A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ήρθε η ώρα να φυτέψετε δέντρα με φρούτα στο μπαλκόνι

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι μας φυτεύοντας καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα; Εξαιρετική ευκαιρία για να απολαμβάνουμε λαχταριστά φρέσκα φρούτα, για να φτιάξουμε χυμό ακόμα και γλυκά του κουταλιού! Παράλληλα, αυτά τα δεντράκια έχουν σημαντική καλλωπιστική αξία, καθώς διαθέτουν πλούσιο φύλλωμα, όμορφα άνθη και εντυπωσιακούς καρπούς. Ας δούμε λοιπόν, τι μπορούμε να φυτέψουμε σε γλάστρα. Ξεκινάμε με τα εσπεριδοειδή: Λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά και κουμ κουάτ. Κι αν θέλουμε κάτι πιο εξωτικό, μπορούμε να δοκιμάσουμε μία μπανανιά και ένα ανανά.

Τι θέση επιλέγουμε για να φυτέψουμε δέντρα με φρούτα σε μπαλκόνι;

Τόσο τα εσπεριδοειδή δέντρα, όσο και τα εξωτικά τροπικά φυτά είναι ευαίσθητα στο έντονο κρύο του χειμώνα και στους βοριάδες. Ειδικά, όταν τα φυτεύουμε σε γλάστρα, θα πρέπει να επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι, προφυλαγμένη από το κρύο και τον δυνατό αέρα. Την περίοδο του καλοκαιριού, καλό είναι να προστατεύουμε τα φυτά μας κατά τις μεσημεριανές ώρες από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο. Η αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών, του χειμώνα και του καλοκαιριού, μπορεί να γίνει με ένα ειδικό δίχτυ προστασίας από τον άνεμο, την παγωνιά και το κρύο. Επιπλέον, για να προστατέψουμε τα φρουτόδεντρα μας από την παγωνιά μπορούμε να τα μεταφέρουμε για λίγο σε εσωτερικό χώρο μέσα στο σπίτι, πάντα σε ηλιοφανή θέση με καλό αερισμό, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση καρποφόρων δέντρων σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε καρποφόρα δέντρα στο μπαλκόνι, χρειαζόμαστε μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα, διαστάσεων τουλάχιστον 40 εκατοστών σε πλάτος και ύψος, για να μπορέσει το δεντράκι μας να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Φροντίζουμε η γλάστρα μας να έχει τρύπες που επιτρέπουν στο περιττό νερό να φεύγει και συμπληρωματικά προσθέτουμε μια λεπτή στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση. Επιπλέον, μπορούμε να τοποθετήσουμε μία βάση με ροδάκια στη γλάστρα για ευκολότερη μετακίνηση όταν αυτό χρειαστεί. Όσον αφορά το χώμα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά ή πιο ειδικό για καρποφόρα δέντρα.

Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχουν τα καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα;

Τα καρποφόρα δέντρα όταν φυτεύονται σε γλάστρα απαιτούν συχνά ποτίσματα ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα. Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ποτίζουμε 3 φορές τη βδομάδα και διαβρέχουμε το φύλλωμα για δροσισμό. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το υπερβολικό πότισμα ή η απουσία ποτίσματος στη μπορεί να προκαλέσει σημαντική φυλλόπτωση στα φυτά μας. Για τη λίπανση των καρποφόρων δέντρων σε γλάστρα, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, κάθε 1-2 μήνες καθώς υπάρχουν σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Συμπληρωματικά, εφαρμόζουμε λίπανση με σίδηρο για να δώσουμε έντονο πράσινο χρώμα στο φύλλωμα και να αυξήσουμε την ζωτικότητα των φυτών μας.

Κι ένα μυστικό για τα καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα
 
Για να αντιμετώπισoυμε προληπτικά έντομα όπως ο φυλλοκνίστης και η μελίγκρα που προσβάλλουν τα καρποφόρα δέντρα, διαλύουμε μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπoύνι σε ένα λιτρο νερό. Εναλλακτικά, προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα οικολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλίου για να ψεκάσουμε τα φυτά μας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ
Το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας με τον Παναγιώτη Μανίκη διοργανώνει πρακτικό εργαστήρι φυσικής καλλιέργειας
ΓΕΩΡΓΙΑ
Καλό θα ήταν να αντιγράφαμε τα έθιμα των άλλων λαών, όταν αυτά βασίζονται στην Αγάπη και στην Αλληλεγγύη.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Το μαρούλι είναι μια πολύ εύκολη καλλιέργεια που μπορούμε να κάνουμε στον κήπο μας στο μπαλκόνι μας ή και σε σχολικούς κήπους.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Τι θα έπρεπε να κάνει η κοινωνία μας με τη γη που είναι σε αχρηστία; Να φυτέψει τροφή, φυσικά.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η Φυσική Καλλιέργεια είναι ένα πνευματικό μονοπάτι που συνδέει επιστήμη, θρησκεία, φιλοσοφία σε μια ενιαία σύλληψη, όπως ήταν κάποτε στο παρελθόν αδιαίρετες. Η Φυσική Καλλιέργεια φιλοδοξεί να ενώσει θεό άνθρωπο και φύση. Παναγιώτης Μανίκης
ΓΕΩΡΓΙΑ
Μέσα από την υγειονομική κρίση γεννήθηκε η ανάγκη σε πολλούς ανθρώπων των πόλεων να καλλιεργήσουν ένα μέρος της τροφής τους. Το τελευταίο διάστημα δεχτήκαμε πολλές ερωτήσεις πώς να κάνουν έναν λαχανόκηπο στο μπαλκόνι τους.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x