A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κυβέρνηση Σοσιαλιστών- Podemos- Καταλανικού PNV κ.α στην Ισπανία, ή με τους Ciudadanos; Εξελέγησαν Φυλακισμένοι Καταλανοί αυτονομιστές

Πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, αλλά όχι με αυτοδυναμία, αναδείχθηκαν οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ με  28,7% οι οποίοι καταλαμβάνουν 123 έδρες (επί συνόλου 350). Οι Σοσιαλιστές πήραν δύο εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από ό,τι το 2016! Οι Podemos τέταρτοι με 14% έχασαν 29 έδρες. Τα δύο κόμματα έχουν 165 έδρες και αναζητούν άλλες 11 την πλειοψηφία.


Photo/Francisco Seco 


Η συμμετοχή έφθασε στο 73,74%, το οποίο σημαίνει ότι περίπου τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το ποσοστό είναι πολύ αυξημένο συγκριτικά με το 51.2% στις εκλογές του 2016.

Μεγάλη ήταν επίσης η προσέλευση των ψηφοφόρων στην Καταλονία, όπου Καταλανοί και Βάσκοι αυτονομιστές στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Η αυξημένη αυτή συμμετοχή – κυρίως στην Καταλονία – δημιουργούσε από νωρίς μία «συγκρατημένη αισιοδοξία» στο στρατόπεδο του Σάντσεθ, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται σαν τείχος ενάντια στην προέλαση της ακροδεξιάς.Για πρώτη φορά 100.000 άτομα με νοητική υστέρηση ψήφισαν στις εκλογές στην Ισπανία.
Στις 21 Μαΐου η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κάτω Βουλής.

Στη συνέχεια ο βασιλιάς Φελίπε θα έχει συζητήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για την εξεύρεση ενός υποψήφιου πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει τη στήριξη της βουλής.

Μια νέα κυβέρνηση χρειάζεται να έχει απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στη βουλή ώστε να αναλάβει καθήκοντα.

Σε έναν δεύτερο γύρο απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία.

Αν ο υποψήφιος πρωθυπουργός αποτύχει στην προσπάθεια αυτή, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση με δίμηνη προθεσμία ώστε οι βουλευτές να επιλέξουν έναν νέο πρωθυπουργό πριν από την αυτόματη διάλυση της βουλής και προγραμματίζονται νέες εκλογές για 54 ημέρες μετά.
Η μεγάλη νίκη των Σοσιαλιστών (PSOE)Πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, αλλά όχι με αυτοδυναμία, αναδείχθηκαν οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ με 28,7% οι οποίοι καταλαμβάνουν 123 έδρες (επί συνόλου 350).

Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν δύο εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από ό,τι το 2016!

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ήθελε να σχηματίσει μια νέα μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας, με την πιθανή συμμετοχή κάποιων ανεξάρτητων, αλλά χωρίς την άμεση συμμετοχή του Unidas Podemos ή άλλων εθνικιστικών κομμάτων, αποκλείοντας προς το παρόν οποιαδήποτε συνεργασία με τους  “Πολίτες” ή την στήριξη των Καταλανών αποσχιστών της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC, που μετατράπηκε στο μεγαλύτερο καταλανικό κόμμα εκλέγοντας 15 βουλευτές ή  τους βάσκους εθνικιστές..

Οι  Unidas Podemos


Οι Podemos που στις προηγούμενες εκλογές είχαν πάρει 21%, έχασαν 29 έδρες και απώλεσαν την τρίτη θέση στη Βουλή από τους Πολίτες.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, είχε υποσχεθεί να ανοίξει διάλογο για μια ανανέωση της ηγεσίας εάν το κόμμα συγκέντρωνε λιγότερο από το 15% των ψήφων.

Έμεινε στο 14,31%, αλλά το θεώρησε "αρκετό", μετά την διάσπαση του κόμματος και την αποχώρηση χιλιάδων μελών.


Ο Νο 2 των Podemos Ινίχο Ερεχόν που αποχώρησε απο το κόμμα,  προσχώρησε στο τοπικό σχήμα της δημάρχου της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα χωρίς να ενημερώσει το κόμμα του και τους συμμάχους του της Ενωμένης Αριστεράς, ενώ η δεύτερη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντριάνα Λάστρα τόνισε ότι "οι πόρτες του κόμματος είναι ανοικτές για όσους αισθάνονται κοντά στη Σοσιαλδημοκρατία και τις κοινωνίες για την εφαρμογή πολιτικών της Αριστεράς".

