A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί: ο τρόπος να ελέγξουμε τα κρατικά έσοδα


Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί: ο τρόπος να ελέγξουμε τα κρατικά έσοδα

Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός είναι μία διαδικασία στην οποία οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δημοκρατικές διαβουλεύσεις και να λάβουν όλοι μαζί αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών εσόδων. Ο σκοπός είναι να μεταφερθεί η δύναμη της λήψης αποφάσεων και με αληθινά χρήματα να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικές δράσεις. 

Για να έχει αποτελεσματικότητα η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να υπάρχει μία πηγή χρηματοδότησης και προσωπικό ώστε να συντονίζει και να οργανώνει τις δράσεις. Τα κεφάλαια χρηματοδότησης προέρχονται είτε από το ίδιο το κράτος, είτε από άλλους θεσμούς και ιδρύματα είτε και από τους ίδιους τους πολίτες διότι όσο μικρό και να είναι το “budget” μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Επιπρόσθετα, μπορεί να αποτελείται από εθελοντές κάθε γειτονιάς και δήμου ώστε να προωθηθεί η συνεργατικότητα. Το κλειδί είναι να συμμετέχουν πολίτες ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, εκπαίδευσης, εθνικότητας και να συμφωνηθεί ποια δράση θα αναβάθμιζε και θα βοηθούσε κάθε περιοχή.

Τα στάδια δράσης πραγματοποιούνται με την οργάνωση συνοικιακών συνελεύσεων ώστε ο καθένας να μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του και να ψηφισθούν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών έχοντας πάντα γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. 

Στη συνέχεια, διατυπώνονται, μελετούνται και ιεραρχούνται οι προτάσεις και καθορίζονται συγκεκριμένες προτεραιότητες. Τέλος, φτάνουμε στο στάδιο της υλοποίησης των δράσεων στο οποίο αξιοποιείται σωστά πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός σε πλαίσια διαφάνειας και δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα αρκετοί δήμοι έχουν οργανωθεί και ζητάνε τη βοήθεια των πολιτών για να λάβουν δράση. Οι δράσεις μπορούν να αφορούν το οτιδήποτε αρκεί να ευνοούν την κάθε κοινότητα. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας αποφάσισε να αφοσιωθεί  στην δημιουργία μονοπατιών ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, στην κατασκευή υπαίθριων γυμναστηρίων και σε μία προσπάθεια ανάδειξης του Δήμου ως ιδανικού για διακοπές μικρής διάρκειας.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Χαλανδρίου αποφάσισε να γίνει δενδροφύτευση, να αναβαθμιστούν πεζοδρόμια, πάρκα και ποδηλατοδρόμοι, να εξοπλιστούν κάποια σχολεία με νέους υπολογιστές, με βρύσες και με γήπεδα 5χ5, μπάσκετ και βόλεϋ. Ακόμη, αποφάσισαν να μελετήσουν την κυκλοφορία σε συγκεκριμένες οδούς και γενικότερα να αναβαθμίσουν την κοινότητα.

Σε πολλούς άλλους δήμους βλέπουμε παρόμοιες δράσεις όπως στις συνοικίες της Κηφισιάς, της Εκάλης και της Νέας Ερυθραίας, στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, στο Δήμο Βύρωνα, στο Δήμο Ιωαννιτών και όλοι ζητούν την συμμετοχή των πολιτών σε προτάσεις έργων και υπηρεσιών. 

Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές γειτονιές του κόσμου. Έκτοτε παρατηρείται τοπική ανάπτυξη, ενίσχυση της δημοκρατίας και ενδυνάμωσης της κοινωνίας. Σε μία εποχή που επικρατεί η αμφισβήτηση της λειτουργίας των θεσμών και οι κρατικές δράσεις είναι αναποτελεσματικές, η αξιοποίηση του προϋπολογισμού από τους πολίτες θα μπορούσε να φέρει την αλλαγή που τόσο επιζητάται.


Ειρήνη Ρουμπά

Επικοινωνιολόγος - Δημοσιογράφος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο» (Κικέρων).
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ειρήνη Ιγγλέση, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ειρωνεία είναι ότι στη σημερινή πανδημία, τα «μεγάλα δεδομένα ίσως σώσουν περισσότερες ζωές απ’ ό,τι οι ΜΕΘ και οι επιστήμονες των υπολογιστών ίσως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας πιο αποφασιστικά απ’ ο,τι οι ιολόγοι
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα πρώτα δείγματα από την μετατροπή της καθημερινότητας μας σε μια ιδιότυπη δυστοπία είναι διφορούμενα, κυρίως για τον τρόπο που η πλειοψηφία της κοινωνίας μας και του πολιτικού μας συστήματος μεταβολίζει την νέα αυτή κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Τετάρτη 11 Μάρτη εκδικάζεται η υπόθεση των μελών της «Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης Ξεκίνημα» Ειρήνης Εμινίδου και Ζήση Σούρλα, όπως και άλλων νέων ατόμων που συνελήφθησαν αναίτια το βράδυ της 17ης Νοέμβρη στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της μαζικής και ειρηνικής πορείας του Πολυτεχνείου.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι δύο νέοι, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου δέχτηκαν αναίτια επίθεση από τα ΜΑΤ, ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x