A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ζαν Κουστό και Ρώσοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επικείμενη απελευθέρωση των φαλαινών εγκυμονεί κινδύνους για την επιβίωση τους

Επιστήμονες διεθνούς κύρους επέκριναν σήμερα το ρωσικό σχέδιο που προβλέπει την απελευθέρωση 10 αιχμαλωτισμένων ορκών φαλαινών στην θάλασσα της Ιαπωνίας και όχι την επιστροφή τους στον φυσικό χώρο διαβίωσης τους, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους για την ζωή τους.

Τα δεινά που έχουν υποστεί οι 10 όρκες μαζί με τις 87 φάλαινες μπελούγκα, που είναι στριμωγμένες σ’ ένα καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών που βρίσκεται σε κόλπο κοντά στο λιμάνι Ναχότκα της ρωσικής Άπω Ανατολής, είχαν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, αλλά και τις αντιδράσεις πολλών διασημοτήτων και ακτιβιστών. Μεταξύ τους ήταν η Αμερικανίδα ηθοποιός και τόπ μόντελ Πάμελα Άντερσον και ο Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο, οι οποίοι υπέγραψαν αίτημα διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση των φαλαινών, το οποίο συγκέντρωσε 1,5 εκ. υπογραφές.

Κάτω από τις διεθνείς πιέσεις η Ρωσία τον περασμένο μήνα υπέγραψε συμφωνία με ομάδα διεθνούς κύρους επιστημόνων για την απελευθέρωση των ορκών και των φαλαινών μπελούγκα.

Ωστόσο, σήμερα Ρώσοι επιστήμονες, με ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι οι όρκες που προγραμματίζεται να απελευθερωθούν από το καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών στις 10 Ιουνίου, θα αφεθούν ελεύθερες κατευθείαν στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, που βρίσκεται σε απόσταση 1290 χιλιομέτρων από τον φυσικό τους περιβαλλοντικό χώρο που είναι η ο Οχοτσκική Θάλασσα.

Παράλληλα, ξένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους, όπως ο γιός του διάσημου Γάλλου ωκεανογράφου και ερευνητή Ζακ-Υβ Κουστώ, Ζαν Μισέλ Κουστό, επισημαίνουν ότι σχέδιο αυτό μπορεί να βλάψει τις φάλαινες.

«Το σχέδιο αυτό θέτει την υγεία των ορκών σε αδικαιολόγητους κινδύνους και θέτουν σε κίνδυνο την μακροχρόνια επιβίωση τους», δήλωσε ο Ζαν Μισέλ Κουστό.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε, ούτε να συμμετάσχουμε σ’ αυτό το σχέδιο» αναφέρει η ανακοίνωση του Whale Sanctuary Project, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι φάλαινες δεν θα μπορέσουν να αναπροσαρμόσουν τη ζωή τους στον ωκεανό και θα θέλουν να επιστρέψουν στο καταφύγιο τους για τροφή.

«Μπορεί να μην επιβιώσουν» δήλωσε ο Κουστό, ο οποίος υποστηρίζει την μεταφορά των φαλαινών με δεξαμενές που περιέχουν θαλάσσιο νερό κοντά στα σημεία στα οποία έχουν αλιευθεί και στα οποία βρίσκονται όρκες και μπελούγκες και είναι κατάλληλα και προσβάσιμα για την διατροφή τους.

Οι Ρώσοι επιστήμονες δήλωσαν από την πλευρά τους ότι οι όρκες ενδέχεται να τραυματισθούν και να αγχωθούν κατά την μεταφορά τους στην Οχοτσκική Θάλασσα και πως αυτού του είδους η στρατηγική είναι πολύπλοκη και θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Παράλληλα επισημαίνουν ότι τα σχέδια για την απελευθέρωση των φαλαινών δεν είναι ακόμη έτοιμα.

Τέσσερις ρωσικές εταιρείες αλιείας είχαν αλιεύσει το περασμένο καλοκαίρι τις όρκες στην Οχοτσκική Θάλασσα με την προοπτική να τις πωλήσουν στην Κίνα όπου θα τις χρησιμοποιούσαν σε ενυδρεία. Μετά την διεθνή κατακραυγή που προκλήθηκε το Κρεμλίνο έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση. Εν συνεχεία η ρωσική FSB (Oμοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) μετά από έρευνες που πραγματοποίησε, παρέπεμψε στην δικαιοσύνη τέσσερις ρωσικές εταιρείες με την κατηγορία την παράβασης της σχετική νομοθεσίας για την αλιεία.


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΖΩΑ
Tο λεγόμενο «διαβολικό τεθωρακισμένο σκαθάρι», του οποίου τα μυστικά μόλις τώρα αρχίζουν να ανακαλύπτουν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί
ΖΩΑ
Οι διασώστες επιδίδονται σε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο για να απελευθερώσουν εκατοντάδες φάλαινες- πιλότους που έχουν εξωκείλει στις ακτές του νησιού Τασμανία
ΖΩΑ
Ό,τι κι αν συμβεί από εδώ και πέρα, σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες, ένα πράγμα δείχνει σχεδόν βέβαιο: Ο νέος ιός ποτέ δεν θα φύγει.
ΖΩΑ
Η τωρινή πανδημία πιθανότατα δεν είναι "Η Μεγάλη", που εδώ και δεκαετίες φοβούνται οι επιστήμονες ότι θα χτυπήσει την ανθρωπότητα.
ΖΩΑ
Υπογράφηκε σήμερα και αναρτήθηκε η δημόσια πρόσκληση για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, με πιστοποίηση, για τους πληττόμενους από τον κορωνοϊό επιστημονικούς κλάδους της χώρας.
ΖΩΑ
Δεν είναι η υγεία, είναι ο φόβος της απώλειας. Είναι αυτό το ταραχώδες κύμα συναισθημάτων. Έχουμε δει πάρα πολλές ταινίες «Αποκάλυψης» και κακής ποιότητας. Στην αρχαιότητα, υπήρχε ο φόβος για το τέλος του κόσμου, υπό τον διαπεραστικό ήχο της σάλπιγγας, όπως κατά τη στιγμή της τελικής κρίσεως.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x