A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό

Η λειτουργία της άρδευσης των καλλιεργειών που ήταν αρμοδιότητα των δήμων και των κοινοτήτων της περιοχής μας, μετά την εφαρμογή του Καλλικρατικού νόμου για την αυτοδιοίκηση, αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου Βόλου, βάσει του άρθρου 75 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 94 του Καλλικράτη-Κλεισθένη, ο δήμος Βόλου έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πλείστες όσες αρμοδιότητες στις οποίες περιλαμβάνεται και η άρδευση, με σκοπό τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας.

Η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη χωρίς να εκτιμήσει την πραγματική αξία και ποιότητα της τοπικής εργατικής παραγωγής. και την ουσιαστική της συμμετοχή στην τοπική οικονομία και αγνοώντας τις δυσκολίες και τους κόπους της ορεινής και ημιορεινής καλλιέργειας καθώς και τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας της άρδευσης που απαιτεί όχι μόνο την υποστήριξη του δήμου αλλά και την άμεση και καθημερινή συμμετοχή των καλλιεργητών, επιχείρησε με πλάγιο τρόπο και χωρίς διαβούλευση να μεταφέρει την άρδευση από τις υπηρεσίες του δήμου στην ΔΕΥΑΜΒ, με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση και το ξεπούλημα των νερών της άρδευσης.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων στις αγροτικές περιοχές του δήμου Βόλου (λαϊκές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, κλπ), με παράνομες και fast-track μεθοδεύσεις και διαδικασίες, με αστυνομική και δικαστική καταστολή, η ΔΕΥΑΜΒ που δεν ανταπεξέρχεται στις βασικές της υποχρεώσεις σε ότι αφορά την ποσοτική και ποιοτική ύδρευση των κατοίκων της πόλης επιχείρησε τον Μάρτη 2015, να δημιουργήσει,  να αναλάβει και να επιβάλλει υπηρεσία άρδευσης!!!

Ενώ επικαλείται έλλειψη προσωπικού και κονδυλίων για να κάνει τα βασικά σε ότι αφορά την ύδρευση, η επιχείρηση απαξιώνει τον παραδοσιακό και γνήσια αυτοδιοικητικό τρόπο διανομής του νερού άρδευσης, με τον οποίο επί εκατοντάδες χρόνια οι κάτοικοι του Πηλίου, με έξοδα δικά τους και των πρώην Κοινοτήτων αλλά και με προσωπική εργασία, συντηρούσαν το δίκτυο των υδραυλάκων και διένειμαν το αρδευτικό νερό.

Ο λόγος για μια τέτοια ακατανόητη, ύποπτη και παράνομη απόφαση είναι η μετατροπή του αγρότη σε παθητικό πελάτη της ΔΕΥΑΜΒ, η ραγδαία αύξηση των τελών, με υπερτιμολόγηση του νερού προς όφελος της ΔΕΥΑΜΒ αλλά και ο απόλυτος έλεγχος του υδάτινου δυναμικού με σκοπό την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίησή του.

Η τωρινή δημοτική αρχή επαναφέρει προς επανέγκριση τον  κανονισμό άρδευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 30/1, σύμφωνα με την απόφαση 2301/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκε  ο Κανονισμός άρδευσης που ενέκρινε ο δήμος Βόλου τον Μάρτη του 2015, αρνούμενη να δεχτεί το βασικό αίτημα των κατοίκων του ορεινού όγκου για επιστροφή της άρδευσης στο πλαίσιο του δήμου.

Καλούμε τη δημοτική αρχή:

- να φροντίσει για την ομαλή λειτουργία της άρδευσης μέσω των υπηρεσιών του δήμου όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 94/Ν.3852/2010)

- Να σταματήσει την επιθετική της πολιτική ενάντια στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

- Αντί να εποφθαλμιά τα νερά της άρδευσης για οικονομική  εκμετάλλευση και ξεπούλημα, να σταματήσει τη συστηματική υποβάθμιση της ΔΕΥΑΜΒ με στόχο τη φτώχευσή της και να φροντίσει για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της σε συνεργασία με τους πολίτες.

Τέλος ενημερώνουμε τη δημοτική αρχή ότι τα χωριά το ένα μετά το άλλο, αποφασίζουν τη συνέχιση της αυτοδιαχείρισης της άρδευσης και αρνούνται να πέσουν στην παγίδα των προσφορών και των εκπτώσεων της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ με σκοπό  να καταγραφούν στη λίστα των καταναλωτών, παραδίδοντας έτσι τα δικαιώματά τους στο έλεος σήμερα της ΔΕΥΑΜΒ και αύριο των ιδιωτών επενδυτών.
 
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΡΟ
Η ΕΥΔΑΠ σε ευθυγράμμιση με τις τελευταίες εξελίξεις περί απαγόρευσης κυκλοφορίας και προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι αναστέλλει τη λειτουργία όλων των Περιφερειακών της Κέντρων
ΝΕΡΟ
Η ΕΥΔΑΠ σε ευθυγράμμιση με τις τελευταίες εξελίξεις και προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι αναστέλλεται η λειτουργία των Περιφερειακών της Κέντρων, μέχρι νεότερης ενημέρωσης, με εξαίρεση τα Περιφερειακά Κέντρα
ΝΕΡΟ
Η ΕΥΔΑΠ συστήνει στους Πελάτες της να αποφεύγουν την προσέλευση στα Περιφερειακά Κέντρα της Εταιρείας και να εξυπηρετούνται μέσω εναλλακτικών καναλιών.
ΝΕΡΟ

Η ΕΥΔΑΠ, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη προσέλευση και στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού για την Επετειακή Έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», ανακοινώνει την παράτασή της έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.  


ΝΕΡΟ
Με το Χρυσό Βραβείο βραβεύτηκε η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΥΔΑΠ στην εκδήλωση των Responsible Management Excellence Awards του EBEN GR
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