A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εκεί που το 53% των βουλευτών είναι γυναίκες

Ρωτήστε μία γερουσιάστρια: πώς εξηγείτε το γεγονός ότι στη Βολιβία υπάρχει μία ισχυρή παρουσία των γυναικών στην πολιτική και γιατί είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε και τη φωνή των γυναικών στην πολιτική; Με αυτόν τον τίτλο, η ομάδα γυναικών του ΟΗΕ διηγείται, πώς η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της Βολιβίας κατάφερε να φτάσει σ’ένα τόσο υψηλό επίπεδο.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 53,1% των βουλευτών του πολυεθνούς κράτους της Βολιβίας, ποσοστό που έρχεται τρίτο σε σειρά, από τα πιο υψηλά ποσοστά σ’ όλον τον κόσμο. Η Andriana Salvatierra, ένα πρότυπο που θα έπρεπε ν’ακολουθήσουν πολλές γυναίκες, έγινε αυτή τη χρονιά η τέταρτη γυναίκα που εκλέχτηκε Πρόεδρος της Συγκλήτου της Βολιβίας. Επίσης πρόκειται για τη νεότερη μέχρι τώρα που κατάφερε να κατακτήσει αυτή τη θέση σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, σε ηλικία μόνο 29 ετών.

Το να συμπεριληφθεί η φωνή των γυναικών στην πολιτική είναι το σημείο εκκίνησης μιας διαδικασίας που αποβλέπει στο να επανεξετάσει το ζήτημα των προνομίων αλλά και των προκαταλήψεων που αφορούν τα φύλα και την κοινωνική ανισότητα. Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία έρχεται σε ρήξη με τις πατερναλιστικές, πατριαρχικές δομές σύμφωνα με τις οποίες έχει συσταθεί η δομή αυτού του κράτους.

Η εξουσία είχε ασκηθεί και διατηρηθεί από τους άντρες. Εάν ξαναθυμηθούμε τη Συνθήκη Ανεξαρτησίας της Βολιβίας το 1825, υπήρχαν 48 υπογραφές, όλες από άντρες. Αυτοί οι άντρες ήταν πιθανόν επαγγελματίες ακτιβιστές, μιας προνομιούχας οικονομικής τάξης. ‘Επρεπε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να γίνει επιτέλους κατανοητό πως αυτή η σελίδα της Ιστορίας μας -της Ανεξαρτησίας μας- ήταν επίσης καρπός των προσπαθειών και των γυναικών.

Είναι ακόμη και σήμερα δύσκολο για εμάς τις γυναίκες το να συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή, κυρίως όταν πρόκειται για νέες γυναίκες, εξαιτίας όλων των προκαταλήψεων που υπάρχουν για εμάς. Για παράδειγμα, υπάρχει μία προκατάληψη κατά την οποία οι γυναίκες διοικούν τις δημόσιες υπηρεσίες σύμφωνα με τα συναισθήματά τους. Υπάρχει μία υπερπροστασία στις γυναίκες που σε τελευταία ανάλυση μας υποτιμά και μας υποβαθμίζει.

Το να εγκαθιδρύσουμε την ισότητα είναι κι αυτό μια διαδικασία. Στην περίπτωση της Βολιβίας, η δημοκρατική και πολιτισμική επανάσταση που ξεκίνησε από τη βάση μετέτρεψε την οικονομική θέση της χώρας. Αυτή η μετατροπή έπρεπε να συμπεριλάβει κι αυτούς που τους είχαν αποβάλλει παραδοσιακά από τη δομή του Κράτους: αγρότες, γυναίκες, νέους και αυτόχθονες λαούς.

Η επιτυχία της Βολιβίας στον τομέα της ισοτιμίας στην πολιτική είναι η έκφραση παράλληλα και της πολιτικής της βούλησης αλλά και της κοινωνικής κινητοποίησης των γυναικών. Για να πετύχουν την ισότητα, στη ζωή αλλά και στην πολιτική, οι γυναίκες θα πρέπει να κατανοήσουν πλήρως πόσο βιώνουν και αναπνέουν την ανισότητα καθώς επίσης και θα πρέπει να ταυτιστούν η μία με την άλλη. Ήταν πιθανόν να πετύχουμε ένα αυξημένο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στη Βουλή γιατί υπήρχε ξεκάθαρα η πεποίθηση στην Κυβέρνηση πως είχαμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την ισότητα ενώ ταυτόχρονα οι γυναίκες κινητοποιούνταν για τα δικαιώματά τους. Δεν πιστεύω ότι τα φεμινιστικά κινήματα θα κάνουν την αλλαγή από μόνα τους. Η διαρκής κινητοποίηση και η πολιτική βούληση είναι απαραίτητες για να επιτευχθούν αυτές οι αλλαγές.

—————-
Μετάφραση από τα γαλλικά για την ελληνική Pressenza: Χριστίνα Κηπουρού

Φωτογραφία ONU Mujeres/David Villegas

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
«ΕΓΩ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΩ». Η εικόνα είναι από παλιότερη διαδήλωση στη Βολιβία, με αφορμή περιστατικά σεξουαλικής βίας εις βάρος γυναικών από αξιωματικό του στρατού.
ΚΟΣΜΟΣ
Πρόσκληση για ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή σε διαδικτυακά εργαστήρια με θέμα την έμφυλη βία την εποχή της πανδημίας
ΚΟΣΜΟΣ
Δημοσιεύθηκε στις 24.11.2020 το “Σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας” το γνωστό ως έκθεση Πισσαρίδη.
ΚΟΣΜΟΣ
Απ΄ ό,τι φαίνεται, τίποτα δεν μπορεί να μπει στη μέση μιας γεωπολιτικής διαμάχης.
ΚΟΣΜΟΣ
«Ο νέος νόμος δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο ότι η παθητικότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί συναίνεση, αλλά παρά αυτή την αδυναμία, συνιστά ένα τεράστιο βήμα για τη Δανία»
ΚΟΣΜΟΣ
Η ΧΕΝ Ελλάδος είναι από τις παλαιότερες γυναικείες εθελοντικές οργανώσεις και με πληθώρα πρωτοπόρων δράσεων στο ενεργητικό της
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x