οι επιστήμονες δηλώνουν πως τα δυο κοριτσάκια ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους μεγαλώνοντας. Η μέθοδος εφαρμόζεται από το 2012 και αντιμετωπίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τα ερευνητικά εργαστήρια. 

Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες μπορούν με σχετική ακρίβεια να διαχωρίσουν και να απενεργοποιήσουν γονίδια. Έτσι τροποποιούν εν τω μεταξύ γονίδια από μικροοργανισμούς και φυτά για να θεραπεύσουν διάφορες ανθρώπινες ασθένειες. Η θεραπευτική χρήση όμως όσον αφορά το σπέρμα, τα ωάρια και τα έμβρυα δεν περιλαμβάνεται διότι είναι ακόμα ασαφές ποιες είναι οι επιπτώσεις στο γενετικό υλικό.

Επικριτικός απέναντι στον Κινέζο επιστήμονα είναι ακόμα και οι δυο από τους τρεις  εφευρέτες της μεθόδου CRISPR-Cas9. Η Τζένιφερ Ντούντνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ δηλώνει πως είναι άμεση ανάγκη να περιοριστεί η χρήση της μεθόδου στα έμβρυα και την ίδια άποψη έχει και ο συνάδελφός της Φενγκ Ζανγκ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας  στη Μασαχουσέτη.

«Ζητήσαμε από τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ να αρχίσουν αμέσως λεπτομερή έρευνα για να διαπιστωθούν τα γεγονότα», αντέδρασε το βράδυ της Δευτέρας η Εθνική Επιτροπή Υγείας, προσθέτοντας πως «αποδίδει μεγάλη σημασία» στην υπόθεση.

Ο επιστήμονας, ο οποίος σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ και διευθύνει στη Σεντσέν ένα εργαστήριο εξειδικευμένο στο γονιδίωμα, εξήγησε πως χρησιμοποίησε την τεχνική Crispr-Cas9, των λεγόμενων «γενετικών ψαλιδιών». Αυτή επιτρέπει να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται ανεπιθύμητα τμήματα του γονιδιώματος, όπως διορθώνει κανείς ένα λάθος πληκτρολογίου στον υπολογιστή.

Αυτή η «ιατρική πρωτιά» δεν έχει επαληθευθεί με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς τα αποτελέσματα της κινεζικής ομάδας δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο δημοσίευσης σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.

Περισσότεροι από 100 κινέζοι επιστήμονες, κυρίως βιολόγοι και γιατροί, εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους την απογοήτευσή τους γι' αυτή την «τρέλα», υπογραμμίζοντας πως καταφέρει «μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια φήμη και στην ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας στην Κίνα».

«Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε. Ίσως εξακολουθούμε να έχουμε μια αναλαμπή ελπίδας να το κλείσουμε πριν είναι πολύ αργά», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία είναι γραμμένη στην κινεζική και υπογράφεται από περίπου 120 επιστήμονες.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι συγκροτεί μια ομάδα μελέτης για την τροποποίηση του γονιδιώματος ανθρώπινων εμβρύων, με αφορμή την ανακοίνωση ενός Κινέζου επιστήμοναΠηγή:DPA, dw, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Οι οικογένειες των συζύγων τους κατέβαλαν περίπου 3.350 δολάρια για την μεγαλύτερη και 2.800 δολάρια για την αδελφή της.
ΚΟΣΜΟΣ
Οι αρχές της Κίνας επέβαλαν σήμερα lockdown στη Λανζόου, στα βορειοδυτικά, μια πόλη τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.
ΚΟΣΜΟΣ
Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19, ο κόσμος δεν έχει αντιδράσει επαρκώς και δεν έχει μάθει από τα λάθη του...
ΚΟΣΜΟΣ
Ένα μικροσκοπικό καβούρι μήκους μόλις πέντε χιλιοστών, παγιδευμένο μέσα σε κεχριμπάρι προ περίπου 100 εκατομμυρίων ετών.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Τζινέθ Μπεντόγια Λίμα απήχθη, βιάστηκε και βασανίστηκε το 2000 από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Κόλιν Πάουελ πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x