A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κάνναβη: Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν

Κάνναβη: Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν (κάλεσμα σε αντιαπαγορευτικές δράσεις)


Γράφουν οι Ηλιόσποροι

Αναμφίβολα το 2019 θα είναι η χρονιά της Κάνναβης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλο και περισσότερες χώρες αλλάζουν τις πολιτικές τους, αποποινικοποιούν την κατοχή για προσωπική χρήση και την οικιακή καλλιέργεια, ενώ ρυθμίζουν την αγορά, την παραγωγή και τη διανομή προϊόντων διατροφικής, φαρμακευτικής και ευφορικής κάνναβης. Στην Ελλάδα οι καλές προθέσεις δεν έχουν υποστηριχτεί με θαρραλέες δράσεις και μεταρρυθμιστικές τομές που θα μας φέρουν στο προσκήνιο της παγκόσμιας βιομηχανίας, αλλά και που θα διασφαλίσουν τα δικαιώματα και την υγεία των ασθενών και των καταναλωτών.

Σίγουρα τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε δει κάποια πρόοδο σε ότι αφορά τη ρύθμιση της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, αλλά και τη θεσμοθέτηση των όρων και των διαδικασιών για την αδειοδότηση της παραγωγής φαρμάκων από κάνναβη. Το ενδιαφέρον των αγροτών αυξάνει, ήδη το 2018 καλλιεργήθηκαν περισσότερα από 1.000 στρέμματα για βιομηχανική κάνναβη, ενώ έχουμε δει και τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην φαρμακευτική κάνναβη αφού υπάρχουν περισσότερες από 35 αιτήσεις στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Επίσης μέσα σε ένα χρόνο έχουν ανοίξει περισσότερα από 70 εξειδικευμένα καταστήματα κάνναβης, ενώ τα προϊόντα κάνναβης έχουν διαδοθεί σε πολλά καταστήματα διατροφής και ευεξίας.

Παρόλα αυτά, απλοί χρήστες κάνναβης εξακολουθούν να συλλαμβάνονται, όπως και ασθενείς που καλλιεργούν κάνναβη. Κανένας ασθενής δεν έχει λάβει ακόμα κάποιο εισαγόμενο φάρμακο κάνναβης, αν και έχει επιτραπεί θεωρητικά η εισαγωγή τους από το 2017. Ο ΕΟΦ ρίχνει το μπαλάκι στις φαρμακοβιομηχανίες ότι δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα ενδιαφέρον για εισαγωγή κάποιου φαρμάκου, αλλά και στους ασθενείς ότι δεν έχουν αιτηθεί αρκετοί εγκεκριμένα φάρμακα κάνναβης. Στην βιομηχανική κάνναβη σημειώνονται επίσης σοβαρές καθυστερήσεις στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την καλλιέργεια και τη δημιουργία του αντίστοιχου για την μεταποίηση.

Η κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση εξακολουθεί να είναι έγκλημα (πλημμέλημα), όπως και η οικιακή καλλιέργεια. Αυτό είναι μια εγκληματική πολιτική που κρατάει τους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες Κάνναβης στην Ελλάδα ομήρους του οργανωμένου εγκλήματος που θησαυρίζει. Είναι μια αποτυχημένη πολιτική που στηρίζεται στην καταστολή αντί για την πρόληψη και μας έχει κοστίσει.

Η αποποινικοποίηση της κατοχής για προσωπική χρήση δεν ήρθε ποτέ, παρ' όλες τις εξαγγελίες και τις πολιτικές δεσμεύσεις, και παρ' όλο που έχουμε την υπογραφή του Πρωθυπουργού στα πάγια αιτήματά μας ήδη από το 2010. Η απομάκρυνση του συντηρητικού κυβερνητικού εταίρου δεν έχει φέρει καμιά αλλαγή και η κυβέρνηση υπολογίζει ακόμα το “πολιτικό κόστος” που θα φέρει μια τέτοια πρόταση ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί είναι ότι το πολιτικό κόστος βρίσκεται στις πλάτες όσων υποστηρίζουν ακόμα τις απαγορευτικές και κατασταλτικές πολιτικές και αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί και στις κάλπες.

