A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ο πρώτος κάθετος κήπος σε δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα είναι γεγονός!


Στην πρόσοψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος, στην οδό Κλεάνθους 18 στη Θεσσαλονίκη, σε μια επιφάνεια πενήντα τετραγωνικών μέτρων, έχουν τοποθετηθεί 804 γλαστράκια με τέσσερα είδη φυτών, κατάλληλα για τις κλιματικές συνθήκες στο συγκεκριμένο σημείο. 

Στην ταράτσα του κτιρίου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για τη συγκέντρωση του νερού της βροχής, το οποίο χρησιμοποιείται για το πότισμα του κάθετου κήπου, μέσω ενός κατάλληλου και σύγχρονου συστήματος άρδευσης και αποστράγγισης. 

Το σύστημα αυτό, άλλωστε, εγκαταστάθηκε μετά από τη μεταφορά της σχετικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από την Αυστραλία, μια χώρα που θεωρείται πρωτοπόρα παγκοσμίως σε θέματα διαχείρισης αστικού νερού. 
    
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας πολύ εντυπωσιακής πρόσοψης κτιρίου, η αύξηση του πρασίνου στην περιοχή, καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου αλλά και του μικροκλίματος στην ευρύτερη περιοχή μέσω της μείωσης του φαινομένου της θερμονησίδας. 
    
Σε μικρή απόσταση από την οδό Κλεάνθους,  στο δημοτικό κολυμβητήριο της Τούμπας, στο οποίο υπήρχε μεγάλη κατανάλωση πόσιμου νερού, λόγω της ανάγκης για ντουζ πριν και μετά από τη χρήση της πισίνας, αντικαταστάθηκαν όλες οι βρύσες, τοποθετήθηκαν ειδικές συσκευές με φωτοκύτταρο στο ντουζ, που περιορίζουν τη χρήση του νερού και δεν το αφήνουν να τρέχει άσκοπα και άλλαξαν όλα τα καζανάκια που έτρεχαν. Συνολικά εγκαταστάθηκαν 53 νέα συστήματα εξοικονόμησης νερού και σε αυτά περιλαμβάνονται θερμοϋδραυλικά συστήματα, κυκλοφορητές και θερμοβαλβίδες που επιτρέπουν να γίνεται σωστή κυκλοφορία νερού και να διασφαλίζεται η σωστή θερμοκρασία του για τη χρήση του ντουζ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η μείωση κατά 20% με 30% της κατανάλωσης νερού και ενέργειας.   
    
Οι παραπάνω δράσεις για την δημιουργία του πρώτου κάθετου κήπου σε δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στο δημοτικό κολυμβητήριο πραγματοποιήθηκαν μέσω της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean και με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Coca Cola στην Ελλάδα. 
    
Κατά τη σχετική παρουσίαση σήμερα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης αλλά και στο κτίριο της οδού Κλεάνθους, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, του Δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, τόνισε ότι τα θέματα της διαχείρισης των ομβρίων και όχι μόνο, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, έχουν έρθει στο προσκήνιο, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και πρέπει οι δήμοι να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έχουν γίνει έργα δημιουργίας πράσινων δωμάτων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου και σε σχολεία και ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο έργο στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου για το πότισμα της επιφάνειας του χώρου με το νερό της βροχής. 
    
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στο κολυμβητήριο, σημείωσε ότι έγινε μεγάλη προεργασία για την εγκατάσταση των κατάλληλων συστημάτων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τέτοιες συνεργασίες θα επαναληφθούν και στο μέλλον. 
    
Στις δράσεις που ξεκίνησε στα νησιά το 2008 ο διεθνής οργανισμός Global Water Partnership Mediterranean αναφέρθηκε η υπεύθυνη του προγράμματος, Κωνσταντίνα Τόλη. "Στόχος μας είναι να αναβιώσουν τεχνικές για τη συλλογή μη πόσιμου νερού καθώς αυτό εξαντλεί το 90% της χρήσης του νερού σε ένα σπίτι" είπε. 

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι αποκαταστάθηκαν τέτοια συστήματα και εγκαταστάθηκαν νέα σε νησιά της Ελλάδας, έφερε ως παράδειγμα τη Φολέγανδρο όπου υπάρχουν 2.600 στέρνες, τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν 74 έργα στα νησιά και επισκευάστηκαν δεξαμενές ενώ κατασκευάστηκαν και νέες δεξαμενές δικτύου και αντλίες. 

Είπε, ακόμη, ότι στη Σύρο το 2011 υλοποιήθηκε έργο συλλογής των ομβρίων υδάτων σε μια υπόγεια δεξαμενή νέας τεχνολογίας, μέσω της οποίας αρδεύεται παρακείμενο πάρκο. Και στη Θεσσαλονίκη όμως, όπως ανέφερε, υπάρχει σχετική εμπειρία καθώς στη νέα παραλία υπάρχουν υπόγειες δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού τελευταίας τεχνολογίας. Τις δράσεις του οργανισμού συμπληρώνουν τα προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και μαθητριών στην εξοικονόμηση του νερού.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Πλήρης ημερών πέθανε η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου, πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
ΕΛΛΑΔΑ
Η στροφή στο Ποδήλατο είναι μια παγκόσμια τάση με εναυσμα την πανδημία.
ΕΛΛΑΔΑ
Συνελήφθη για πολλοστή φορά ο ασθενής Χρήστος Ριγανάς και μέλος του Συλλόγου Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης που καλλιεργούσε το φυτό ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στο φάρμακό του.
ΕΛΛΑΔΑ
Καταγγελία για προσαγωγές παιδιών 13 και 14 ετών στο αστυνομικό τμήμα, επειδή έπαιζαν μπάσκετ σε σχολείο, έκαναν οι γονείς τους στη Λαμία.
ΕΛΛΑΔΑ
Χωρίς τις αισθήσεις του βρέθηκε το πρωί μέσα στην κούνια του, από τους γονείς του, κοριτσάκι 2 ετών στην Ηγουμενίτσα.
ΕΛΛΑΔΑ
Τονίζεται ότι η αντιμετώπιση των περιστατικών που παραπέμπονται από το Νοσοκομείο "Η Αγία Σοφία" προς το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους γονείς των παιδιών.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x