A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία κυκλοφόρησαν ψευδείς πληροφορίες για ανοιχτά ελληνικά σύνορα

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία κυκλοφόρησαν ψευδείς πληροφορίες για ανοιχτά ελληνικά σύνορα σύμφωνα με τη Welt. SZ: 6500 πρόσφυγες σε ελληνικά αεροδρόμια χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ο γερμανικός τύπος συνεχίζει και σήμερα τις αναφορές του στην πορεία προσφύγων προς τον ελληνικό βορρά μετά από φήμες ότι στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία τους περιμένουν ΜΚΟ με λεωφορεία για τους μεταφέρουν ως «κονβόι της ελπίδας» στη Γερμανία και στη βόρεια Ευρώπη. Εκείνο που δεν είναι τόσο γνωστό, και το φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα die Welt επικαλούμενη την τουρκική Sabah, είναι ότι ανάλογες φήμες για άνοιγμα συνόρων προς την Ελλάδα διαδόθηκαν και στην Τουρκία.

Ψευδείς πληροφορίες και στην Τουρκία για ανοιχτά σύνορα

«Είναι ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίστηκαν στα σύνορα», γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Τους τελευταίους τρεις μήνες Τούρκοι άνδρες ασφαλείας εντόπισαν στα σύνορα με την Ελλάδα 16.318 πρόσφυγες, όπως γράφει η αγγλική έκδοση της Sabah δίνοντας στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας. Το μήνυμα είναι ότι ο δρόμος προς την Ελλάδα, όπως και πέρυσι, χρησιμοποιείται κατά κόρο από διακινητές και πρόσφυγες. Κατά μέσον όρο την ημέρα, 180 πρόσφυγες συλλαμβάνονται στα σύνορα προς την Ελλάδα». Η γερμανική εφημερίδα, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα της Sabah, αναφέρει ότι το περασμένο Σάββατο η τουρκική αστυνομία σταμάτησε 1000 πρόσφυγες στην Αδριανούπολη και τους γύρω δρόμους, ενώ άλλα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 1300 συλλήψεις προσφύγων, οι περισσότεροι των οποίων ήρθαν από το Αφγανιστάν και το Ιράν. «Η κατάσταση θυμίζει την εποχή που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση με μια πορεία Σύρων προσφύγων στον αυτοκινητόδρομο της Κωνσταντινούπολης προς την Αδριανούπολη μετά από φήμες ότι η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν να τους δεχθούν».

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ, στις οποίες εκφράζει την αγανάκτησή του για τις βίαιες και επιθετικές πράξεις των προσφύγων κατά της ελληνική αστυνομίας. «Στο μέλλον οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενημερώνονται πιο γρήγορα και άμεσα μέσω διαφόρων καναλιών πληροφόρησης της ελληνικής κυβέρνησης, των ΜΚΟ, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, όταν διαδίδονται επίτηδες ψεύτικες πληροφορίες για δήθεν ανοιχτά σύνορα» ανέφερε.

6500 πρόσφυγες σταματά η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία

Η συνήθως καλά πληροφορημένη Bild επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας BP, το οποίο αναφέρει ότι όργανά της εμποδίζουν όλο και πιο συχνά το ταξίδι προσφύγων μέσω πτήσεων από την Ελλάδα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το έγγραφο, που είναι διαβαθμισμένο, δίνει και συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων: «Το 2018 ήταν 6500 άνθρωποι από τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ρόδου που αποκλείστηκαν από πτήσεις. Πρόκειται για συνολικά 1700 περιπτώσεις, ή για μιαν αύξηση του 26% σε σχέση με το 2017. Τα μέτρα που ελήφθησαν έγιναν επί τη βάσει διμερών συμφωνιών με την Ελλάδα για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών γερμανών αστυνομικών συνδέσμων» αναφέρει η εφημερίδα. «Οι πρόσφυγες κατείχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν κλεμμένα, χαμένα ή για αλλοδαπούς από χώρες της ζώνης Σένγκεν σε συνδυασμό με σχετικές άδειες παραμονής».

«Οθωμανικό όνειρο το αεροδρόμιο»

Πρεμιέρα το περασμένο Σάββατο για το νέο τεράστιο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που μέσα σε δέκα χρόνια αναμένεται να εξυπηρετεί 200 εκ. επιβάτες το χρόνο. Ο γερμανικός τύπος δεν μπορεί να μην παραβλέψει τις προθέσεις και τα μηνύματα που ήθελε να στείλει ο πρόεδρος Ερντογάν μέσω ενός τέτοιου ογκώδους κτηρίου. «Το παλαιό αεροδρόμιο Ατατούρκ δεν ήταν μόνο λόγω ονόματος κάτι σαν μνημείο του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας. Με την αρχιτεκτονική των καθαρών γραμμών ήθελε να υπομνήσει και το μοντέρνο» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Το νέο μέγα-αεροδρόμιο της πόλης μιμείται οθωμανικά πρότυπα, ακόμη κι αν ο βρετανός αρχιτέκτων σχεδίασε τον πύργο ελέγχου ως τουλίπα. Ο πρόεδρος Ερντογάν ήθελε με αυτό το οικοδόμημα να αναβαθμίσει την Τουρκία στην παγκόσμια αγορά». 

Και ο σχολιαστής συνεχίζει: «Αυτό το νέο οθωμανικό όνειρο χρειάζεται ρεκόρ, να γίνει εναέριος κόμβος συγκοινωνίας αναμετρήσιμος με το Ντουμπάι και το Λονδίνο. Γι αυτό θυσιάστηκε μεγάλο κομμάτι φύσης. Προειδοποιήσεις για το κλίμα και το πόσιμο νερό εξανεμίστηκαν, οι συνέπειες αυτής της αδιάφορης πολιτικής μπορεί να ακολουθήσουν … Ο Ερντογάν υποτιμά τους κινδύνους που φέρνει η πολιτική σύγκρουσης με πραγματικούς και φανταστικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Αυτό βλάπτει την οικονομία της χώρας του και δεν λειτουργεί ως πρόσκληση για την Τουρκία. Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική χωρίς μέλλον, τότε το νέο τεράστιο αεροδρόμιο θα αποδειχθεί μια τεράστια αποτυχία».

Ειρήνη Αναστασοπούλου, dw.com


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Η βρετανική εφημερίδα The Guardian ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταργήσει έως και 180 θέσεις εργασίας
ΚΟΣΜΟΣ
Αυτή είναι "μια καλή είδηση για το περιβάλλον (λιγότερη πίεση στα συστήματα παραγωγής προϊόντων διατροφής και λιγότερες εκπομπές CO2)"
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας του και φάνηκε να υποβαθμίζει την αστυνομική βία με θύματα Αφροαμερικανούς
ΚΟΣΜΟΣ
Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι οποίοι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση ψηλά στην ατμόσφαιρα, κατάφεραν ήδη να τον φωτογραφήσουν.
ΚΟΣΜΟΣ
Περισσότερες από 140 εκατομμύρια γυναίκες «αγνοούνται» σήμερα λόγω της προτίμησης στους γιους έναντι των θυγατέρων
ΚΟΣΜΟΣ
Η αμερικανίδα ηθοποιός Κέλι Πρέστον, η οποία είχε εμφανιστεί στις ταινίες "Τζέρι Μαγκουάϊρ" και "Οι Δίδυμοι", πέθανε σε ηλικία 57 ετών
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x