A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πρωτοφανείς διαμαρτυρίες της νεολαίας στη Ρωσία για την καταστροφή ενός πάρκου αναψυχής (Βίντεο)


Ένα κείμενο του Διονύση Παππά

Τρεις μέρες διαμαρτυριών 3.000 ανθρώπων στη Ρωσία είναι αρκετά σπάνιες κι όταν γίνονται για την σωτηρία ενός πάρκου αυτό τις κάνει πιο σημαντικές. Έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη αύξηση του τοπικού ακτιβισμού με εκστρατείες για θέματα από την κατασκευή δρόμων έως τη διάθεση απορριμμάτων καθώς οι πολιτικές διαμαρτυρίες έχουν ξεθωριάσει.

Οι τοπικές αρχές εργολάβοι, οι μπράβοι τους, εθνικιστές, φασίστες, θρησκόληπτοι φανατικοί θέλουν μια ακόμη εκκλησία, οι άνθρωποι όμως, οι νέοι που όπως και σε αρκετά μέρη τού κόσμου έτσι και στην Ρωσία ενδιαφέρονται όλο και πιο πολύ για το φυσικό περιβάλλον, θέλουν απλώς το πάρκο, με τα δένδρα του να μείνει εκεί όπως είναι δίπλα στον ποταμό Ισέτ.

Σκηνές του Γκεζί της Τουρκίας εκτυλίσσονται εδώ και μερικές μέρες στην Εκατερίνεμπουργκ τής Ρωσίας όπου 3.000 νέοι και άνθρωποι κάθε ηλικίας έρχονται αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και φασίστες όταν αντιστέκονται στα σχέδια κατασκευής μιας ακόμη μητροπολιτικής εκκλησίας της Αγ. Αικατερίνης στο αγαπημένο τους πάρκο. 

Στο "πλευρό" τής εκκλησίας είναι και μαχητές πολεμικών τεχνών τής διαβόητης ΜΜΑ, γεγονός πού έχει εξοργίσει τον κόσμο, κουκουλοφόροι, και μπράβοι της ρώσικης εταιρείας χαλκού RCC πού όλοι μαζί με τα ΜΑΤ ξυλοκοπούν διαδηλωτές και σέρνουν γυναίκες από τα μαλλιά.

Οι ακτιβιστές έχουν γκρεμίσει αρκετές φορές την περίφραξη των εργολάβων, και την έχουν πετάξει μακριά, μερικοί σκαρφαλώνουν στα δένδρα, στήνονται χοροί και υπαίθρια χάπενινγκ γύρω από τους αστυνομικούς την ώρα πού οι αρχές τους αποκαλούν εξτρεμιστές και χούλιγκαν και ή εκκλησία "αντιθρησκευτικούς".

Οι διαμαρτυρίες "δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι στη Ρωσία εμφανίζεται μια νέα κοινωνία των πολιτών και ότι δεν φοβάται να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της", γράφει ο Αντρέι Κολεσνίκωφ, πρόεδρος του ρωσικού προγράμματος εσωτερικής πολιτικής της Carnegie Moscow Center.

Η δημοσιογράφος της Μόσχας, Sarah Rainsford, γράφει ότι οι διαμαρτυρίες σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου μέσου τοπικού ακτιβισμού σε ολόκληρη τη χώρα, που προκαλεί η επιθυμία των Ρώσων να αντιδράσουν σε ισχυρά συμφέροντα: την εκκλησία και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι κριτικοί λένε ότι ο καθεδρικός ναός αποτελεί μέρος ενός σημαντικού εμπορικού σχεδίου που χρηματοδοτείται από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας, Ιγκόρ Αλτουτσκίν και Αντρέι Κοζίτσεν, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί. 

Οι πολέμιοι της κατασκευής υποστηρίζουν ότι οι αρχές θα πρέπει να επιλέξουν μια διαφορετική τοποθεσία για τον νέο καθεδρικό ναό και να μην αφαιρέσουν τον απαιτούμενο χώρο πράσινου και ψυχαγωγικού χώρου από τους κατοίκους των 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Εκατερίνεμπουργκ. Οι συλλήψεις έχουν φθάσει τούς 24 και διώκονται με τον νόμο περί χουλιγκανισμού!

Μια νέα δημοσκόπηση 300 κατοίκων της πόλης του Εκατερινεμπουργκ που δημοσιεύθηκε από την τοπική υπηρεσία έρευνας τής Socium, δήλωσε την Πέμπτη ότι το 52% των ντόπιων αντιτάχθηκε στην κατασκευή του καθεδρικού ναού, ενώ το 28% δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ αυτού. Εν τω μεταξύ, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα. 

Η εκκλησία αποτέλεσε πηγή διαμάχης, καθώς τα σχέδια για την κατασκευή της ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά το 2010. Στην ιστοσελίδα της, η τοπική ομάδα ακτιβιστών στο Εκατερινιμπούργκ λέει: "Για την κατασκευή του καθεδρικού ναού θέλουν να καταστρέψουν το πάρκο, το οποίο είναι ένα αγαπημένο μέρος για τους κατοίκους να χαλαρώσουν".

Άλλοι δήλωσαν ότι η πόλη χρειάζεται περισσότερα, όχι λιγότερα, πάρκα. "Κανείς δεν είναι εναντίον μιας εκκλησίας, αλλά όλοι αντιτίθενται στην οικοδόμηση μιας εδώ", δήλωσε ένας διαδηλωτής στο Radio Free Europe. "Υπάρχουν πολλές εκκλησίες εδώ ... Αλλά δεν υπάρχει πολύ πράσινο πια στην πόλη."

Οι αψιμαχίες επαναλαμβάνονται κάθε μέρα ενώ και για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση τού κόσμου με κύριο σύνθημά τους "θέλουμε το πάρκο"!

Δείτε και το σχετικό βίντεο με τα γεγονότα:ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Υπάρχουν λογοτέχνες και κάποια δημιουργήματά τους που σε συνοδεύουν πεισματικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία υπερδραστηριοποίηση ομάδων αντιεμβολιαστών
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η πανδημία COVID19 έχει αποσαθρώσει στερεότυπα, δομές, ιδεολογήματα αλλά και δόγματα πάνω στα οποία είχε δομηθεί ο κόσμος μας, εδώ και δεκαετίες.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Ο τόπος ξέρει τη σκιά μας και τα βήματα/τα όνειρά μας τα τρελά και τις αγάπες/τα ονόματα τα χέρια και τα έργα μας/τη φτώχεια τους καημούς και τη χαρά μας».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, αποτελεί μια επιτυχία για την Ελλάδα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x