Η τάση του Ερεχόν μέσα στο Podemos, είχε πάρει σχεδόν το 30% στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος.

Παρά την υποχώρησή τους, οι Podemos θα έχουν πιθανώς την ικανότητα να θέσουν όρους στην ημερήσια διάταξη της επόμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ακριβώς τον στόχο που είχε ο αρχηγός τους για τις εκλογές αυτές» γράφει η ABC.
Αριστερή Κυβέρνηση;Τα δύο κόμματα PSOE και  Podemos  κινούνται προς μια κυβερνητική συνεργασία έχοντας 165 έδρες και αναζητούν άλλες 11 για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία και αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ανάγκη για συνεργασία με μικρότερα κόμματα, πιθανότερο με τους βάσκους εθνικιστές ή τους καταλανούς αυτονομιστές. Η εικόνα αυτή μπορεί να είναι λίγο διαφορετική έπειτα από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων κατά τις πρώτες εβδομάδες του Μαϊου.

Οι Σοσιαλιστές μπορούν να σχημτίσουντη νέα κυβέρνηση σε συνεργαστεί με συνεργασία με τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας που διαθέτουν 42 έδρες και το Καταλανικό PNV για να εξασφαλίσει τις 176 έδρες που εγγυώνται την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Αυτονομιστές παντού!


Τα τοπικά, εθνικά και εθνικιστικά κόμματα των Περιφερειών αύξησαν τη δύναμή τους από 25 έδρες που είχαν στις προηγούμενες εκλογές σε 38.

Αύξηση των αυτονομιστικών κομμάτων στη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία.

Το κόμμα των Καταλανών αποσχιστών της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC,  έγινε μεγαλύτερο καταλανικό κόμμα εκλέγοντας 15 βουλευτές.


Η στήριξη των αυτονομιστικών κομμάτων θα μπορούσε να είναι απαραίτητη για την εδραίωση της πλειοψηφίας του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ.

Η μεγάλη προσέλευση οδήγησε την Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας να κερδίσει τις εκλογές στην Καταλονία και να εξασφαλίσει 15 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο, κλειδί για μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς και των εθνικιστικών κομμάτων.

Από τις 46 καταφάνηκες έδρες, οι 22 είναι πλέον στα χέρια των αυτονομιστών.

Από τους 18 βουλευτές στη Χώρα των Βάσκων, οι δέκα είναι πλέον εθνικιστές.
Διαπραγματεύσεις Πέδρο Σάντσεθ -  Πάμπλο Ιγκλέσιας

                       

Οι "επίσημες" διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Πέδρο Σάντσεθ και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας θα ξεκινήσουν πιθανώς μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, ενώ δεν αποκλείοντας "μυστικές" επαφές και συναντήσεις από το αμέσως επόμενο διάστημα τουλάχιστον ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Ο ηγέτης του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ζήτησε “υπομονή” και "διακριτικότητα" ενόψει των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους σοσιαλιστές και την Αριστερά, που αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν την προοδευτική και αριστερή ατζέντα της επόμενης ισπανικής κυβέρνησης.

Η “υπομονή” και η “διακριτικότητα” που συνέστησε ο Ιγκλέσιας... εξέπληξαν την κοινή γνώμη της χώρας, δεδομένου ότι την τελευταία διετία ο ηγέτης του Unidas Podemos είχε δείξει μια υπερβολική ίσως βιασύνη για την είσοδο της Αριστεράς στην ισπανική κυβέρνηση.

Ζητώντας μάλιστα από τον Σάντσεθ την αντιπροεδρία της κυβέρνησης όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα με την αποχή του προσέφερε ψήφο ανοχής στο σχηματισμό της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι αναγκάζοντας τον Σάντσεθ να παραιτηθεί από γραμματέας και βουλευτής του κόμματος και να ξεκινήσει έναν ανένδοτο αγώνα για να επιστρέψει στα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος κερδίζοντας τη βάση του στο τελευταίο συνέδριό του.Κατέρρευσε το Λαϊκό ΚόμμαΤο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) έρχεται δεύτερο με το 16,70% των ψήφων. 

