A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζάβα: Μάθε, Υποστήριξε, Οργάνωσε

Από την έκδοση της ΕΥΤΟΠΙΑΣ:
ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΗ ΡΟΖΑΒΑ
topikopoiisi.eu

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από το ξεκίνημα της επανάστασης στη Ροζάβα. Από την αρχή της ηρωικής αντίστασης στο κομπάνι, το YPJ/YPG συνεχίζει να αντιστέκεται στις αντιδραστικές συμμορίες του ISIS. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι της Ροζάβα αντιστέκονται επιτυχώς σε όλες τις ηγεμονικές απόπειρες διαφθοράς της επανάστασης. Εμπνευσμένη από τις ιδέες του Αμπτουλάχ Οτσαλάν και τον αγώνα του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος, που βασίζεται στην απελευθέρωση των γυναικών, την οικολογία και τη ριζοσπάστική δημοκρατία, ένα επαναστατικό κίνημα οργανώνεται στη Ροζάβα για να βάλει τέλος στην καπιταλιστική νεωτερικότητα.

Παρά τα συνεχιζόμενα επιτεύγματα της επανάστασης, ο λαός στη Ροζάβα βρίσκεται υπό πίεση:   ο πόλεμος ενάντια στο ISIS, ο καθημερινός τρόμος του τουρκικού κράτους καθώς και ένα ευρύ οικονομικό εμπάργκο επιβραδύνουν την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Σε αυτή την κατάσταση, η Ροζάβα χρειάζεται τη διεθνή υποστήριξη περισσότερο από ποτέ.

Η Ροζάβα χρειάζεται την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, όπως και την πολιτική στήριξη από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ο λαός της Ροζάβα έχει ανάγκη από επιτόπια και απτή βοήθεια. Ο διεθνισμός της άμεσης δράσης, είτε στο YPJ και στο YPG είτε στις πολιτικές δομές, εκφράζει το νόημα της επανάστασης, το οποίο υπερβαίνει το Κουρδιστάν και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, απαιτείται επειγόντως έμπρακτη αλληλεγγύη.

Γιατροί και δάσκαλοι αγγλικών, μεταφραστές και μηχανικοί-οι θεσμοί και οι δομές της Ροζάβα χρειάζονται γνώση και ιδέες. Αλλά αυτό δεν αφορά μονάχα τους ειδικούς. Ψάχνουμε για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν, να συμμετάσχουν και να γίνουν κομμάτι της επανάστασης.

Η Ροζάβα μας χρειάζεται, αλλά εμείς χρειαζόμαστε τη Ροζάβα ακόμα περισσότερο. Χρειαζόμαστε ελπίδα, πίστη, έμπνευση και νέες προοπτικές σε ένα συλλογικό αγώνα ενάντια στην καταπίεση. Ενώ στον δυτικό κόσμο το εξουσιαστικό κράτος και τα δεξιά κινήματα γιορτάζουν την επιστροφή τους, στην περιφέρεια τα τέως αστέρια του νεοφιλελευθερισμού ήδη βαδίζουν προς τον ανοιχτό φασισμό.

Ο Τραμπ, ο Ερντογάν και ο Πούτιν βγάζουν τις τελευταίες μάσκες της δημοκρατίας. Αντιμέτωπα με αυτές τις εξελίξεις, τα περισσότερα επαναστατικά κινήματα παραμένουν αδύναμα. Περιθωριοποιημένα και δίχως προοπτική, διασκορπισμένα και αποξενωμένα-ο μόναδικός ρόλος που τους αφήνει το σύστημα είναι να παρατηρούν και να κριτικάρουν. Η Ροζάβα μας δείχνει έναν τρόπο να υπερβούμε αυτή την παθητικότητα: το να μάθουμε από το κουρδικό κίνημα σημαίνει να οργανωθούμε και να εξαπλώσουμε την επανάσταση.

«Δημιουργήστε δύο, τρεις, πολλές Ροζάβες»

Παρά το πολύχρονο έργο των διεθνιστών στη Ροζάβα, έως σήμερα δεν υπήρχε κανένα καθιερωμένο σύστημα για την μεταφορά στη Ροζάβα πολλών ανθρώπων από το εξωτερικό και την ενσωμάτωσή τους στις δομές της επανάστασης. Πέρα από τα τεχνικά προβλήματα της μετακίνησης, η απουσία γλωσσικών δεξιοτήτων, οι πολιτισμικές διαφορές και η ανεπαρκής κατανόηση του κινήματος καθώς και της περιοχής, εμποδίζουν τη συμμετοχή των διεθνιστών στο επαναστατικό  έργο. Τοπικές δομές για την εκπαίδευση και την προετοιμασία των διεθνιστών, όπως επίσης και για τη στήριξη των τοπικών θεσμών στο έργο τους και στην διάδρασή τους με τους διεθνιστές απουσιάζουν. Για να το πούμε απλά, χρειάζεται ένα σύστημα για την οργάνωση του διεθνιστικού έργου στη Ροζάβα.

Εμείς, η Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζάβα, χτίζουμε αυτό το αυτο-οργανωμένο και αυτο-χρηματοδοτούμενο σύστημα μαζί με το κουρδικό κίνημα. Το πρώτο βήμα θα είναι η εγκαθίδρυση μιας Ακαδημίας για διεθνιστές στη Ροζάβα. Εκεί θα οργανώσουμε πολιτική-πολιτιστική εκπαίδευση, μαθήματα γλώσσας και πρακτική εργασία στο πλαίσιο μιας συλλογικής ζωής. Αυτό θα επιτρέψει στους διεθνιστές να συμμετάσχουν στις τοποκές δομές, να μάθουν από αυτές και να μοιραστούν τις γνώσεις τους μέσα στην επανάσταση.

Καλούμε όλους να οργανωθούν προκειμένου να στηρίξουν την επανάσταση στη Ροζάβα και να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της Διεθνιστικής Κομμούνας.


Foto: από το ντοκιμαντέρ του Τούρκου σκηνοθέτη Αχμέτ Χαλούκ Ουλάν, "Η ιστορία της Ζιγιάν"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Δύο νεογέννητα έπρεπε να διακομιστούν από Νοσοκομείο της Χαλκιδικής σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Κάλεσμα από 17 συλλογικότητες στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Γ. Καλαϊτζίδη και Ν. Ματαράγκα την Τετάρτη 13 Οκτώβρη, 9:00 πμ, στο Εφετείο Αθηνών
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των οικογενειών του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού θα συγκεντρώνει προσφορές
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Τα προσφερόμενα είδη θα πρέπει να είναι καινούργια ή μεταχειρισμένα σε άριστη κατάσταση.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Το ταξίδι του 15ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων ξεκινάει σε λίγες μέρες!
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x