A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί: ο τρόπος να ελέγξουμε τα κρατικά έσοδα


Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί: ο τρόπος να ελέγξουμε τα κρατικά έσοδα

Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός είναι μία διαδικασία στην οποία οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δημοκρατικές διαβουλεύσεις και να λάβουν όλοι μαζί αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών εσόδων. Ο σκοπός είναι να μεταφερθεί η δύναμη της λήψης αποφάσεων και με αληθινά χρήματα να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικές δράσεις. 

Για να έχει αποτελεσματικότητα η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να υπάρχει μία πηγή χρηματοδότησης και προσωπικό ώστε να συντονίζει και να οργανώνει τις δράσεις. Τα κεφάλαια χρηματοδότησης προέρχονται είτε από το ίδιο το κράτος, είτε από άλλους θεσμούς και ιδρύματα είτε και από τους ίδιους τους πολίτες διότι όσο μικρό και να είναι το “budget” μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Επιπρόσθετα, μπορεί να αποτελείται από εθελοντές κάθε γειτονιάς και δήμου ώστε να προωθηθεί η συνεργατικότητα. Το κλειδί είναι να συμμετέχουν πολίτες ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, εκπαίδευσης, εθνικότητας και να συμφωνηθεί ποια δράση θα αναβάθμιζε και θα βοηθούσε κάθε περιοχή.

Τα στάδια δράσης πραγματοποιούνται με την οργάνωση συνοικιακών συνελεύσεων ώστε ο καθένας να μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του και να ψηφισθούν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών έχοντας πάντα γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. 

Στη συνέχεια, διατυπώνονται, μελετούνται και ιεραρχούνται οι προτάσεις και καθορίζονται συγκεκριμένες προτεραιότητες. Τέλος, φτάνουμε στο στάδιο της υλοποίησης των δράσεων στο οποίο αξιοποιείται σωστά πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός σε πλαίσια διαφάνειας και δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα αρκετοί δήμοι έχουν οργανωθεί και ζητάνε τη βοήθεια των πολιτών για να λάβουν δράση. Οι δράσεις μπορούν να αφορούν το οτιδήποτε αρκεί να ευνοούν την κάθε κοινότητα. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας αποφάσισε να αφοσιωθεί  στην δημιουργία μονοπατιών ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, στην κατασκευή υπαίθριων γυμναστηρίων και σε μία προσπάθεια ανάδειξης του Δήμου ως ιδανικού για διακοπές μικρής διάρκειας.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Χαλανδρίου αποφάσισε να γίνει δενδροφύτευση, να αναβαθμιστούν πεζοδρόμια, πάρκα και ποδηλατοδρόμοι, να εξοπλιστούν κάποια σχολεία με νέους υπολογιστές, με βρύσες και με γήπεδα 5χ5, μπάσκετ και βόλεϋ. Ακόμη, αποφάσισαν να μελετήσουν την κυκλοφορία σε συγκεκριμένες οδούς και γενικότερα να αναβαθμίσουν την κοινότητα.

Σε πολλούς άλλους δήμους βλέπουμε παρόμοιες δράσεις όπως στις συνοικίες της Κηφισιάς, της Εκάλης και της Νέας Ερυθραίας, στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, στο Δήμο Βύρωνα, στο Δήμο Ιωαννιτών και όλοι ζητούν την συμμετοχή των πολιτών σε προτάσεις έργων και υπηρεσιών. 

Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές γειτονιές του κόσμου. Έκτοτε παρατηρείται τοπική ανάπτυξη, ενίσχυση της δημοκρατίας και ενδυνάμωσης της κοινωνίας. Σε μία εποχή που επικρατεί η αμφισβήτηση της λειτουργίας των θεσμών και οι κρατικές δράσεις είναι αναποτελεσματικές, η αξιοποίηση του προϋπολογισμού από τους πολίτες θα μπορούσε να φέρει την αλλαγή που τόσο επιζητάται.


Ειρήνη Ρουμπά

Επικοινωνιολόγος - Δημοσιογράφος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν εξειδικευμένη επιχειρηματική υποστήριξη και χρηματικά βραβεία έως 80.000 ευρώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κινητοποίηση των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών είναι εφικτή!
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από κοινού να συνδιαμορφώσουμε και να δημιουργήσουμε μία ακόμα κοινότητα αγώνα μέσα στην κατάληψη ελαία, μία αγροκολλεκτίβα.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πραγματοποιήθηκε προσεμιναριακή συζήτηση προβληματισμού από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής με αντικείμενο το σεμινάριο «Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ανάκαμψη»
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο «Μέντορες για την Κοινωνική Οικονομία» απευθύνεται σε αιρετά αλλά και υπηρεσιακά στελέχη της δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το τριήμερο 2, 3 & 4 Απρ 2021, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή οργανώνεται αρθρωτό διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ανάκαμψη
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x