Η ισπανική παραδοσιακή δεξιά, κατέρρευσε εκλογικά, καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990, σε εθνικές εκλογές, έχασε περίπου το 50% της κοινοβουλευτικής του δύναμης και  εκλέγει μόλις 67 βουλευτές!

Το Λαϊκό Κόμμα δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία.

Στις τελευταίες εκλογές, στις 26 Ιούνη 2016, το Λαϊκό Κόμμα αναδείχτηκε πρώτο με 33,03 % των ψήφων και συνολικά 137 έδρες.


Το Λαϊκό Κόμμα βυθίστηκε με τις επιλογές τού νέου ηγέτη του, του Πάμπλο Κασάδο, να το στρέψει προς τα ακροδεξιά για να αναχαιτίσει την επιρροή του ακροδεξιού Vox.

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε μόνο στη Μελίγια, έμεινε χωρίς εκπροσώπηση στη Χώρα των Βάσκων και έπεσε στην τρίτη θέση σε σημαντικές περιοχές όπως η Ανδαλουσία, η Μαδρίτη και η Αραγονία.

Και αυτό λιγότερο από ένα μήνα από τις αυτόνομες, τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές, σημειώνει η El Pais.Οι Ciudadanos


Το φιλελεύθερο κόμμα  Ciudadanos - (Πολίτες) αυξάνει τις δυνάμεις του.

Πήρε  16% και πλέον φαντάζει ως ο διάδοχος της κεντροδεξιάς στην Ισπανία.

Το «πορτοκαλί κόμμα»-  Πολιτες, αύξησε  τη δύναμη του κατά 25 έδρες και τώρα διαθέτει 57 βουλευτές -μόλις 9 λιγότερους από το Λαϊκό Κόμμα.

Σε ψήφους, η διαφορά μεταξύ Ριβέρα και Κασάδο είναι περίπου 200.000.

Παρόλο που ο Πολίτες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το Λαϊκό Κόμμα, το ναυάγιο του Κασάδο επιτρέπει στον Ριβέρα να διεκδικεί την ηγεσία της αντιπολίτευσης.

Ο 35χρονος δικηγόρος Αλμπερτ Ριβέρα δεν έχει διστάσει να ποζάρει ολόγυμνος για την διαφημιστική καμπάνια των Ciudadanos. Μετά από 40 χρόνια, "τα εγγόνια του φασίστα Φράνκο" έπιστρέφουν.


Το  νέο ακροδεξιό, Vox του Σαντιάγκο Αμπασκάλ, το οποίο στρέφεται ενάντια στην πολυπολιτισμικότητα, τον φεμινισμό και τη μετανάστευση, μπαίνει για πρώτη φορά στη βουλή με 24 έδρες και ποσοστό  10,26%, ενώ  είχαν πάρει στις προηγούμενες εκλογές 0,2%.

Με 2,6 εκατομμύρια ψήφους, το ακροδεξιό Vox  θα είναι η πέμπτη πολιτική δύναμη στη νέα Βουλή.

Οι ακροδεξιοί μπαίνουν στη Βουλή μετά από 40 χρόνια.

Το Vox, δεν κατάφερε να επαναλάβει σε εθνικό επίπεδο το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου στην Ανδαλουσία, όταν εξεδίωξαν τους Σοσιαλιστές από το ιστορικό προπύργιό τους.

«Η αριστερά ξέρει ότι το πάρτι τέλειωσε», πέταξε ο δεύτερος τη τάξει στο Vox, ο Χαβιέρ Ορτέγα Σμιθ, ενώ ο επικεφαλής του Σαντιάγο Αμπασκάλ ανήγγειλε την αρχή της «επανακατάκτησης» της Ισπανίας και επέμεινε πως η παράταξη της άκρας δεξιάς «ήρθε για να μείνει».

Το κόμμα έκανε κυρίως την εκστρατεία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιγράφοντας τις τακτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ακροδεξιού Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Έχει συμμαχήσει με τη Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός) στη Γαλλία και με τον Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα) στην Ιταλία.