Ζητάμε από όλα τα κόμματα και τους υποψηφίους να πάρουν θέση για την αποποινικοποίηση της κατοχής για προσωπική χρήση και την οικιακή καλλιέργεια και ο κόσμος της κάνναβης να καταψηφίσει όσους αρνούνται να δουν τα γεγονότα και τα επιστημονικά δεδομένα και εμμένουν σε ιδεοληψίες και πολιτικές ηθικού πανικού. Στέλνουμε ανοικτή επιστολή μαζί με άλλους φορείς στα κόμματα και θα δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις τους πριν τις εκλογές.

Καλούμε παράλληλα σε αποκεντρωμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την Κάνναβη το Σάββατο 11 Μάη στα πλαίσια της ετήσιας παγκόσμιας αντιαπαγορευτικής δράσης Global Marijuana March. Οργανώστε μια εκδήλωση όπου βρίσκεστε και συνδράμετε στην αλλαγή που θέλουμε να δούμε για την Κάνναβη. Μόνο αν συμμετέχεις ενεργά θα δεις την αλλαγή να έρχεται.

Στην Αθήνα η Γιορτή της Κάνναβης (Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μάη 2019 για 15η συνεχόμενη χρονιά σε τοποθεσία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Σπάμε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις, γιατί η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη.

Ηλιόσποροι, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Σύλλογος Ασθενείς υπέρ της φαρμακευτικής χρήσης Κάνναβης, Σύλλογος ΜΑΜΑΚΑ


Εμείς ψηφίζουμε Κάνναβη. Εσείς;

Στις 26 Μαΐου τα κόμματα και οι υποψήφιοί τους ζητάνε την ψήφο μας για τις τοπικές και τις Ευρωπαϊκές κάλπες. Θα τάζουν πολλές παροχές και θα υπόσχονται ότι οι πολιτικές τους είναι οι καλύτερες. Ποιος σχηματισμός όμως στηρίζει ένα σύγχρονο πλαίσιο για την Κάνναβη στην Ελλάδα και άρα έχει μια πιθανότητα παραπάνω να πάρει την ψήφο μας;

Θέτουμε στους υποψηφίους και στα πολιτικά κόμματα το ζήτημα της αποποινικοποίησης της κατοχής και της οικιακής καλλιέργειας Κάνναβης για προσωπική χρήση, καθώς και της νομιμοποίησης της παραγωγής και διανομής Κάνναβης, ιδιαίτερα μέσα από μη-κερδοσκοπικές λέσχες μελών (cannabis social/medical clubs). Ζητάμε πειστικές απαντήσεις για το αν θα υποστηρίξουν μια αλλαγή της πολιτικής στην βάση των επιστημονικών δεδομένων, αλλά και των διεθνών καλών πρακτικών.

Περισσότερο από το 12% του πληθυσμού καταναλώνει Κάνναβη στην Ελλάδα, είτε για θεραπευτική είτε για ευφορική χρήση, σύμφωνα με τις αναλύσεις των αστικών λημμάτων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Κάνναβη εξακολουθεί να συγκαταλέγεται όμως στις απαγορευμένες- ελεγχόμενες ουσίες και όποιος κατέχει ή καλλιεργεί κάνναβη για προσωπική χρήση θεωρείται εγκληματίας που αντιμετωπίζει ποινή πλημμελήματος.

Η ιατρική και φαρμακευτική χρήση της Κάνναβης έχει επιτραπεί με νόμο ήδη από το 2017 αλλά οι ασθενείς δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα τα εγκεκριμένα φάρμακα Κάνναβης. Μάλιστα μερικοί από αυτούς συλλαμβάνονται ακόμα επειδή επιλέγουν να καλλιεργούν στο σπίτι τους το φάρμακό τους. Επίσης σε πολλές πόλεις, ιδιαίτερα της επαρχίας βλέπουμε ακόμα συλλήψεις για κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης αλλά και τη διαπόμπευση των συλληφθέντων στα τοπικά μέσα.

