A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Καρκίνος Στομάχου: Η έξυπνη εφαρμογή που τον «μυρίζεται»

Ο γαστρικός καρκίνος ή  καρκίνος του στομάχου, είναι η πέμπτη πιο κοινή αιτία θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη. Καθώς τα πρώιμα σημάδια της νόσου δεν μπορούν μέχρι στιγμής να ανιχνευθούν, συνήθως αυτή διαγιγνώσκεται όταν βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και η χορηγούμενη θεραπεία είναι -τις περισσότερες φορές- αναποτελεσματική.

Προσπαθώντας να βελτιώσουν τα ποσοστά επιβίωσης των πασχόντων από καρκίνο του στομάχου και άλλων καρκίνων, εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με τη εξέταση του αναπνευστικού συστήματος ως μέσο έγκαιρης διάγνωσης. Η ιδέα πίσω από αυτού του είδους των εξετάσεων αναπνοής είναι ότι τα άτομα με καρκίνο του στομάχου έχουν μοναδικά μείγματα χημικών ουσιών στην αναπνοή τους, σε σύγκριση με άλλες ασθένειες και υγιείς ανθρώπους. Αυτές οι πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ) που παράγονται από τον καρκίνο εντοπίζονται στην αναπνοή των ασθενών μέσω της χαρακτηριστικής τους οσμής, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να ανιχνεύσουν τα πρώιμα σημάδια της νόσου.

Προωθώντας τις παγκόσμιες επιστημονικές προσπάθειες προς την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου με τη χρήση εξετάσεων του αναπνευστικού, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα SNIFFPHONE ανέπτυξε μια εφαρμογή για smartphone που μπορεί να εντοπίσει αν κάποιος πάσχει από καρκίνο του στομάχου. Η εφαρμογή αναλύει τα εκπνεόμενα αέρια χρησιμοποιώντας το SniffPhone, έναν φορητό αισθητήρα που είναι συνδεδεμένος με το smartphone. Παρέχοντας άμεσα αποτελέσματα, αυτή η μη επεμβατική μέθοδος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου στο μέλλον.

Πώς λειτουργεί;

Οι χρήστες κρατούν τη συσκευή μπροστά από το στόμα τους και εκπνέουν, παρέχοντας ένα δείγμα αναπνοής. Χρησιμοποιώντας τους εξαιρετικά ευαίσθητους χημικούς αισθητήρες που βασίζονται σε νανοϋλικά, το SniffPhone μετρά τις πτητικές οργανικές ενώσεις στην αναπνοή και, μέσω του smartphone, οι μετρήσεις αποστέλλονται σε μια ειδική πλατφόρμα για ανάλυση από το ιατρικό προσωπικό. Εάν τα δεδομένα παρουσιάζουν ενδείξεις καρκίνου, ο γιατρός του ασθενούς ειδοποιείται άμεσα.

Η εφαρμογή υποστηρίζεται τόσο από Android όσο και από iOS και η μέθοδος ελέγχου SniffPhone έχει αρκετά πλεονεκτήματα. «Η συσκευή είναι άνετη και ανώδυνη στη χρήση και επιπλέον παρέχει μια απλή, γρήγορη και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση για τον έλεγχο του καρκίνου του γαστρικού συστήματος», σχολιάζει σχετικά ο Δρ. Kari Antila, συνεργάτης του προγράμματος από το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο VTT της Φινλανδίας.

Αναγνώριση και επόμενα βήματα
Το SNIFFPHONE (Smart Phone for Disease Detection from Exhaled Breath) έλαβε το βραβείο καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2018 ως το πιο καινοτόμο πρόγραμμα. Προς το παρόν, τα πρωτότυπα του SniffPhone έχουν μοιραστεί στους ιατρικούς συνεργάτες του προγράμματος για περαιτέρω κλινικές δοκιμές. «Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε χρηματοδότες για αυτό το νέο τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου», καταλήγει ο Δρ. Antila, σημειώνοντας ότι στόχος της ομάδας είναι να καταφέρει να εφαρμόσει την ίδια τεχνική και σε άλλες μορφές καρκίνου.


Πηγή: ygeiamou.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Στα σχεδόν έξι χρόνια της λειτουργίας του έχει δεχθεί πάνω από 2500 ανθρώπους, σε πολλές χιλιάδες επισκέψεις. Έσωσε τη ζωή κάποιων, βελτίωσε την υγεία και την ποιότητα ζωής όλων όσων το χρειάστηκαν.
ΥΓΕΙΑ
Μακρύτερη η αποθεραπεία μετά από διασωλήνωση συγκριτικά με άλλες λοιμώξεις
ΥΓΕΙΑ
40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
ΥΓΕΙΑ
Σημαντική αύξηση στα περιστατικά ασθενών με μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες ή μυοκαρδιοπάθεια Τακοτσούμπο ή «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», καταγράφει μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
ΥΓΕΙΑ
Ένας 36χρονος Βραζιλιάνος είναι πιθανώς ο πρώτος παγκοσμίως που απαλλάχθηκε τελείως από τον ιό HIV του AIDS μετά από θεραπεία μόνο με ένα ισχυρό πειραματικό «κοκτέιλ» αντι-ιικών φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα αποτελεσματικό φίλτρο αέρα, το οποίο μπορεί να παγιδεύσει και να καταστρέψει αμέσως τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x