A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Μην το πετάς, επισκεύασέ το!


Χαλασμένες τηλεοράσεις, χαλασμένα πλυντήρια ακόμα και καφετιέρες. Παλαιότερα θα πήγαιναν για επισκευή. Τώρα πετιούνται στα σκουπίδια. Η τάση όμως ανατρέπεται.

Για όσους αγαπούν να επιδιορθώνουν παλιές χαλασμένες συσκευές οι ευκαιρίες διαρκώς μειώνονται. Σήμερα πετιούνται γρήγορα στα σκουπίδια. Οι σύγχρονες συσκευές πολύ δύσκολα επιδιορθώνονται, ακόμα και από επαγγελματίες του είδους. «Για τις μοντέρνες τηλεοράσεις δεν υπάρχουν καν ανταλλακτικά» λέει ο Ουγκούρ Τούρκογλου.

Ο Ουγκούρ Τούρκογλου είναι εκπρόσωπος της διαδικτυακής πύλης Vangerow στο Ρόιτλινγκεν. Η διαδικτυακή πύλη συνδέει ανεξάρτητα καταστήματα επιδιόρθωσης παλαιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνους για την παρούσα κατάσταση τους ίδιους τους κατασκευαστές συσκευών, που κάνουν ολοένα δυσκολότερη την εξεύρεση ανταλλακτικών για συσκευές που παρουσιάζουν προβλήματα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σήμερα υπάρχουν 10 με 20% λιγότερα εργαστήρια επισκευής τηλεοράσεων σε σχέση με μια δεκαετία πριν.

Ο κεντρικός Σύνδεσμος Γερμανών Χειροτεχνών εκτιμά ότι σήμερα στη Γερμανία λειτουργούν 46.000 καταστήματα που ειδικεύονται σε αντίστοιχες επισκευές. Στο μεταξύ περίπου 720.000 τόνοι από παλιές συσκευές το χρόνο έχουν καταλήξει στα σκουπίδια νοικοκυριών κατά την τελευταία οχταετία, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος. Κυρίως τηλεοράσεις αλλά και άλλες οικιακές συσκευές, όπως ψυγεία, πλυντήρια, φούρνοι μικροκυμάτων, ηλεκτρικές σκούπες.

Πρωτοβουλίες πολιτών 

Αν και βάσει νόμου οι παλιές συσκευές θα πρέπει να συγκεντρώνονται στους διάφορους δήμους και να επιστρέφονται στη συνέχεια στους κατασκευαστές, πολλές από αυτές καταλήγουν ωστόσο σε αφρικανικές χώρες. Εκεί επιδιορθώνονται, ξαναπωλούνται και κάποια στιγμή καταλήγουν στα σκουπίδια δημιουργώντας όμως σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων αλλά και στο περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα κίνημα που γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό από ανθρώπους που δεν πετάνε τις παλιές συσκευές τους αλλά τις επιδιορθώνουν. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πλέον πάνω από 1.000 «καφέ όπου γίνονται επιδιορθώσεις», όπως αποκαλούνται. Στα καφέ αυτά -που το 2013 ήταν μόλις 50- άνθρωποι επιδιορθώνουν εθελοντικά παλιές συσκευές, όπως βραστήρες ή καφετιέρες. Ανάλογα με το know-how στο μεταξύ σε αυτά τα «καφέ» μπορεί κανείς να επισκευάσει ακόμη και ποδήλατα ή να επιδιορθώσει παλιά ρούχα. Πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες πολιτών συνεργάζονται μάλιστα πλέον με ήδη υπάρχοντα επαγγελματικά εργαστήρια της περιοχής. Δεν υπάρχει κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Τέλος, η Ένωση Καταναλωτών Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ζητά από τους κατασκευαστές να διευκολύνουν την διαδικασία επισκευής, φτιάχοντας συσκευές με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να είναι εφικτό. Επίσης είναι σημαντικό  να προμηθεύουν την αγορά με ανταλλακτικά, διότι αυτή είναι και μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να μην πετάξουν τις παλιές τους συσκευές.

Ματίας Άρνολντ (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

dw.comΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την πρώτη, 100% Ελληνική παραγωγή εμβαπτιζόμενων πυραμίδων τσαγιού. Απαντώντας στις ερωτήσεις μας, ο Γιάννης από την ΠΗΓΑΣΟΣ, περιγράφει τη δική του…‘Οδύσσεια’. Ας τον γνωρίσουμε!
ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Ο Rob Greenfield για έναν ολόκληρο χρόνο εξασφάλισε την τροφή του καλλιεργώντας και ψαρεύοντας με στόχο να τρώει πιο βιώσιμα και να ενθαρρύνει τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Αλλά για να πετύχει το πείραμά του, χρειαζόταν στο πλευρό του την κοινότητα.
ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Το σύστημα της αγροδιατροφής, δηλαδή ο τρόπος καλλιέργειας των φυτών, ο τρόπος εκτροφής των ζώων και ο τρόπος παραγωγής των τροφίμων χρειάζονται έναν θεμελιακό μετασχηματισμό
ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Πιστεύω ότι το επίτευγμα της Κοινότητας "Αείφαρον", στην αρχαία Νεμέα, εκτός των άλλων, είναι το απαύγασμα της μέχρι τώρα προσπάθειας του Μιχάλη Καλογεράκη
ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 θα γίνει εργαστήριο Φυσικής Καλλιέργειας με τον Παναγιώτη Μανίκη στο Φυσικό Αγρόκτημα στο Κορωπί Αττικής
ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Πριν από 19  χρόνια ξεκίνησε σαν μια μικρή, απλή γιορτή μέσα στη φύση. Δίπλα σ’ ένα μικρό χωριό το Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στην ορεινή Δράμα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