Σε όλο τον κόσμο οι πολιτικές για την Κάνναβη αλλάζουν, με προμετωπίδα την ιατρική, φαρμακευτική και διατροφική χρήση, ενώ δεν είναι και λίγες οι χώρες που ετοιμάζονται να υιοθετήσουν μια συνολική ρύθμιση της κάνναβης για τους ενήλικες πολίτες της χώρας τους κατά τα πρότυπα της Ουρουγουάης, του Καναδά και 10 πολιτειών των ΗΠΑ. Οι μύθοι καταρρίπτονται και η δαιμονοποίηση δίνει τη θέση της στα επιστημονικά δεδομένα. Οι πολιτικές που στηρίζονταν στην παραπληροφόρηση και την ιδεοληψία αντικαθίστανται από προσεγγίσεις που μειώνουν την βλάβη, προστατεύουν την δημόσια υγεία και αποδυναμώνουν το οργανωμένο έγκλημα.

Η ελεύθερη Κάνναβη ανακουφίζει και θεραπεύει ασθενείς, βοηθάει κόσμο να απεξαρτηθεί από εξαρτησιογόνα φάρμακα ή άλλες ουσίες, δημιουργεί θέσεις εργασίας και έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας. Η απαγόρευσή της γιγαντώνει το οργανωμένο έγκλημα, εντείνει τις ανισότητες και αυξάνει τις βλάβες στους συνανθρώπους μας και την κοινωνία.

Η ποινικοποίηση της κατοχής και της οικιακής καλλιέργειας Κάνναβης για προσωπική χρήση είναι αντισυνταγματική, ενώ η ποινικοποίηση της αυτοπροσβολής είναι μια προσβολή για τον νομικό μας πολιτισμό. Η άρνηση σε έναν ασθενή της θεραπείας του είναι εγκληματική και απάνθρωπη. Η Κάνναβη πρέπει να ρυθμιστεί συνολικά και ολοκληρωμένα από έναν ανεξάρτητο φορέα που θα συντονίσει και θα εφαρμόσει πολιτικές για την παραγωγή και διανομή της κάνναβης για ιατρική, διατροφική, ευφορική και βιομηχανική χρήση. Η συνολική ρύθμιση του φυτού και η υπεύθυνη ενημέρωση των ασθενών και των ιατρών θα κάλυπτε το κενό που παρουσιάζεται από τη μη πρόσβαση στα φάρμακα κάνναβης λόγω κωλυσιεργίας από την πλευρά του κράτους.

Το πολιτικό κόστος βρίσκεται στις πλάτες όσων στηρίζουν ακόμα τις καταστροφικές απαγορευτικές πολιτικές που έχουν κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην κοινωνία από την ίδια την Κάνναβη. Η ώρα για ένα σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό πλαίσιο για την Κάνναβη είναι τώρα. Γι αυτό στέλνουμε τα παρακάτω ερωτήματα στα κόμματα και τους υποψηφίους τους και αναμένουμε τις απαντήσεις τους για να δούμε πως θα συμπεριφερθούμε και εμείς στην κάλπη.

 1. Ποια είναι η θέση του κόμματος/ πολιτικού σχηματισμού σας σε ότι αφορά την αποποινικοποίηση της κατοχής και της οικιακής καλλιέργειας κάνναβης;

 2. Πως θεωρείται ότι πρέπει να ρυθμιστεί η ιατρική και η ευφορική χρήση της κάνναβης για τους ενήλικες πολίτες αυτής της χώρας;

 3. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για να λάβουν οι ασθενείς την φαρμακευτική κάνναβη σε όποια μορφή επιθυμούν, αλλά και για να προστατευθεί η αξιοπρέπεια των απλών χρηστών;

Εμείς έχουμε στείλει επανειλημμένα σχόλια και προτάσεις προς την Διοίκηση μεταφέροντας την αγωνία των ασθενών, των χρηστών και των απλών πολιτών, αλλά και τις διεθνείς καλές πρακτικές σε ότι αφορά τη ρύθμιση της κάνναβης. Δηλώνουμε ότι εμείς ψηφίζουμε Κάνναβη και καλούμε όσους προσδοκούν να εκπροσωπήσουν την κοινωνία να πάρουν θέση.

Ηλιόσποροι, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Σύλλογος Ασθενείς υπέρ της φαρμακευτικής χρήσης Κάνναβης, Σύλλογος ΜΑΜΑΚΑ


Περισσότερες πληροφορίες:

Τελευταία παρατηρείται μια έντονη διεθνή κινητικότητα, αφενός σε ότι αφορά τα ρυθμιστικά πλαίσια ελέγχου και αφετέρου σε ότι αφορά την αύξηση των επενδύσεων και των ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης του κλάδου.

