A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εκπαιδευτικά Εγχειρήματα Ευέλικτης Μάθησης

~ Με πολύ χαρά σας προσκαλούμε στην Ημεριδα: Εκπαιδευτικά Εγχειρήματα Ευέλικτης Μάθησης, που διοργανώνουμε στο Βόλο. Ευχαριστούμε θερμά όλες κι όλους τους καλεσμένους μας ~

~ Για να ξέρουμε πόσα άτομα να υπολογίζουμε στην Ημερίδα και στα Εργαστήρια, παρακαλούμε στείλτε μας email στο: popvolos@gmail.com ~

~ Επίσης όποιος κι όποια θέλει να παίξει παιχνίδια με τα παιδιά παράλληλα με την ημερίδα, ας μας στείλει μήνυμα ~

~ Οι αναλυτικές περιγραφές των εγχειρημάτων, των εργαστηρίων και του έργου τους, θα δημοσιευθούν μες στις επόμενες ημέρες. ~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Μαζί με την οικογένεια, το σχολείο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που καθορίζουν την ζωή κάθε ανθρώπου. 

Οι δομές και αρχές του εκπαιδευτικού συστήματος, σε συνδυασμό με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σχολικά βιβλία και υλικά, τις απόψεις και στάσεις των διδασκόντων, τις μεθόδους λήψης αποφάσεων, τη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς και τον γενικότερα περιβάλλοντα χώρο, επηρεάζουν άμεσα τις αντιλήψεις και την προσωπικότητα των μαθητών και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη τη ζωή τους. 

Στόχος μας είναι να συζητήσουμε με τους πολίτες του Βόλου, με εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδια, φοιτητές και φοιτήτριες, για τις εναλλακτικές, μη συμβατικές μορφές εκπαίδευσης οι οποίες έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την σφαιρική μόρφωση και την ομαλή ένταξη κάθε παιδιού στο σχολείο και την κοινωνία, με γνώμονα τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Συγχρόνως, μέσα από την παρουσίαση εμπειριών εναλλακτικής εκπαίδευσης στον ελληνικό χώρο, να μιλήσουμε για τη σημαντικότητα και τη χαρά της διδασκαλίας μέσα από ανοιχτές ευέλικτες διαδικασίες που προωθούν την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό της διαφορετικότητας, χωρίς καμίας μορφής ρατσισμού, εθνικισμού, αναπαραγωγής στερεοτύπων και διακρίσεων. 

Πιστεύουμε ότι η οργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας αποτελεί μια αφετηρία προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση πάνω σε θέματα εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης ώστε να γίνουν γνωστές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και γενικότερα. 

Κάθε δράση μας είναι αυτοοργανωμένη και γίνεται χωρίς καμία χρηματοδότηση και χορηγία από οποιονδήποτε φορέα."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 

11:00-11:30 Παρουσίαση της αυτοοργανωμένης παιδικής κοινότητας Μπισκούνια (Βολος) http://biskounia.blogspot.com/p/blog-page_21.html

11:30-12:00 Παρουσίαση του εγχειρήματος Μικρός Nτουνιάς Mikros Dounias (Μυτιληνη)

12:00-12:30 Συζήτηση

12:30-13:00 Παρουσίαση του αυτοοργανωμένου παιδαγωγικου εγχειρήματος: Το Μικρό Δέντρο(Θεσσαλονικη)

13:00-13:30 Παρουσίαση του εγχειρηματος Το Σπορείο-ΚοινΣΕπ(Αθηνα)

13:30-14:00 Συζήτηση

14:00-15:00 Διάλειμμα για Vegan σάντουιτς + Αυτοδιαχειριζόμενο μπουφε.


ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

15:00-16:30 Εργαστήριο: Εναλλακτικές παιδαγωγικές παρεμβάσεις 
στη σύγχρονη Ελλάδα: Προσδοκίες, προβληματισμοί, προοπτικές. με τον Κώστα Μάγο (μεχρι 30 ατομα)

~ 15:00-15:40 Κοινωνικό Φύλο & έμφυλες επιτελέσεις στη σχολική ζωή. Το Σπορείο-ΚοινΣΕπ(+Συζητηση)

~ 15:40-16:20 Δουλεύοντας με την παιδαγωγική Freinet για το σχολείο της κοινότητας Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» - Χαράλαμπος μπαλτας (+Συζητηση)

~ 16:20-17:00 Συζήτηση για το ντοκιμαντέρ "Από το Φουρφουρά στο Σάμερχιλ" του Ευάγγελου Βλαχάκη με θέμα τη δημοκρατική παιδεία- EUDEC Greece (+Συζήτηση)

17:00-18:30 Παρουσίαση και Βιωματικό Εργαστήριο ''Σχεδιάζοντας το σχολείο των ονείρων μας'' Eισηγητές: Κώστας Μόσχος, Πάνος Τσαπάρας, Σόνια Χαραλαμπίδου

18:30-19.00 Συζήτηση

19:00-21:00 Σεμινάριο με Προβολή της ταινίας "Η μάθηση είναι ιερή" (2014) & στοχασμός στις τεχνικές Freinet και στην αρχιτετονική.
Ομάδα Σκασιαρχείο με τον Χαράλαμπο Μπαλτά και την Αθηνά Καρανάση. (στο Φουαγιέ Αρχιτεκτονικής).

21:00-22:00 Συνολικές τοποθέτησεις, ερωτημάτα & μελλοντικες ενεργειες.

Ολοκλήρωση Ημερίδας. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Φέρτε μαζί σας: τετράδιο, στυλό, παγούρι, όρεξη για μάθηση κι ερωτήματα!

* Ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε συνεισφορά στον αυτοδιαχειριζόμενο μπουφέ και στο κουτί οικονομικής ενίσχυσης *ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Έφυγε από τη ζωή μετά από μακρόχρονη ασθένεια η Ελένη Κιούμπιτ, ιδρυτικό μέλος και επί χρόνια γενική γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
ΕΛΛΑΔΑ
Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον οικισμό των Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, Covid-19
ΕΛΛΑΔΑ
Ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων των δειγμάτων για κορωνοϊό τα οποία είχε συλλέξει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στην συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα.
ΕΛΛΑΔΑ
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να καταγγέλλουν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις χρεώσεις στα πενταψήφια.
ΕΛΛΑΔΑ
Aνακοίνωση των κρατουμένων γυναικών στις Φυλακές Ελαιώνα Θήβας
ΕΛΛΑΔΑ
Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 71 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1955, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