A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η αλήθεια για τα ληγμένα τρόφιμα


Τι γίνεται όταν κάποιος αγνοεί τις ημερομηνίες λήξης διάφορων προϊόντων; 

Ένας Αμερικανός παντοπώλης δοκίμαζε για ένα χρόνο ληγμένα τρόφιμα, χωρίς να πάθει τροφική δηλητηρίαση!
 
Πρόκειται για τον Scott Nash, ιδρυτή της αλυσίδας παντοπωλείων Mom's Organic Market, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δείξει ότι οι καλά συσκευασμένες τροφές, σε κονσέρβα κατά κύριο λόγο, μπορούν να καταναλωθούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Το πείραμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο Nash ενόσω βρισκόταν σε διακοπές στη Virginia, ήθελε να φτιάξει ένα φυσικό χυμό προσθέτοντας και γιαούρτι στο μπλέντερ. 

Ωστόσο, επειδή δεν είχε εύκαιρο, ανακάλυψε ότι είχε αφήσει ένα στο ψυγείο από τις περασμένες του διακοπές, τον προηγούμενο χρόνο. Το άνοιξε, δεν μύριζε, το έριξε στο μείγμα με τα φρούτα, το ήπιε και δεν δηλητηριάστηκε... 

Ο Nash υποστηρίζει ότι ακόμα και πράγματα που δεν είναι φαγητά, όπως  οι πάνες, οι οδοντόπαστες, τα σαπούνια και οι λοσιόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου, αρκεί να μην έχουν "ανοιχτεί" πιο πριν. 

Τη δήλωση του επιβεβαίωσε και μια ειδικός του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, η οποία τόνισε ότι τα καλά συσκευασμένα φαγητά δεν "χαλάνε" στο πέρασμα του χρόνου και δεν προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.  

Μπορεί το παράδειγμα με το γιαούρτι να φαίνεται ακραίο ωστόσο, ο μεγάλος όγκος τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια επειδή έχουν λήξει είναι γεγονός. 

Μια έρευνα του Ειδικού Συμβουλίου Υπεράσπισης Φυσικών Πόρων και του νομικού τμήματος του Χάρβαρντ το 2013 έδειξε ότι το 40% του φαγητού στις ΗΠΑ πάει για πέταμα κάθε χρόνο, γεγονός που οφείλεται στη σύγχυση που προκαλείται στους καταναλωτές με τις ημερομηνίες λήξης. 

Από την άλλη, το σύστημα συχνά δεν παρέχει ακριβείς πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται άνθρωποι με τρόφιμα που δεν έχουν λήξει ακόμη. 

Στη Μεγάλη Βρετανία τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Οι νόμοι καταρχάς αλλά και οι σημάνσεις για τη λήξη των προϊόντων είναι πιο σαφείς. Η "ανάλωση μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία" (use by date) για παράδειγμα δείχνει στον καταναλωτή ότι αν καταναλώσει ένα προϊόν μετά την ημερομηνία λήξης του θα δηλητηριαστεί. 

Δεν ισχύει, ωστόσο, για όλα τα προϊόντα η παραπάνω ένδειξη. Προϊόντα μακράς διάρκειας, όπως είναι τα μπισκότα και η μαρμελάδα μπορούν να καταναλωθούν μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους, χωρίς να προκαλέσουν παρενέργειες στον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά με βασικό τους μειονέκτημα ότι χάνουν την αρχική τους γεύση.   

Πάντα, μπορούμε να τσεκάρετε τα τρόφιμα από την όψη ή την μυρωδιά, οπότε είναι εύκολο να αποφύγετε να φάτε κάτι που μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε. (Για τα αυγά, μπορείτε να κάνετε τη δοκιμή με το δοχείο νερού: εάν βυθίζεται το αυγό, είναι καλό, αν επιπλέει, έχει χαλάσει.) Πολλοί πετάνε καλά αυγά, απλά και μόνο επειδή η συσκευασία γράφει ότι έληξαν π.χ. μια ημέρα πριν.

Ο Andrew Parry από το Waste & Resources Action Programme, αναφέρει ότι πολλές επιχειρήσεις είναι υπερβολικά επιφυλακτικές όταν βάζουν τις ημερομηνίες λήξης στα προϊόντα τους.

Ο Nash πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από προσεκτικές: "Στην καλύτερη περίπτωση, αυτές οι ημερομηνίες είναι ένα νευρωτικό σύστημα για να καλύπτουν τα... νώτα τους. 

"Στην τελική, η βιομηχανία τροφίμων θέλει να σας πουλήσει τρόφιμα: όσο περισσότερα πετάτε, τόσο περισσότερα θα χρειαστεί να αγοράσετε."...

Mε πληροφορίες από Guardian

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ
Δήλωσε ο κορυφαίος αμερικανός ανοσολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Πέντε μήνες, κάθε Δευτέρα στις 8μμ γίνεται διαλογική συζήτηση με τηλεδιασκέψεις για τη δημιουργία μιας ανοικτής δομής επικοινωνίας και δεξαμενής σκέψης
ΤΡΟΦΙΜΑ
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων: έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης. είχεποσοστό αποτελεσματικότητας 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 64% στη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκε μια νέα μετάλλαξη του ιού
ΤΡΟΦΙΜΑ
Περισσότεροι Αμερικανοί πέθαναν μέσα στον έναν χρόνο αυτής της πανδημίας από ό,τι στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Πόλεμο του Βιετνάμ μαζί
ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο Φάουτσι, ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, είπε στο CNN ότι ο απολογισμός αυτός είναι ένα «θλιβερό ιστορικό ορόσημο στην ιστορία της χώρας».
ΤΡΟΦΙΜΑ
Με ψήφους 57-43 η Γερουσία απαλλάσσει τον πρώην Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, για την καταδίκη του οποίου χρειάζονταν 67 ψήφοι.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x