Ο ΟΗΕ ετοιμάζεται να πάρει ιστορικές αποφάσεις και να ανακτηγοριοποιήσει την κάνναβη δίνοντας ώθηση στην ιατρική χρήση της Τετραϋδροκανναβινόλης (THC), με ταυτόχρονη αποδέσμευση της Κανναβιδιόλης (CBD) και των εκχυλισμάτων από τις ελεγχόμενες ουσίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προτείνει στα Ηνωμένα Έθνη την ανακατάταξη της Κάνναβης στις διεθνείς συμβάσεις ελέγχου των ναρκωτικών: να αφαιρεθεί από την Κατηγορία IV της Ενιαίας Σύμβασης του ΟΗΕ του 1961 που περιλαμβάνει τις επικίνδυνες ουσίες χωρίςθεραπευτική αξία, και να συμπεριληφθεί μαζί με την Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) στην Κατηγορία Ι της ίδιας Σύμβασης που περιλαμβάνει τις ουσίες με ιατρική εφαρμογή και ελεγχόμενη παραγωγή και διάθεση.

Παράλληλα ο ΠΟΥ προτείνει τα παρασκευάσματα με καθαρή Κανναβιδιόλη (CBD), αλλά και τα εκχυλίσματα CBD που περιέχουν THC μέχρι 0.2% (w/w) να μην υπόκεινται στις περιοριστικές διατάξεις των διεθνών συμβάσεων ελέγχου των ναρκωτικών. Αυτές οι αλλαγές θα έχουν σημαντικές και θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της παγκόσμιας βιομηχανίας της φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά και σε ότι αφορά την πρόσβαση των ασθενών στο φυτό και σε φαρμακευτικά σκευάσματα από αυτό.

Αυτή είναι μια εξέλιξη του τερματίζει περισσότερα από 85 χρόνια παράλογης, επιστημονικά ανυπόστατης και καθοδηγούμενης απαγόρευσης από τις ΗΠΑ, αλλά και από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που από τη μία χρηματοδοτούσαν καμπάνιες συκοφάντησης του φυτού, με στόχο την καθολική απαγόρευσή του και από την άλλη κατέθεταν πατέντες για την ιατρική αξιοποίηση των κανναβινοειδών.

Η ιατρική αξία της Κάνναβης αναγνωρίζεται πλέον και από τα πιο επίσημα όργανα όπως ο ΠΟΥ και υποστηρίζεται από μια ενδελεχή επισκόπηση των χιλιάδων επιστημονικών ερευνών που έχουν ήδη γίνει. Η Κάνναβη στην φυσική της μορφή, αλλά και ο συνδυασμός των δεκάδων φυτοκανναβινοειδών που περιλαμβάνει είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο με ελάχιστες παρενέργειες (ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά φάρμακα), που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, φέρνει σε ισορροπία το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, συμβάλλει στην ομοιόσταση του οργανισμού και έχει θετική επίδραση σε δεκάδες ανθρώπινες παθήσεις, από νευρολογικά μέχρι λοιμώξεις. Η άγνοια είναι πλέον μια συνειδητή επιλογή με τόση διαθέσιμη βιβλιογραφία.

Στις ΗΠΑ η Κάνναβη αναμένεται να νομιμοποιηθεί σε Ομοσπονδιακό επίπεδο εντός του 2019. Μέχρι στιγμής το 64% των Αμερικανών είναι υπέρ της πλήρους ρύθμισης για τους ενήλικες πολίτες, ενώ 33 πολιτείες έχουν κάνει νόμιμη την ιατρική χρήση και 10 Πολιτείες έχουν κάνει νόμιμη και την ευφορική- ψυχαγωγική χρήση. Σε περισσότερες από 16 Πολιτείες είναι νόμιμη και η οικιακή καλλιέργεια. Η αγορά της Κάνναβης στην Αμερική ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια to 2018 και σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να ξεπεράσει τα 24 δις δολάρια μέχρι το 2025. Έχουν ήδη δημιουργηθεί 211.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο της Κάνναβης, που δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας από οποιοδήποτε άλλο κλάδο αυτή τη περίοδο.

