A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αντιφασιστική συγκέντρωση: Καιρός να (ξανά)βάλουμε τους φασίστες στο περιθώριο

Η φασιστική επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Η επίθεση της ναζιστικής Κρυπτείας στον 11χρονο μαθητή από το Αφγανιστάν, ο εμπρησμός της κατάληψης Λιμπερτάτια στη Θεσσαλονίκη, οι επιθέσεις στο στέκι «Φαβέλα» και σε αντιφασίστες στο Γαλάτσι και την Καλλιθέα, το αιματηρό αντιπροσφυγικό πογκρόμ στη Μυτιλήνη και η απόπειρα εμπρησμού του Στεκιού Μεταναστών στην Αθήνα είναι μερικές μόνο από τις επιθέσεις των τελευταίων μηνών.

Στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, η απάθεια της Αστυνομίας είναι χαρακτηριστική. Στην επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη, δεν έγινε καν προσαγωγή: οι συλλήψεις ξεκίνησαν μετά την κατακραυγή, παρότι τα στιγμιότυπα είχαν κάνει τον γύρο των ΜΜΕ. Με την ίδια βεβαιότητα για την ασυλία τους, εξάλλου, ακροδεξιοί παράγοντες συνεχάρησαν τους αυτουργούς της επίθεσης. Και σαν να μην έμαθαν τίποτα από την περίοδο 2009-2013, συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι έσπευσαν να συμψηφίσουν το συμβάν και τη δολοφονία Φύσσα με τη βία του άλλου «άκρου».

Η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη είναι μέτρο της αποθράσυνσης των φασιστών, στο κλίμα που δημιουργούν η ατιμωρησία, η εθνικιστική φρενίτιδα στο Μακεδονικό και τα ελληνοτουρκικά, η ασυλία από τμήματα του πολιτικού κόσμου, η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και η άθλια θεωρία των δύο άκρων που διακινούν στη χώρα μας κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Εξουθενώνοντας την κοινωνία με το τρίτο Μνημόνιο, δείχνοντας προκλητική ολιγωρία όσον αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, κλείνοντας τα μάτια στις σχέσεις ΕΛΑΣ-Ακροδεξιάς και νομιμοποιώντας την αντιπροσφυγική πολιτική, η κυβέρνηση φέρει ευθύνες σε πολλά επίπεδα για την ανάκαμψη του φασισμού.

Το γεγονός ότι με τον Γιάννη Μπουτάρη ανήκουμε σε διαφορετικό ταξικό στρατόπεδο είναι γνωστό – αυτό, ωστόσο, δεν συμψηφίζεται επ’ ουδενί με τη φασιστική επίθεση σε βάρος του. Θυμόμαστε το ιστορικό «μάθημα» του Μεσοπολέμου: οι φασίστες έρχονται πρώτα για τους Άλλους – μετά για όλους μας. Είναι προφανές: οι λόγοι της επίθεσης αφορούν τις απόψεις του Μπουτάρη για τους Άλλους – τους ομοφυλόφιλους, τους Εβραίους, τη σχέση της Ελλάδας με τις γειτονικές μας χώρες.

Οι φασίστες βλέπουν στον εθνικισμό, τον αυταρχισμό και μια πολιτική ευκαιρία: να βγουν από το περιθώριο όπου είχαν στριμωχτεί μετά τη δολοφονία Φύσσα – να διαστρέψουν τη δίκαιη οργή της ελληνικής κοινωνίας σε βία κατά των «μη καθαρών», σε εμφύλιο ανάμεσα στους φτωχούς, σε σύρραξη μεταξύ γειτόνων.

Στο δρόμο, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία – είναι ώρα να (ξανα)βάλουμε τους φασίστες στο περιθώριο.

Αντιφασιστική Συγκέντρωση: Παρασκευή 25 Μαΐου, στις 6:30 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου

·        Καμιά ανοχή στις φασιστικές επιθέσεις

·        Αλληλεγγύη σε μετανάστ(ρι)ες και πρόσφυγες

·    Όχι στον εθνικισμό και τον πόλεμο – Αλληλεγγύη σε όσες και όσους αγωνίζονται για ισότητα και ελευθερία στις γειτονικές χώρες

·       Να τερματιστεί η ασυλία των φασιστών από κυβέρνηση, Αστυνομία και ΜΜΕ

 

Καλούν: Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Ανασύνθεση – Οργάνωση Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αριστερή Ανασύνθεση, Aριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό (Θεσσαλονίκη), Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο δικός μας Πόνος δεν θα γίνει η δική σας πολυτέλεια!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
H γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μικρές καθημερινές λεπτομέρειες καθορίζουν την ευκολία ή τη δυσκολία της διαβίωσης των δημοτών.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκμεταλλεύθηκαν την πανδημία του κορωνοϊού για να εγείρουν «πρωτόγνωρα» εμπόδια στην ελευθερία της έκφρασης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ένας κήπος μέσα στο αστικό τοπίο του δήμου Παπάγου-Χολαργού δημιουργήθηκε και από την περασμένη εβδομάδα παράγει ομορφιά και δράση.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σήμερα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 κλείνουν τρία χρόνια από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου στην περιοχή της Ομόνοιας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x