Χρησιμοποίησε λόγο αντιφεμινιστικό, αντιμεταναστευτικό, άκρως τοξικό έναντι των αυτονομιστών στην Καταλονία. Φυλακισμένοι Καταλανοί αυτονομιστές εξελέγησαν στις εκλογέςΣτην Καταλονία τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας πήραν ένα ποσοστό ρεκόρ, το οποίο εκφράζει κατά κάποιο τρόπο την απειλή που ένιωσαν οι Καταλανοί από τα τρία δεξιά κόμματα.

Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα κέρδισαν έδαφος βάσει ψήφων, εξασφαλίζοντας 22 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου.

Πέντε Καταλανοί αυτονομιστές που βρίσκονται στη φυλακή εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία καθώς τα κόμματά τους αποκόμισαν οφέλη στις εκλογές αυτές που ανέδειξαν νικητές τους σοσιαλιστές αλλά που χαρακτηρίστηκαν και από την είσοδο στη βουλή της ακροδεξιάς.

Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας κοιτάει τώρα προς τις επόμενες δημοτικές εκλογές και τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο υποψήφιος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, Γκαμπριέλ Ρουφιάν, δήλωσε για τη νίκη του κόμματός του:

«Δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας δεν γεννήθηκε για να είναι ικανοποιημένοι και σήμερα, εδώ, αρχίζει μόνο ένας εκλογικός κύκλος. Αυτή είναι η πρώτη από πολλές νίκες που θα έρθουν».

Οι εννέα Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες που είναι στη φυλακή, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας, Οριόλ Ζουνκέρας, σε δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη λεγόμενη διαδικασία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, βρίσκονται στο μυαλό όλων.

Το πολιτικό και δικαστικό τους μέλλον παραμένουν αβέβαια.

Από τη Βαρκελώνη, ο ανταποκριτής του Euronews, μας μεταφέρει το εκλογικό κλίμα:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας έχει πολλαπλές αναγνώσεις, αλλά και μια πολύ σημαντική. Για πρώτη φορά, ένα πολιτικό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας κερδίζει τις γενικές εκλογές στην Καταλονία. Ένα σαφές μήνυμα για τη μελλοντική ισπανική κυβέρνηση που πρέπει ακόμη να βρει λύση στο πρόβλημα της Καταλονίας».


Ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας, ο οποίος μαζί με τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν υποκίνησαν την απόπειρα απόσχισης της ισπανικής επαρχίας το 2017, είναι ένας από αυτούς που εξελέγησαν στην κάτω βουλή.

Ο Τζουνκέρας ήταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC).

Ένας άλλος που εξελέγη είναι ο πρόεδρος της οργάνωσης ANC (Καταλανική Εθνική Συνέλευση) Τζόρντι Σάντσεθ αλλά και ο Τζόρντι Τουρούλ, ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης την εποχή της απόπειρας απόσχισης από την Ισπανία, τον Οκτώβριο 2017.

Και οι δύο ήταν υποψήφιοι με το κόμμα Μαζί για την Καταλονία του Πουτζδεμόν, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα για να αποφύγει τη σύλληψη.

Ο Γιοζέπ Ρουλ, ο οποίος επίσης βρισκόταν στην τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας εκείνη την εποχή, εξελέγη στην κάτω βουλή.

Ο Ραούλ Ρομέβα, ο οποίος την περίοδο προσπάθειας απόσχισης ήταν υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλονίας, εξελέγη στη Γερουσία.


Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα κέρδισαν έδαφος στις εκλογές εξασφαλίζοντας 22 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου και πιθανόν να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας με τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που αναδείχτηκαν νικητές αλλά δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών.


Απαγορεύεται να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Πουτζδεμόν

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος κατέφυγε στο Βέλγιο για να γλιτώσει τη σύλληψη, απαγορεύεται να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου, σύμφωνα με απόφαση των ισπανικών εκλογικών αρχών, όπως ανακοίνωσε το αυτονομιστικό του κόμμα.

Σύμφωνα με το κόμμα του «Μαζί για την Καταλονία» που έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση απαγόρευσης, οι εκλογικές αρχές θέλουν με αυτόν τον τρόπο «να κλείσουν το στόμα» του Πουτζδεμόν και δύο άλλων αυτοεξόριστων καταλανών αυτονομιστών, του Τόνι Κομίν και της Κλάρα Πονσάτι.