Ο Καναδάς που είχε νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης από το 2001, έγινε η δεύτερη χώρα μετά την Ουρουγουάη που νομιμοποίησε και την ευφορική χρήση από ενήλικες το 2018 αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο πλέον στην βιομηχανία της Κάνναβης.

Οι μεγαλύτερες εταιρίες κάνναβης που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο είναι Καναδικές και σημειώνουν σημαντικά κέρδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρία 
Canopy Growth που πούλησε έναντι 3,8 δις δολαρίων το 38% των μετοχών της στην Constellation Brands που παράγει μεταξύ άλλων τη μπύρα Corona. Η συνολική αξία των 10 μεγαλύτερων εταιριών Κάνναβης στο Καναδικό χρηματιστήριο ξεπερνάει τα 50 δις δολάρια και κατέχουν παράλληλα την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή νόμιμης κάνναβης.

Το Λουξεμβούργο, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Αγγλία, η Ιταλία, η Ισπανία και πολλές άλλες χώρες ετοιμάζονται να αλλάξουν τις πολιτικές τους για την κάνναβη και να την κάνουν πιο προσβάσιμη στους ασθενείς αλλά και τους ενήλικες χρήστες. Η παγκόσμια νόμιμη αγορά της κάνναβης αναμένεται να έχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 34% και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 146 δις δολάρια μέχρι το τέλος 2025.

Η παγκόσμια νόμιμη αγορά της κάνναβης αποτιμάται σήμερα στα 12-14 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένετε να ξεπεράσει τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025. Η Ελλάδα λόγω του κλίματος και των γεωμορφολογικών συνθηκών μπορεί να παράξει υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής αξίας κάνναβη, ιδιαίτερα εξωτερικού χώρου. Η ελληνικής παραγωγής κάνναβη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των περίπου 250.000 εν δυνάμει ληπτών/ ασθενών στην Ελλάδα, αλλά να αποτελέσει ένα εξαγώγιμο ποιοτικό προϊόν. Πέρα από την υγεία των ασθενών θα ενισχυθούν πολλοί οικονομικοί τομείς που συνδέονται με την ελληνική παραγωγή κάνναβης (πχ ιατρική έρευνα, θεραπευτικός τουρισμός, υποστηρικτικές υπηρεσίες, νέες τεχνολογίες) και θα δημιουργηθούν περί τις 8.000 θέσεις εργασίας σε ένα κλάδο που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο τζίρο στην Ελλάδα.  


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Θα απαλειφθεί η κάνναβη από τον ομοσπονδιακό κατάλογο των "επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών", ένα ιστορικό βήμα προς την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας στις ΗΠΑ.
ΕΛΛΑΔΑ
Το ολλανδικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας πρόκειται να επιλέξει σήμερα με κλήρωση 10 μελλοντικούς παραγωγούς κάνναβης, στο πλαίσιο ενός πειράματος αποποινικοποίησης της παραγωγής.
ΕΛΛΑΔΑ
Αν το στρίψιμο για εσένα δεν είναι μια απλή συνήθεια, αλλά ιεροτελεστία και τέχνη, τότε χρειάζεσαι τα κατάλληλα χαρτάκια και φιλτράκια, που θα εξασφαλίσουν ότι κάθε σου τσιγάρο είναι το ίδιο απολαυστικό!
ΕΛΛΑΔΑ
Ανέβηκε σήμερα στο ηλεκτρονικό σύστημα συναγογράφησης και θα γράφεται- προς το παρόν- μόνο από νευρολόγους και φυσίατρους - Πληροφορίες ΕΔΩ
ΕΛΛΑΔΑ
Μία απίθανη ιστορία έστησε στον Δήμο Αθηναίων και τον Κώστα Μπακογιάννη ο «Κόμβος Ακτιβιστών για μια Φιλελεύθερη Κοινωνία».
ΕΛΛΑΔΑ
Οι πλαστικές μάσκες μίας χρήσης που καταλήγουν στους ωκεανούς μπορεί να χρειαστούν έως και 450 χρόνια για να αποσυντεθούν
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x