A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Επιλεκτική εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα; Ο σεβασμός στη ζωή πρέπει να προηγείται του κέρδους


Γράφει η ομάδα του Dolphinaria - Free Europe

Από το 2010 με πλήθος καταγγελιών και εγγράφων, έχουμε ενημερώσει τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και άλλους αρμόδιους φορείς για το θέμα της συνεχιζόμενης λειτουργίας του δελφιναρίου του Αττικού Πάρκου, και ιδιαίτερα για τις παραστάσεις των δελφινιών, χωρίς ανταπόκριση.

Μάλιστα, από το 2012, ζητάμε την εφαρμογή του νόμου 4039/2012 που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα στην Ελλάδα, έναν πρωτοποριακό νόμο όταν εκδόθηκε, που ποτέ όμως δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Αττικού Πάρκου.

Για την καταπάτηση του συγκεκριμένου νόμου λόγω των καθημερινών παραστάσεων με τα δελφίνια, επιβλήθηκε πρόστιμο 44.300€ στην επιχείρηση.

Η παραβίαση του νόμου εκ μέρους του Αττικού Πάρκου συνεπάγεται ανάκληση της άδειας λειτουργίας του, τουλάχιστον κατά το μέρος που αφορά τα δελφίνια και τη διατήρησή τους, κάτι το οποίο ζητήσαμε με πρόσφατη επιστολή μας στην Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς πλήθος δημοσίων υπηρεσιών έχουν διαπιστώσει ότι η επιχείρηση καταπατεί συνέχεια τους όρους άδειάς της. 

Δηλαδή, τους όρους 2 ("Να τηρούνται όλοι οι όροι της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) με αρ. πρωτ. οικ. 30289/14-6-2014 και με ΑΔΑ:7ΛΑΧ4653Π8-ΩΞΩ") και 11 ("Να τηρούνται οι διατάξεις του νόμου 4039/2012 (ΦΕΚ 15/Α/12) και ειδικότερα το άρθρο 13 αυτού, σύμφωνα με το οποίο "η διατήρηση ζώων σε πάρκα επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι δεν διεξάγονται κάθε είδους παραστάσεις με την συμμετοχή ζώων"). 

Για τις παραπάνω παραβάσεις εκκρεμεί και ποινικό Δικαστήριο "περί εκμετάλλευσης ζώων και χρησιμοποίηση για κερδοσκοπικό σκοπό".

Σε πρόσφατη συνάντησή μας με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τελιγιορίδου, και μετά από επιστολή μας προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, την υπηρεσία CITES και άλλους αρμόδιους φορείς, η υφυπουργός μας διαβεβαίωσε τα εξής:

- Ότι θα εφαρμόσει τον νόμο που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα και θα περάσει τροπολογία που έχουμε καταθέσει από το 2016 για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα

- Ότι δεν θα επιτρέψει την εισαγωγή τριών δελφινιών που το Αττικό Πάρκο ζήτησε να εισάγει από την Ισπανία.

Και ναι μεν η εισαγωγή νέων δελφινιών δεν φαίνεται να προχωρά, η εφαρμογή του νόμου όμως περί απαγόρευσης των παραστάσεων με ζώα και η τροπολογία για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών πάλι φαίνεται ότι έχουν περάσει στα αζήτητα. 

Ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ελπίζουμε ότι οι υποσχέσεις των πολιτικών δεν είναι μόνο προεκλογικές και επιτέλους θα ξαναδώσουν ελπίδα στους πολίτες ότι η χώρα μας έχει μάθει να τηρεί τη νομοθεσία που η ίδια επέβαλλε.

Αναμένουμε λοιπόν τις ενέργειες των Υπουργείων αλλά και της Περιφέρειας σχετικά με την εφαρμογή του νόμου και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Αττικού Πάρκου.

Το Dolphinaria-Free Europe είναι ένας συνασπισμός ευρωπαϊκών φιλοζωϊκών οργανώσεων και εμπειρογνωμώνων με ειδίκευση στην άγρια ζωή με μέλη σε 13 χώρες της ΕΕ και συμβούλους μη μέλη σε άλλες τρεις χώρες. 

Σκοπός του συνασπισμού είναι η εξάλειψη της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί μεγαλύτερη προστασία για όσα εξακολουθούν να είναι αιχμάλωτα, μέσω έρευνας, υπεράσπισης και εκπαίδευσης. 

Τα μέλη του συνασπισμού συμμερίζονται τη θέση ότι τα άγρια ζώα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ανθρώπινη διασκέδαση.

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος είναι μια επιστημονική, μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τη μελέτη και την προστασία των κητωδών.

Με εργαλείο την επιστήμη το Ινστιτούτο διαρκώς διευρύνει τα όρια της γνώσης σχετικά με τα κητώδη στα ελληνικά πελάγη και την Μεσόγειο, την διαχέει προς την κοινωνία και την χρησιμοποιεί ως βάση για τη διατήρηση των πληθυσμών τους.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΖΩΑ
Γράφει ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών
ΖΩΑ
Άλογο, μουλάρι, γαϊδούρι, ανώνυμοι τετράποδοι ήρωες χιλιάδων χρόνων στο πλευρό μας.
ΖΩΑ
Γιατί η ΖΕΗ μπήκε στη φυλακή;
ΖΩΑ
Eπιτέλους ένα νομοσχέδιο που αρχικά φαίνεται να περιλαμβάνει πολλά θετικά στοιχεία για τη σωστή διαχείριση των ζώων στην Ελλάδα.
ΖΩΑ
Ο δήμος και μία από τους παλαιότερες και πιο δραστήριες φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας, η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης (ΖΕΗ).
ΖΩΑ
Ο Διεθνής Οργανισμός Προστασίας των Ζώων ανέφερε ότι συνδέεται με τον ισχυρό κρότο των πυροτεχνημάτων, ειδικά σε περιοχές της πόλης όπου φωλιάζουν πολλά πουλιά.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x