A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η νεολαία βρίσκεται στο δρόμο - «Μας στερείτε το μέλλον μας λόγω της αδράνειάς σας, επομένως, θα διαδηλώνουμε μέχρι να δράσετε»

Μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες, περίπου 75.000 μαθητές και φοιτητές πλημμύρισαν τους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων. Αντί να πάνε στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, διαδήλωσαν και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρις ότου οι κυβερνήσεις τελικά κάνουν κάτι για την αλλαγή του κλίματος. Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί σε αυτές τις κινητοποιήσεις, παρακάτω είναι κάποιες φωτογραφίες:

Γερμανία
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου: 30.000 νέοι σε περισσότερες από 50 γερμανικές πόλεις (Φωτογραφίες από Άουγκσμπουργκ, Βερολίνο, Φράιμπουργκ, Χαϊδελβέργη, Κίελο, Κολωνία, Λειψία, Σααρμπρύκεν, Τύμπιγκεν και Ουλμ / από #FridaysForFuture στο Instagram):Βέλγιο
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου: δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες, την «καρδιά της Ευρώπης», και σε όλο το Βέλγιο με την ίδια ενέργεια και θετικό κλίμα όπως στη Γερμανία. Ήταν η τρίτη φορά που πραγματοποιήθηκε πορεία στο Βέλγιο (Αμβέρσα, Βρυξέλλες, Γάνδη, Λέουβεν, Ναμύρ, Οστένδη και αλλού). Η δεύτερη μεγάλη πορεία είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου. Η βελγική νεολαία ψήφισε την Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις της και η πορεία συγκέντρωσε συνολικά 32.000 νέους ακτιβιστές για το κλίμα (από #YouthForClimate στο Instagram):
Βερολίνο και Μόναχο
Παρασκευή 25 Ιανουαρίου: Μόλις μια μέρα μετά την τελευταία μεγάλη βελγική κινητοποίηση, Γερμανοί νέοι πήραν και πάλι στους δρόμους, αυτή τη φορά με δύο σημαντικές κινητοποιήσεις: στο Βερολίνο με περίπου 10.000 συμμετέχοντες στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας (Video) όπου συναντήθηκε η λεγόμενη Επιτροπή Άνθρακα, και στο Μόναχο με 5.000 (σύμφωνα με την αστυνομία 3.500) σαν κινητοποίηση υποστήριξης και για όσους στο νότο της χώρας δεν μπορούσαν να πάνε στο Βερολίνο (το οποίο έγινε και σε άλλες πόλεις, στη Βιέννη επίσης διαδήλωσαν):


Βερολίνο, 25 Ιανουαρίου (Φωτογραφία: fridays4future.berlin στο Instagram)


Μόναχο, 25 Ιανουαρίου (Φωτογραφία: fridaysforfuture.de στο Instagram)Από τον Νοέμβριο, έγιναν διάφορες κινητοποιήσεις στη Σουηδία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Πολωνία και ειδικά στον Καναδά, την Αυστραλία και, σύμφωνα με την Herald Scotland, ακόμη και στην Ιαπωνία. Και άλλες χώρες τώρα ακολουθούν:

Την περασμένη Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν φοιτητικές διαδηλώσεις στην Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο, Τορίνο και αλλού) καθώς και στη Γαλλία, οι πρώτες μεγάλες κινητοποιήσεις προγραμματίστηκαν για το Σαββατοκύριακο. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι νέοι προετοιμάζονται τώρα για τη μεγάλη παγκόσμια κινητοποίηση στις 15 Μαρτίου 2019, όπου νέοι από περίπου 40 χώρες θα συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια διαδήλωση για το κλίμα.

Όλο και περισσότεροι φοιτητές παίρνουν μέρος σε όλο τον κόσμο. Οι μεμονωμένες τοπικές ομάδες είναι όλες ανεξάρτητες και συντονίζονται μεταξύ τους, αλλά δεν εξαρτώνται η μία από την άλλη ούτε από μια «ανώτερη» δομή ή αρχή. Κανείς δεν ορίζει τον τόνο. Είναι μια πραγματική κίνηση από τη βάση και αυξάνεται.

Αυτό που τους ενώνει όλους είναι το μήνυμα προς τους ισχυρούς του κόσμου: «Μας στερείτε το μέλλον μας λόγω της αδράνειάς σας, επομένως, θα διαδηλώνουμε μέχρι να δράσετε». Και ενώ οι παγκόσμιες ελίτ γιόρταζαν και πετούσαν με τα ιδιωτικά αεροπλάνα στο Νταβός σαν να μην υπήρχαν εκπομπές, η Greta Thunberg, αυτή που ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, βρήκε και πάλι τις σωστές λέξεις (βίντεο παρακάτω): Το σύστημα απέτυχε και είναι καιρός να αλλάξουμε ρότα! Όσο άβολο και ασύμφορο μπορεί να είναι αυτό. Πρόκειται για την ύπαρξή μας!

Η νεολαία βρίσκεται στο δρόμο και δεν υπάρχουν όρια στην επιθυμία τους για ένα καλύτερο μέλλον, τη δημιουργικότητά τους και την προθυμία τους να συνεχίσουν μέχρι να υπάρξει πραγματική αλλαγή. Δεν απαιτούν τίποτα λιγότερο από την αλλαγή του συστήματος και είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε. Ας τους υποστηρίξουμε!

Πηγή: pressenza

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο εξαερισμός του χώρου είναι κομβικής σημασίας και πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τις προσήγαγαν στο Σύνταγμα την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας έναντι των γυναικών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
800€ το μήνα Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων μπορεί να κερδίσει κάποιος ή κάποια στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με την ψήφο τού 95% των Ευρωβουλευτών, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου υιοθέτησε πριν λίγες ημέρες Ψήφισμα για την αντιμετώπιση της έλλειψης Στέγης στην Ευρώπη.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βαυαρός ξενοδόχος άνοιξε μια drive-through χριστουγεννιάτικη αγορά και στην Ολλανδία τα παιδιά συναντώνται με τον Άγιο Νικόλαο σε ένα drive-in για να τηρηθούν οι αποστάσεις.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χθες, Τετάρτη, η Γαλλία πήρε τη θέση της Ρωσίας ως η χειρότερα πληττόμενη χώρα στην Ευρώπη, ενώ η Ιταλία ξεπέρασε το 1 εκατομμυρίο μολύνσεις
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x