A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η νεολαία βρίσκεται στο δρόμο - «Μας στερείτε το μέλλον μας λόγω της αδράνειάς σας, επομένως, θα διαδηλώνουμε μέχρι να δράσετε»

Μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες, περίπου 75.000 μαθητές και φοιτητές πλημμύρισαν τους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων. Αντί να πάνε στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, διαδήλωσαν και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρις ότου οι κυβερνήσεις τελικά κάνουν κάτι για την αλλαγή του κλίματος. Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί σε αυτές τις κινητοποιήσεις, παρακάτω είναι κάποιες φωτογραφίες:

Γερμανία
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου: 30.000 νέοι σε περισσότερες από 50 γερμανικές πόλεις (Φωτογραφίες από Άουγκσμπουργκ, Βερολίνο, Φράιμπουργκ, Χαϊδελβέργη, Κίελο, Κολωνία, Λειψία, Σααρμπρύκεν, Τύμπιγκεν και Ουλμ / από #FridaysForFuture στο Instagram):Βέλγιο
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου: δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες, την «καρδιά της Ευρώπης», και σε όλο το Βέλγιο με την ίδια ενέργεια και θετικό κλίμα όπως στη Γερμανία. Ήταν η τρίτη φορά που πραγματοποιήθηκε πορεία στο Βέλγιο (Αμβέρσα, Βρυξέλλες, Γάνδη, Λέουβεν, Ναμύρ, Οστένδη και αλλού). Η δεύτερη μεγάλη πορεία είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου. Η βελγική νεολαία ψήφισε την Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις της και η πορεία συγκέντρωσε συνολικά 32.000 νέους ακτιβιστές για το κλίμα (από #YouthForClimate στο Instagram):
Βερολίνο και Μόναχο
Παρασκευή 25 Ιανουαρίου: Μόλις μια μέρα μετά την τελευταία μεγάλη βελγική κινητοποίηση, Γερμανοί νέοι πήραν και πάλι στους δρόμους, αυτή τη φορά με δύο σημαντικές κινητοποιήσεις: στο Βερολίνο με περίπου 10.000 συμμετέχοντες στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας (Video) όπου συναντήθηκε η λεγόμενη Επιτροπή Άνθρακα, και στο Μόναχο με 5.000 (σύμφωνα με την αστυνομία 3.500) σαν κινητοποίηση υποστήριξης και για όσους στο νότο της χώρας δεν μπορούσαν να πάνε στο Βερολίνο (το οποίο έγινε και σε άλλες πόλεις, στη Βιέννη επίσης διαδήλωσαν):


Βερολίνο, 25 Ιανουαρίου (Φωτογραφία: fridays4future.berlin στο Instagram)


Μόναχο, 25 Ιανουαρίου (Φωτογραφία: fridaysforfuture.de στο Instagram)Από τον Νοέμβριο, έγιναν διάφορες κινητοποιήσεις στη Σουηδία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Πολωνία και ειδικά στον Καναδά, την Αυστραλία και, σύμφωνα με την Herald Scotland, ακόμη και στην Ιαπωνία. Και άλλες χώρες τώρα ακολουθούν:

Την περασμένη Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν φοιτητικές διαδηλώσεις στην Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο, Τορίνο και αλλού) καθώς και στη Γαλλία, οι πρώτες μεγάλες κινητοποιήσεις προγραμματίστηκαν για το Σαββατοκύριακο. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι νέοι προετοιμάζονται τώρα για τη μεγάλη παγκόσμια κινητοποίηση στις 15 Μαρτίου 2019, όπου νέοι από περίπου 40 χώρες θα συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια διαδήλωση για το κλίμα.

Όλο και περισσότεροι φοιτητές παίρνουν μέρος σε όλο τον κόσμο. Οι μεμονωμένες τοπικές ομάδες είναι όλες ανεξάρτητες και συντονίζονται μεταξύ τους, αλλά δεν εξαρτώνται η μία από την άλλη ούτε από μια «ανώτερη» δομή ή αρχή. Κανείς δεν ορίζει τον τόνο. Είναι μια πραγματική κίνηση από τη βάση και αυξάνεται.

Αυτό που τους ενώνει όλους είναι το μήνυμα προς τους ισχυρούς του κόσμου: «Μας στερείτε το μέλλον μας λόγω της αδράνειάς σας, επομένως, θα διαδηλώνουμε μέχρι να δράσετε». Και ενώ οι παγκόσμιες ελίτ γιόρταζαν και πετούσαν με τα ιδιωτικά αεροπλάνα στο Νταβός σαν να μην υπήρχαν εκπομπές, η Greta Thunberg, αυτή που ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, βρήκε και πάλι τις σωστές λέξεις (βίντεο παρακάτω): Το σύστημα απέτυχε και είναι καιρός να αλλάξουμε ρότα! Όσο άβολο και ασύμφορο μπορεί να είναι αυτό. Πρόκειται για την ύπαρξή μας!

Η νεολαία βρίσκεται στο δρόμο και δεν υπάρχουν όρια στην επιθυμία τους για ένα καλύτερο μέλλον, τη δημιουργικότητά τους και την προθυμία τους να συνεχίσουν μέχρι να υπάρξει πραγματική αλλαγή. Δεν απαιτούν τίποτα λιγότερο από την αλλαγή του συστήματος και είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε. Ας τους υποστηρίξουμε!

Πηγή: pressenza

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον και στην ίδια τη Γη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με χθεσινή επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΕΑΕ κ. Χρήστο Χουσιάδα , ζητά να πραγματοποιηθεί από την ΕΕΑΕ ραδιολογικός έλεγχος στο χώρο της παλιάς χωματερής Άνω Λιοσίων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
23 Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στη Βουλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εχθές Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, υποστήκαμε το μεγαλύτερο σοκ μέχρι τώρα στη διάρκεια του αγώνα μας! Οι μετρήσεις που έδειξε ο μετρητής της πιο γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας μέτρησης ρύπων σε πραγματικό χρόνο www.waqi.info ήταν εξωπραγματικές!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου μας εξηγεί πως πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πέρυσι ο πλανήτης καιγόταν από τήν Σκανδιναβία μέχρι τόν Αμαζόνιο,τή Σιβηρία, Αυστραλία, Ινδονησία, Βολιβία καί μέχρι τήν Αφρική αλλά συνεχίσαμε σάν νά μήν τρέχει τίποτα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