Ο Πουτζδεμόν είχε οριστεί πρώτος στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του για τις ευρωεκλογές. «Δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο (για τη συμμετοχή τους) εκτός αν θέλουν να τους αποκλείσουν για πολιτικούς λόγους», δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος του, ο Γκονσάλο Μπόι.


Οι Cuidadanos δεν αποκλείουν συνεργασία με τους ΣοσιαλιστέςΕκτός από τα μικρότερα Αριστερά και καταλανικά κόμματα, στο κάδρο των ενδεχόμενων συνεργασιών - τουλάχιστον βάσει των σεναρίων που κυκλοφόρησαν προεκλογικά - βρίσκονται και οι κεντροδεξιοί Cuidadanos, που συγκεντρώνουν 57 έδρες.


Ο Σάντσεθ δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο ο επικεφαλής των  Cuidadanos  Άλμπερτ Ριβέρα καθ' όλη την εκστρατεία καθ' οδόν προς τις εκλογές στην Ισπανία απαιτούσε να «εκδιωχθεί» ο Σάντσεθ από την εξουσία διότι, όπως υποστήριζε, «συνθηκολόγησε με τους αυτονομιστές».

«Θα παρακολουθούμε στενά την κυβέρνηση του (ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο) Σάντσεθ και του Ποδέμος (...)

Είμαστε τώρα επικεφαλής της αντιπολίτευσης», τόνισε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο Πέδρο Σάντσεθ

«Αποδείξαμε στον κόσμο ότι μπορούμε να νικήσουμε την αντίδραση και την εξαπάτηση», δήλωσε ο νικητής των ισπανικών εκλογών Πέδρο Σάντσεθ ευχαριστώντας -όπως είπε- «από καρδιάς» τα 7,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων που έφεραν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην πρώτη θέση.

Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν δύο εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από ό,τι το 2016. «Το πετύχαμε: το PSOE έχει κερδίσει τις εκλογές, νίκησε το μέλλον και το παρελθόν ήττήθηκε» τόνισε ο σοσιαλιστής ηγέτης που διαθέτει πλέον 123 βουλευτές - σχεδόν 40 περισσότερους σε σύγκριση με το 2016. Οι Σοσιαλιστές στην «pole position» για να παραμείνουν στην εξουσία.

Ο Σάντσεθ θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αλλά χρειάζεται να συνεργαστεί με τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας που διαθέτουν 42 έδρες και το Καταλανικό PNV για να εξασφαλίσει τις 176 έδρες που εγγυώνται την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.


Διαδηλώσεις: «Όχι συνεργασία με τον Ριβιέρα»


Στο Φεράθ -την έδρα του κόμματος, όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί ως τις πρώτες πρωινές ώρες από τους χιλιάδες οπαδούς των Σοσιαλιστών- το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα ήταν «Όχι συνεργασία με τον Ριβιέρα», όπως έγραψε η El Pais, επισημαίνοντας ότι οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητούσαν από τον Σάντσεθ να μην συμφωνήσει σε μια συνεργασία με τους κεντροδεξιούς Πολίτες του Άλμπερτ Ριβερα.

«Θα προχωρήσουμε με βάση τις αξίες μας, τις αξίες της Αριστεράς», απάντησε ο Σάντσεθ. «No pasaran! Αυτό είναι πλέον σαφές» προσέθεσε ο γενικός γραμματέας του PSOE από το μπαλκόνι αποσαφηνίζοντας την κατάσταση.


Εκλογές Ισπανίας 2016 τα τελικά αποτελέσματα

Με καταμετρημένοτο 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι
έλαβε 33,03% και κέρδισε 137 έδρες στη Βουλή,

οι Σοσιαλιστές είναι δεύτεροι με 22,66% και 85 έδρες,

οι Podemos, ο συνασπισμός Unidos Podemos για την ακρίβεια (το Podemos και το μικρό κόμμα Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), διάδοχο κόμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος) πήραν 21,1% και κερδίζουν 71 έδρες.

