A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Φρένο στην κατασκευή του μεγαλύτερου ορυχείου χρυσού βάζει δικαστική απόφαση


Ρόσια Μοντάνα: Δικαστική απόφαση κατά της καναδικής εξορυκτικής εταιρείαςΑπό τον Independent

Ρόσια Μοντάνα: Οι αγωνιστές γιορτάζουν τη δικαστική απόφαση σχετικά με τα σχέδια καναδικής εξορυκτικής εταιρείας για την κατασκευή ορυχείου χρυσού

Οι περιβαλλοντολόγοι κέρδισαν μια σημαντική δικαστική μάχη ενάντια στην καναδική εξορυκτική εταιρεία που θέλει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού στην Ευρώπη, στη Ρόσια Μοντάνα (Ρουμανία).

Σε χρονικό ορίζοντα 16 χρόνων, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο εξορυκτικό σχέδιο, θα εξορυχθούν 314 τόνοι χρυσού και 1.500 τόνοι αργύρου, θα ισοπεδωθούν τέσσερα βουνά, θα εκδιωχθούν από τα εδάφη τους εκατοντάδες οικογένειες, και θα απομείνει μια λίμνη με 215 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αποβλήτων που περιέχουν κυάνιο – τοξικό χημικό που χρησιμοποιείται στη διαδικασία διαχωρισμού του χρυσού.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Gabriel Resources, J. Henry δήλωσε πρόσφατα: “Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για την οικοδόμηση ενός από τα πιο σύγχρονα ορυχεία της Ευρώπης στη Rosia Montana, που σχεδιάστηκε με πλήρη συμμόρφωση προς τη Ρουμανική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές και με συμπάθεια προς την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής”. Η εξορυκτική εταιρεία υποστήριξε επίσης ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας θα έχει θετική επίδραση στη Rosia Montana, η οικονομική συνεισφορά του έργου θα είναι επωφελής για το κράτος.


Το κρίσιμο έγγραφο που απαιτείται για να ξεκινήσει η εταιρεία το έργο και καθυστέρησε την εταιρεία για οχτώ χρόνια, ακυρώθηκε στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα, γεγονός που θεωρείται ως τεράστια οπισθοδρόμηση για την εταιρεία και νίκη των αντιδρώντων στην εξόρυξη.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ( REPA ) είχε εκδώσει περιβαλλοντική άδεια το 2011 για το « Χωροταξικό Σχέδιο για την Βιομηχανική Ανάπτυξη περιοχής της Ρόσια Μοντάν », παρά τις αντιδράσεις και τις αμφισβητήσεις που αφορούσαν το σύνολο της περιβαλλοντικής διαδικασίας.

Πριν από την αγωγή που κατέθεσαν το 2006 τρεις ρουμανικές MKO καταγγέλλοντας την απουσία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η ρουμανική κυβέρνηση θεωρούσαν ότι το σχεδιαζόμενο ορυχείο δε χρειαζόταν ΜΠΕ, ισχυριζόμενοι ότι το ορυχείο δε θα είχε σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι αντιδρώντες είναι εξαιρετικά επικριτικοί προς το εξορυκτικό σχέδιο, ισχυριζόμενοι ότι η περιβαλλοντική ζημιά θα είναι πολλαπλάσια του προβλεπόμενου οικονομικού οφέλους.

Η Rosia Montana έχει το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στην Ευρώπη καθώς και κάποιες απ΄τις εντυπωσιακότερες Ρωμαϊκές μεταλλευτικές στοές του κόσμου που κινδυνεύουν απ΄το εξορυκτικό σχέδιο. Οι αντιδρώντες ζητούν την προστασία της ιστορικής περιοχής υπό το καθεστώς της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Η Gabriel Resources δε θα αποκτήσει την πολυπόθητη άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς ΜΠΕ και περιβαλλοντική άδεια, που είναι απαραίτητα για τη νόμιμη διεξαγωγή της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και κατά συνέπεια της εξόρυξης.


Περαιτέρω άσχημα νέα για την εξορυκτική εταιρεία ήρθαν αυτή την εβδομάδα από το δικαστήριο όπου απορρίφθηκε η προσφυγή της ενάντια στην απόφαση εξαίρεσης του πλουσιότερου και μεγαλύτερου βουνού της περιοχής, λόγω αρχαιολογικής αξίας. Η αρχική απόφαση εξαίρεσης είχε ληφθεί τον Ιανουάριο.

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε: “Τα δικαστήρια πάντα ακυρώνουν τις άδειες που εκδίδουν οι αρχές. Η ανοιχτή εξόρυξη και το κυάνιο έχουν γίνει εμμονή μιας μικρής, απομονωμένης ομάδας πολιτικών και της εξορυκτικής εταιρείας”

Μέχρι στιγμής, αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλη τη ρουμανική κοινωνία, με πάνω από 30.000 ανθρώπους να διαδηλώνουν στους δρόμους της Βουδαπέστης το Σεπτέμβριο του 2013, με ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε 75 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το τεράστιο πλήγμα για την Gabriel Resources είναι το τελευταίο σε μια σειρά γεγονότων τα τελευταία 14 χρόνια, με κοινωνικές ομάδες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να δίνουν μια σκληρή μάχη για να ελέγξουν την κυβέρνηση και τα σχέδια της εταιρείας.

Μέχρι στιγμής η καναδικής εξορυκτική εταιρεία έχει ξοδέψει 300 εκατ. αγγλικές λίρες.

soshalkidiki.wordpress.com/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
"Αποτύχαμε", είπε, "αισθάνομαι σαν αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα" μετά τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος τον οποίο περιέγραψε ως «την Τραμπική δεξιά»
ΚΟΣΜΟΣ
Η Pfizer/BioNTech έχει ζητήσει να λάβει έγκριση το εμβόλιό της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Κλινικές δοκιμές σε παιδιά και βρέφη άνω των 6 μηνών ανακοίνωσε η Moderna
ΚΟΣΜΟΣ
Παρά τους περιορισμούς για την πανδημία περίπου 300 πορείες διοργανώθηκαν στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας
ΚΟΣΜΟΣ
Η Ισπανία θα παρατείνει το μεσοδιάστημα χορήγησης μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca
ΚΟΣΜΟΣ
Μία τιμή του δείκτη μεταξύ του 0,8 και του 1,1 σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε δέκα άνθρωποι που μολύνονται, θα μολύνουν μεταξύ 8 και 11 άλλους ανθρώπους.
ΚΟΣΜΟΣ
Το γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 44 άνθρωποι.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x