A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Σχεδόν Άσφαλτος" | Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ ζητά τη βοήθειά μας - Στηρίζουμε την καμπάνια crowdfunding εδώ


Σχεδόν Ασφαλτος.

Ποιος είναι ο επόμενος που θα σκοντάψει;

Η Αλβανία συναντά την Ελβετία σε ένα ντοκιμαντέρ μέσω του οποίου η ανθρώπινη επιθυμία συναντά την κατασκευή του Χρόνου


Στηρίζουμε την καμπάνια Crowdfunding: «Σχεδόν Άσφαλτος» του Ελευθέριου Παναγιώτου ΕΔΩ


Ένα ντοκιμαντέρ για τις πολλαπλές σημασίες της ασφάλτου ζητά τη βοήθειά σας για να ολοκληρωθεί.


Η ΑΣΦΑΛΤΟΣ, ένα ορυκτό, μία τεχνολογία υπεροχής, ένα εμπόριο, μία γλώσσα, ένα ρολόι και κάποιες ιστορίες.


Ο Αγιέτ, η Ρουντίνα, η Ντορείντα, ο Αρντίτ, ο Μισέλ, η Ελβετία και η Αλβανία.


Πώς η μεγάλης κλίμακας εκμετάλλευση ενός ορυκτού διαμορφώνει τον τρόπο ζωής μας; Ποιές είναι οι πραγματικότητες πίσω από την καταμέτρηση του χρόνου; 


Υπάρχει κάτι αλάνθαστο ή τέλειο;


Εκτυλισσόμενο μεταξύ των βουνών Τζούρα της Ελβετίας και τη νότια Αλβανία, το «Σχεδόν Ασφαλτος» είναι ένα ντοκιμαντέρ ή αλλιώς μια κινηματογραφική εμπειρία, μέσω της οποίας εξετάζονται οι σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο επιφανειακά αντιθετικών κόσμων. 


Δύο τόπων, από τους οποίους εξόρυσσαν, ή στη μία περίπτωση συνεχίζουν να εξορύσσουν, το ορυκτό που είναι υπεύθυνο για την κατασκευή των δρόμων του κόσμου. Άσφαλτος.


Το ντοκιμαντέρ εκτυλίσσεται μέσα από μία διττή έρευνα και την στενή επαφή με τους κατοίκους δύο παραμελημένων τοπίων, η ανάπτυξη των οποίων επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από της μεγάλης κλιμακας πολιτικές εκμετάλλευσης που εφαρμόζονται διαχρονικά.


Από τη μία αλληλεπιδρούμε με τον “ξεκούρδιστο” κόσμο, τις πραγματικότητες και τις ζωές των τελευταίων ανθρακωρύχων, στο τελευταίο εν ενεργεία ορυχείο ασφάλτου της Ευρώπης, που βρίσκεται στη νότια Αλβανία. 


Πώς αντιλαμβάνονται το πέρασμα του χρόνου; Με ποιό ρυθμό μετράνε τα ρολόγια τους; Ποιές είναι οι επιθυμίες τους ή έχουν κάποιες;


Aπό την άλλη, φέρνουμε στην επιφάνεια τις πραγματικότητες ακτιβιστών, καλλιτεχνών, ανθρώπων που αναζητούν τρόπους για να εκφράσουν ένα “ζήσε διαφορετικά” μέσα από τις αξίες της ισότητας, εγγεγραμμένες σε έναν συλλογικό τρόπο ζωής. Είναι σε θέση να το κάνουν αυτό; Από πού προέρχεται αυτή τους η ανάγκη; Γιατί αισθάνονται απομονωμένοι στον τόπο που γεννήθηκαν;


Αυτός ο δεύτερος κόσμος βρίσκεται στα βουνά Τζούρα της Ελβετίας, εκεί όπου για πρώτη φορά αναπτύχθηκε η βιομηχανία και το εμπόριο ασφάλτου για την κατασκευή των οδικών δικτύων του σύγχρονου κόσμου. Εκεί όπου άνθισε η ωρολογοποιία, για την ακριβή και χωρίς σφάλματα καταμέτρηση ενός παγκόσμιου χρόνου.


Ποιά είναι λοιπόν τα όρια και ποιές οι σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ ενός-φαινομενικά κουρδισμένου- κόσμου και μιας άλλης, κρυμμένης, όχι και τόσο μακρινής πραγματικότητας, που φαντάζει ξεκούρδιστη;


Θεωρώντας ότι η αποκάλυψη αυτών των κρυμμένων κόσμων έχει διεθνή σημασία, οι δημιουργοί του "Σχεδόν Άσφαλτος" μας καλούν να στηρίξουμε το ντοκιμαντέρ που υπογράφει σκηνοθετικά ο Ελευθέριος Παναγιώτου. Ένας φυσικός, ο οποίος στράφηκε στον κινηματογράφο πιστεύοντας πως “όταν παρατηρούμε κάτι, αλληλεπιδρούμε μαζί του και ως εκ τούτου το αλλάζουμε”.


Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ είναι συναρπαστική , δίνοντας ένα πρώτο δείγμα πως αυτή είναι μια ταινία που αξίζει να ενισχύσουμε και να περιμένουμε για τη δούμε.” [FLIX.gr 7 May 2019]
Διαβάστε περισσότερα για το «Σχεδόν Ασφαλτος» στην επίσημη σελίδα της καμπάνιας στο Indiegogo, αλλά και στην επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook.ALMOST ASPHALT from Eleftherios Panagiotou on Vimeo.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έχει ξοδέψει ατελείωτες ώρες διασχίζοντας την ίδια διαδρομή.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η αρχή γίνεται με Το κρυφτό, της Στέλλας Τσίγγου σε εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Μπρίνια (Εκδόσεις ΠΙΟΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινούμαι με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Φυλάω ένα τσαλακωμένο εισιτήριο στην τσέπη και ταξιδεύω με χαμόγελα.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αν και ακόμα δεν έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε αγαπημένα μας αξιοθέατα, μπορούμε να γίνουμε «πρεσβευτές» της πολιτιστικής κληρονομιάς μας μέσω του PLUGGY.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ψηφιακά», μέσω εφαρμογών και δράσεων που θα αναρτηθούν σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα γιορταστεί φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, όπως έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) η 18η Μαΐου.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στηρίξτε το λαϊκό πολιτισμό. Στηρίξτε τους εργαζόμενους στους πολιτιστικούς συλλόγους
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x