οι "Πολίτες" 32 έδρες

το αριστερό "Καταλονία Ναι" (cat-si), 9 έδρες

η "δημοκρατική σύγκλιση Καταλονίας" 8 έδρες

το "εθνικιστικό κόμμα Βάσκων" (PNV), 5 έδρες

το "Ενωμένη χώρα Βάσκων" (BILOU), 2 έδρες και

το "Συμμαχία Καναρίων νήσων" (CCA-PINC ) 1 έδρα.

Συνολικά, από τις 350 έδρες , έλαβαν 25 έδρες τα αυτονομιστικά κινήματα, 71 οι Podemos, 85 οι σοσιαλιστές και 137 η δεξιά του Ραχόι.

Για αυτοδυναμία απαιτούνται 176 έδρες στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων (Βουλή).

Κεντροδεξιά και σοσιαλιστές είχαν μαζί 137+85= 222 έδρες και μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
ΣΥΡΙΖΑ: Νίκησαν οι προοδευτικές δυνάμεις

Οι χθεσινές εθνικές εκλογές στην Ισπανία στέλνουν πολλαπλά μηνύματα, ελπίδας αλλά και επαγρύπνησης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας.

Παρά τις προφητείες του ευρωπαϊκού και εγχώριου συντηρητικού μπλοκ, περί της ανόδου της Δεξιάς σε όλη την Ε.Ε., οι προοδευτικές δυνάμεις της Ισπανίας είναι αναμφίβολα οι μεγάλοι νικητές των ισπανικών εκλογών.

Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν όσους αγωνίστηκαν εναντίον των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για την κοινωνική δικαιοσύνη και το τέλος της λιτότητας.

Η μεγάλη άνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την αριστερή στροφή του, και την αποκήρυξη του νεοφιλελευθερισμού, και η ιστορική κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος, αδελφού κόμματος της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ανοίγει τον δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ισπανία.

Αυτές είναι οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να αντιπαλέψουν την φασιστική ακροδεξιά των νοσταλγών του καθεστώτος Φράνκο η οποία, δυστυχώς, κάνει ξανά την εμφάνισή της στο ισπανικό κοινοβούλιο μετά από δεκαετίες, και για την οποία έχει βαρύτατες ευθύνες η νέα ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, που με την ακροδεξιά ρητορική της, άνοιξε τον δρόμο στους φρανκιστές", αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Φώφη Γεννηματά: Συγχαρητήρια Πέδρο Σάντσεθ η νίκη σου είναι έμπνευση για όλους μας


Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την προοδευτική Αλλαγή στην Ευρώπη, χαρακτηρίζει, σε ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ Φώφη Γεννηματά τη νίκη των Σοσιαλιστών στη Ισπανία και συγχαίρει τον ηγέτη τους.

«Συγχαρητήρια @sanchezcastejon η νίκη σου είναι έμπνευση για όλους μας.

Η νίκη των Σοσιαλιστών στις εκλογές στην Ισπανία αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την προοδευτική Αλλαγή στην Ευρώπη», γράφει η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ, συνεχίζοντας την ανάρτησή της σημειώνει πως «μετά και τη νίκη στη Φινλανδία, τα Σοσιαλιστικά κόμματα αναδεικνύονται ως η λύση απέναντι στην κρίση που οδηγούν οι συντηρητικές πολιτικές και τα κόμματα της δεξιάς» και «Ως ο κύριος αντίπαλος απέναντι στην Ακροδεξιά, αλλά και το λαϊκισμό, όπως των συμμάχων του κ. Τσίπρα που χθες υπέστησαν δεινή ήττα»

Τσακαλώτος: Η νότια Ευρώπη εγκαταλείπει το νεοφιλελευθερισμό


Στον καταποντισμό του Λαϊκού Κόμματος στις χθεσινές εκλογές στην Ισπανία αναφέρεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ανάρτησή του στο twitter. «Η πρώτη επιτυχία της συμμαχίας Βέμπερ-Μητσοτάκη: το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας χθες είχε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του.

Η νότια Ευρώπη εγκαταλείπει το νεοφιλελευθερισμό και τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν», γράφει ο κ. Τσακαλώτος.

