A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Γιατί η θεραπευτική ύπνωση δρα πιο γρήγορα από άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους


Κάποιοι την αμφισβητούν. Άλλοι τη φοβούνται. Πρόσφατες μελέτες ωστόσο την ανεβάζουν στο υψηλότερο βάθρο της ψυχοθεραπείας. Ο λόγος για τη θεραπευτική ύπνωση, που στην Ελλάδα πολύ πρόσφατα κερδίζει έδαφος, αφού μόλις το 2017 το ΕΚΠΑ εκπόνησε πρόγραμμα εκπαίδευσης με τίτλο «Ύπνωση-χαρακτηριστικά και θεραπευτικές εφαρμογές». Όπως δηλώνει στο «Πρακτορείο» ο ψυχοθεραπευτής-κλινικός υπνοθεραπευτής Ε.Κ.Π.Α και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Υπνοθεραπευτών Παναγιώτης Γεωργιάδης, με την ύπνωση μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα σε πολύ πιο γρήγορο χρονικό διάστημα, απ ότι με άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους.


Έως και 95% ποσοστό επιτυχίας από τη θεραπεία σε έξι συνεδρίες

«Σε συγκριτική μελέτη που πραγματοποίησε το «American Health Magazine» για τις θεραπείες ψυχοθεραπείας, τα συμπεράσματα ήταν τα εξής: Στην κλασική ψυχανάλυση το ποσοστό επιτυχίας από τη θεραπεία είναι 30-35% μετά από 600 συνεδρίες, κάτι που μεταφράζεται σε 15 χρόνια εβδομαδιαίων συνεδριών. Στη γνωσιακή συμπεριφοριστική προσέγγιση, το ποσοστό επιτυχίας από τη θεραπεία φτάνει το 70-75% μετά από είκοσι τέσσερις, είκοσι πέντε συνεδρίες, ενώ στη θεραπευτική κλινική ύπνωση το ποσοστό επιτυχίας μετά από κατά μέσον όρο έξι συνεδρίες, αγγίζει το 90-95%». Κι αν αναρωτιέστε γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στο χρόνο θεραπείας το ασυνείδητο μάλλον έχει την απάντηση: «Στη διαδικασία της ύπνωσης, επειδή επικοινωνούμε με το ασυνείδητο κάνοντας στο πλάι τον συνειδητό νου, δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε πχ 30 συνεδρίες για να πείσουμε τον ασθενή ότι πχ πραγματικά τον αγαπάει ο μπαμπάς του. Στην ύπνωση ξεγελάμε το συνειδητό και επικοινωνούμε απευθείας με το ασυνείδητο, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε, ή να κατευθύνουμε το ασυνείδητο».


Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις επιληψίας

Η βαθύτερη ρίζα των αυτοάνοσων, αλλά και των ψυχοσωματικών ασθενειών, πολύ συχνά είναι μία εσωτερική σύγκρουση, η οποία λαμβάνει χώρα στις πτυχές του ασυνείδητου, συνήθως με την πλήρη άγνοια του συνειδητού νου του ασθενούς, εξηγεί ο κ Γεωργιάδης. «Έτσι λοιπόν μέσα από την θεραπευτική ύπνωση ανοίγουμε τον δρόμο επικοινωνίας με τις παρυφές του ασυνείδητου, χτυπώντας συνεδρία, συνεδρία το πρόβλημα στη ρίζα του, και όχι εξαφανίζοντας μόνο το σύμπτωμα». Σύμφωνα με τον έγκριτο κλινικό υπνοθεραπευτή η ύπνωση μπορεί να συνδράμει σχεδόν σε κάθε κατάσταση ψυχοσωματικού ή αυτοάνοσου, πάντα και με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού, και σε ορισμένες περιπτώσεις και αυτόνομα. Επισημαίνει  ωστόσο ότι αντενδείκνυται σε περιπτώσεις επιληψίας.


Σε 2-4 συνεδρίες θεραπεύεται η στυτική δυσλειτουργία

«Σε καταστάσεις όπως η στυτική δυσλειτουργία κατά κανόνα χρειάζονται 2-4 συνεδρίες, όπως επίσης και στις κρίσεις πανικού, ή σε κάποιες φοβίες. Στην ψωρίαση μπορεί να έχουμε πλήρη αποθεραπεία σε 4-6 συνεδρίες. Ωστόσο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, κάθε περίπτωση ξεχωριστή και μπορεί να χρειαστούν λιγότερες ή περισσότερες συνεδρίες». Κι επειδή κάποιοι μπερδεύουν την θεραπευτική ύπνωση με την αναδρομή, που καμία σχέση δεν έχουν, ο κ. Γεωγιάδης τονίζει ότι η θεραπευτική ύπνωση είναι μία διαδικασία απόλυτα ασφαλής, αφού ο ασθενής εκείνη την ώρα έχει πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, καθώς απλά χαλαρώνει κι επί της ουσίας «κοιμάται» μόνο το νευρικό του σύστημα.

Τάνια Η. Μαντουβάλου, ΑΠΕ - ΜΠΕ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Μακρύτερη η αποθεραπεία μετά από διασωλήνωση συγκριτικά με άλλες λοιμώξεις
ΥΓΕΙΑ
40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
ΥΓΕΙΑ
Σημαντική αύξηση στα περιστατικά ασθενών με μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες ή μυοκαρδιοπάθεια Τακοτσούμπο ή «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», καταγράφει μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
ΥΓΕΙΑ
Ένας 36χρονος Βραζιλιάνος είναι πιθανώς ο πρώτος παγκοσμίως που απαλλάχθηκε τελείως από τον ιό HIV του AIDS μετά από θεραπεία μόνο με ένα ισχυρό πειραματικό «κοκτέιλ» αντι-ιικών φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα αποτελεσματικό φίλτρο αέρα, το οποίο μπορεί να παγιδεύσει και να καταστρέψει αμέσως τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.
ΥΓΕΙΑ
Η επιδημία Covid-19 «επιταχύνεται» και προκάλεσε 400.000 νέα κρούσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x