A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Υπογράφουμε εδώ για την απελευθέρωση της δικηγόρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Συγκλονιστική καταδίκη 38 ετών και 148 μαστιγώσεων
Η καταδίκη της διακεκριμένης Ιρανής δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπερασπίστριας των δικαιωμάτων των γυναικών Nasrin Sotoudeh σε 33 χρόνια φυλάκισης και 148 μαστιγώσεις, σε μια νέα υπόθεση εναντίον της, συνιστά μια εξωφρενική αδικία, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Η καταδικαστική απόφαση, που καταγγέλλεται στη σελίδα Facebook του συζύγου της Reza Khandan, ορίζει τη συνολική ποινή της, μετά από δύο υπερβολικά άδικες δίκες, σε 38 χρόνια φυλάκισης. Τον Σεπτέμβριο του 2016, είχε καταδικαστεί, όντας απούσα, σε πέντε χρόνια φυλάκισης σε μια άλλη υπόθεση.

«Είναι άκρως σοκαριστικό το γεγονός ότι η Nasrin Sotoudeh κινδυνεύει με σχεδόν τέσσερις δεκαετίες φυλάκισης και 148 μαστιγώσεις για το ειρηνικό της έργο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης των γυναικών που διαμαρτύρονται ενάντια στους εξευτελιστικούς νόμους για την υποχρεωτική χρήση της hijab (μαντίλας) στο Ιράν. Η Nasrin Sotoudeh πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και άνευ όρων, και αυτή η αισχρή καταδίκη να αναιρεθεί χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η Nasrin Sotoudeh έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και τον αγώνα κατά της θανατικής ποινής - είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι οι ιρανικές αρχές την τιμωρούν για το έργο της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η καταδίκη και η ποινή της εδραιώνουν τη φήμη του Ιράν ως σκληρού καταπιεστή των δικαιωμάτων των γυναικών.»

Η Nasrin Sotoudeh έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και τον αγώνα κατά της θανατικής ποινής - είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι οι ιρανικές αρχές την τιμωρούν για το έργο της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αυτή είναι η σκληρότερη καταδίκη που η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει κατά των υπερασπιστών/στριών  ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν τα τελευταία χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αρχές - ενθαρρυμένες από την εκτεταμένη ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - εντείνουν την καταστολή τους.

Η Nasrin Sotoudeh συνελήφθη στο σπίτι της στις 13 Ιουνίου 2018. Αυτή την εβδομάδα ενημερώθηκε από το γραφείο για την εκτέλεση των ποινών στη φυλακή Evin της Τεχεράνης όπου φυλακίστηκε, ότι έχει καταδικαστεί για επτά κατηγορίες και η ποινή της ορίστηκε σε 33 χρόνια φυλάκισης και 148 μαστιγώσεις. Οι κατηγορίες, οι οποίες αφορούν το ειρηνικό της έργο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβάνουν την «υποκίνηση της διαφθοράς και της πορνείας», «ανοιχτή διάπραξη αμαρτωλής πράξης με ... δημόσια εμφάνιση χωρίς hijab» και «διαταραχή της δημόσιας τάξης».

Κατά την καταδίκη της, εφαρμόστηκε το άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα του Ιράν, το οποίο επιτρέπει στους δικαστές να χρησιμοποιούν τη διακριτική τους ευχέρεια για την επιβολή υψηλότερης ποινής από τη μέγιστη υποχρεωτική απαίτηση, όταν ένας εναγόμενος αντιμετωπίζει περισσότερες από τρεις κατηγορίες. Στην υπόθεση της Nasrin Sotoudeh, ο δικαστής Mohammad Moghiseh εφάρμοσε τη μέγιστη νόμιμη ποινή για κάθε μία από τις επτά κατηγορίες και στη συνέχεια πρόσθεσε άλλα τέσσερα χρόνια στην πλήρη φυλάκιση, αυξάνοντάς την από το νόμιμο ανώτατο όριο των 29 ετών στα 33 έτη.

Η φυλάκιση μιας υπερασπίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις ειρηνικές της δραστηριότητες είναι αποτρόπαια, αλλά το γεγονός ότι ο δικαστής στην υπόθεση της Nasrin Sotoudeh χρησιμοποίησε τη διακριτική του ευχέρεια για να διασφαλίσει ότι θα παραμένει φυλακισμένη για περισσότερα χρόνια από όσα απαιτούνται από το ιρανικό δίκαιο συνθέτει την εξωφρενική αδικία της ποινής

Philip Luther

«Η φυλάκιση μιας υπερασπίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις ειρηνικές της δραστηριότητες είναι αποτρόπαια, αλλά το γεγονός ότι ο δικαστής στην υπόθεση της Nasrin Sotoudeh χρησιμοποίησε τη διακριτική του ευχέρεια για να διασφαλίσει ότι θα παραμένει φυλακισμένη για περισσότερα χρόνια από όσα απαιτούνται από το ιρανικό δίκαιο συνθέτει την εξωφρενική αδικία της ποινής», δήλωσε ο  Philip Luther.

«Οι κυβερνήσεις με επιρροή στο Ιράν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να πιέσουν για την απελευθέρωση της Nasrin Sotoudeh. Η διεθνής κοινότητα, και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διεξάγει διαρκές διάλογο με το Ιράν, πρέπει να πάρει ισχυρή δημόσια στάση ενάντια σε αυτήν την ατιμωτική καταδίκη και να επέμβει επειγόντως για να εξασφαλίσει ότι θα απελευθερωθεί άμεσα και άνευ όρων».

Σήμερα, το Ειδησεογραφικό Γραφείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο δικαστής Mohammad Moghiseh δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Nasrin Sotoudeh καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης: πέντε χρόνια για «συγκέντρωση και συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας» και δύο χρόνια για «προσβολή του Ανώτατου Ηγέτη» . Η έκθεση δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες ούτε διευκρίνισε εάν ο δικαστής αναφερόταν σε κάποια ξεχωριστή υπόθεση. Εάν η αναφορά αναφέρεται στην ίδια περίπτωση, η Διεθνής Αμνηστία δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι πληροφορίες φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με εκείνες που δόθηκαν στην Nasrin Sotoudeh από το γραφείο για την εκτέλεση των ποινών στη φυλακή Evin.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρά το ότι «τα έπαιρνα τα γράμματα», από επιλογή (κακώς… καταλήγω σήμερα)στην ζωή δεν σπούδασα…
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Νομοσχέδιο καταστολής, αυθαιρεσίας, ποινικοποίησης και προβοκάτσιας, που φτάνει να παραβιάζει ακόμη κι αυτές τις διατάξεις του σημερινού Συντάγματος»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ένας νόμος που παρέμεινε νεκρός σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αλλά αναβιώνει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με το νέο σχέδιο νόμου, καθιερώνεται η έγκαιρη γνωστοποίηση μιας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης και ο ρόλος του οργανωτή και «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας», υπαγόμενη απευθείας στον υπουργό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην ίση αμοιβή και στις ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών στον χώρο εργασίας διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο κορωνοϊός καταστρέφει ζωές παγκοσμίως, είτε λόγω της ίδιας της ασθένειας είτε λόγω του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου της καραντίνας και άλλων κυβερνητικών μέτρων.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x