Και σε δεύτερο tweet συμπληρώνει: "Αρνητική εξέλιξη φυσικά η άνοδος της ακροδεξιάς.
Για να αναχαιτιστεί πανευρωπαϊκά, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δίνουν διέξοδο στους λαούς και σε καμία περίπτωση να μην υιοθετούν την ατζέντα της. Ακούει η κ. Γεννηματά;"

 Αρνητική εξέλιξη φυσικά η άνοδος της ακροδεξιάς.

Για να αναχαιτιστεί πανευρωπαϊκά, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δίνουν διέξοδο στους λαούς και σε καμία περίπτωση να μην υιοθετούν την ατζέντα της.

Ακούει η κ. Γεννηματά;
   

Γ. Παπανδρέου: Συγχαίρει τον σοσιαλιστή Σάνσεθ


«Τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων πολιτών αποδεικνύονται ισχυρά και ικανά για ανατροπές, αλλά και αντίσταση, απέναντι στη συντήρηση και στην απειλή που τίθεται ανοιχτά από δυνάμεις εθνικιστικές, εχθρικές στη διαφορετικότητα, αδιαφανείς και αντιευρωπαϊκές» τονίζει ο πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σε δήλωσή του για τη νίκη των Σοσιαλιστών στις χθεσινές εθνικές εκλογές της Ισπανίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει πως «στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την Ισλανδία, τη Σκανδιναβία και τις Βόρειες Χώρες, έρχεται να προστεθεί αυτό της Ισπανίας, με επικεφαλής τον σύντροφο και καλό φίλο Πέδρο Σάντσες και το μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς PSOE» και εύχεται συγχαρητήρια και καλή δύναμη στον ηγέτη των Σοσιαλιστών.

 
Σ. Θεοδωράκης: Πανηγυρίζει για τους Θιουδαδάνος

«Οι εκλογές στην Ισπανία έδειξαν πως το προοδευτικό κέντρο είναι στο Κέντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων» γράφει ο επικεφαλής του Ποταμού σε ανάρτησή του στο twitter και εξηγεί: «Οι @CiudadanosCs είναι 3η δύναμη με αύξηση των ποσοστών τους όταν τόσο τα παλιά κόμματα όσο & οι λαϊκίστικες δυνάμεις δεν πείθουν. Στην πολιτική χρειάζονται #AlithiesMono»Ά. Γεωργιάδης: Πανηγυρίζουν για την ήττα του "ισπανικού ΣΥΡΙΖΑ"


Τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter.

«Παρακολουθώ από το πρωί τους πανηγυρισμούς των Συριζαίων για το αποτέλεσμα των Ισπανικών Εκλογών, δηλ για το ότι ο εκεί Σύριζα έχασε -7% που πήγε όλο στο εκεί ΠΑΣΟΚ. Και που η εκεί ΧΑ πήρε 10% από την εκεί ΝΔ ...άβυσσος η ψυχή τους ειλικρινά...» γράφει συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Απόψε Κυριακή και ώρα 20:30 οι ΗΠΑ μετράνε 6.777.027 καταγεγραμένα κρούσματα και 199.358 νεκρούς. 33.081 η Νέα Υόρκη, 16.067 το New Jersey, 15,051 τοTexas, 15,026 η California, 13,296 η Florida κ.ο.κ
ΚΟΣΜΟΣ
Ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα είναι ένα πιθανό βήμα για να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία
ΚΟΣΜΟΣ
Η τραγική ιστορία της ζωής της, με αφορμή ένα βίντεο με τις μεταμορφώσεις της από τη γέννηση έως το θάνατό της, στα 43 χρόνια της.
ΚΟΣΜΟΣ
Η δικάστρια Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993,, πέθανε χθες Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών,
ΚΟΣΜΟΣ
Ένα τέτοιο έγκλημα δεν μπαίνει σε ζυγαριά: κάθε παράνομη τουφεκιά, είναι μια απειλή και για τον άνθρωπο.
ΚΟΣΜΟΣ
Οι δεινόσαυροι είχαν εμφανιστεί 20 εκατομμύρια χρόνια πριν από αυτή τη μαζική καταστροφή , αλλά έως τότε ήταν σπάνιοι και μάλλον ασήμαντοι. Κατά την Ύστερη Τριασική περίοδο, διευκόλυνε την κυριαρχία τους, λέει το Πανεπιστημίου του Μπρίστολ
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x