A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η νοηματική γλώσσα στους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Τορίνο

Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι ελληνική γλώσσα είναι το ιδανικό μέσο έκφρασης σε επιστήμες σημαντικές για τον άνθρωπο, όπως η ιατρική. Τι γίνεται όμως και στις περιπτώσεις ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, που ο ήχος της δεν μπορεί να μεταδοθεί με τους τρόπους που έχουμε συνηθίσει; Φαίνεται ότι ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκει πάντα τρόπους μετάδοσης μέσα από τα σύμβολα όσο και με τη δόνηση της ίδιας της μουσικής του.

Στο Τορίνο διοργανώθηκε από την ομογένεια μια ιδιαίτερη όσο και μοναδική εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα, κλείνοντας ένα κύκλο πολύ επιτυχημένων εκδηλώσεων στην Ιταλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, την οποία το ιταλικό κράτος και οι πνευματικοί άνθρωποι της γειτονικής χώρας αγκάλιασαν σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα στήριξαν με αθρόα συμμετοχή όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Στο Τορίνο διοργανώθηκε από την ομογένεια μια ιδιαίτερη όσο και μοναδική εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα Με τη βοήθεια των Ελλήνων του Τορίνο διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Κωφών του Τορίνου ειδική εκδήλωση για τον ελληνικό πολιτισμό για ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες. Σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι στο συγκεκριμένο ινστιτούτο τα παιδιά με πρόβλημα ακοής μαθαίνουν αρχαία ελληνικά στη νοηματική γλώσσα.

Έτσι, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα της διοργάνωσης, κωφάλαλα παιδιά καθώς και παιδιά με προβλήματα αυτισμού, έμαθαν το ελληνικό αλφάβητο και την ελληνική νοηματική γλώσσα και στη συνέχεια συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι γνώσεων με θέμα την ελληνική γλώσσα. Η ελληνική μουσική και τα ελληνικά τραγούδια δεν έλειψαν από την εκδήλωση, που συνεχίστηκε με το εργαστήρι ελληνικής γαστρονομίας, όπου τα παιδιά μαγείρεψαν από μόνα τους ελληνικές συνταγές. Ενδεικτικό της άψογης διοργάνωσης αποτελεί το γεγονός της πρόβλεψης διερμηνείας στην ιταλική σημαίνουσα αλλά και στην ιταλική νοηματική γλώσσα για όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Η σημερινή εκδήλωση μπορεί να θεωρηθεί ως ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας ημέρας ελληνοφωνίας, γιατί αποδεικνύει όχι μόνο τη θεραπευτική δύναμη της γλώσσας μας, αλλά εκφράζει και το βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας, που είναι ο άνθρωπος» ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Πλευράκης, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για τη συνάντησή του με παιδιά που μιλάνε στη νοηματική αρχαία ελληνικά! «Και φυσικά συνεννοούνται με τους Έλληνες στην ίδια γλώσσα! Άλλη μία απόδειξη της συνέχειας και της επιρροής της γλώσσας και του πολιτισμού μας!» σημείωσε ο κ. Πλευράκης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, καθώς και της έκθεσης τουρισμού στο Μιλάνο, σύμφωνα με ενημέρωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πραγματοποιήθηκαν επαφές του κ. Πλευράκη, παρουσία του προξένου της Ελλάδας Ν. Σάκκαρη και εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητας με τον υπουργό Τουρισμού της Ιταλίας και τον δήμαρχο Μιλάνου και συζητήθηκε το οργανωτικό πλαίσιο για κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το νέο σποτ της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρίας για τις χελώνες
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καταγγέλλει την καταστρατήγηση κάθε έννοιας προστασίας και πρόληψης ζημίας του προστατευόμενου Σπιζαετού
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται σε σκάγια και αλιευτικά εργαλεία εδώ και δεκαετίες, παρά τη γνωστή σοβαρή επίπτωση που έχει στην ανθρώπινη υγεία, τη φύση και την άγρια ζωή.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Βουλγαρία αρνήθηκε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βόρεια Μακεδονία. Γράφει ο Δημήτρης Γαρούφας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λόγω κορωνοϊού 17.000.000 θανατώθηκαν στη Δανία, 1.000.000 όπου να'ναι κι εδώ στα εκτροφεία - βασανιστήρια της Δυτικής Μακεδονίας, σε Ολλανδία και...
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ένα τέτοιο έγκλημα δεν μπαίνει σε ζυγαριά: κάθε παράνομη τουφεκιά, είναι μια απειλή και για τον άνθρωπο.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x