A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το πρώτο ασθενοφόρο ψυχικής υγείας στον κόσμο είναι γεγονός!Πάνω από 1.500 αυτοκτονίες και 15.000 απόπειρες αυτοκτονίας καταγράφονται ετησίως στη Σουηδία. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι προνοιακές υπηρεσίες της Στοκχόλμης δημιούργησαν την Ομάδα Άμεσης Ψυχιατρικής Παρέμβασης (PAM) - ένα ασθενοφόρο αποκλειστικά για την περίθαλψη ψυχικής υγείας. Είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο. 

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αίθουσα θεραπείας έκτακτης ανάγκης που μπορεί να ταξιδέψει με 70 μίλια την ώρα.

Καθώς κινείται στην πόλη, το PAM μοιάζει με ένα συμβατικό ασθενοφόρο. Στο εσωτερικό του, ωστόσο, άνετα καθίσματα έχουν αντικαταστήσει τα φορεία, και τα λαμπερά φώτα έχουν αλλάξει ώστε να προσφέρουν μια πιο ήπια αίσθηση ζεστασιάς.

Η ομάδα παρέμβασης περιλαμβάνει δύο νοσηλευτές ψυχικής υγείας και έναν παραϊατρικό. Στη Σουηδία, η αστυνομία χειρίζεται παραδοσιακά αυτές τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Παρέχοντας στους εκπαιδευμένους επαγγελματίες τη δυνατότητα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, βελτιώνεται η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης. Έχει επίσης ελαχιστοποιηθεί ο στιγματισμός των ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα.

Στη Στοκχόλμη, το PAM ανταποκρίνεται σε περισσότερες από 130 κλήσεις το μήνα κατά μέσο όρο. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των κλήσεων αφορά στον κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας.

Η Anki Björnsdotter εργάζεται ως νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας και δίνει μια μικρή εικόνα για τη δουλειά της στο PAM:

Ποιο είναι το τυπικό είδος κλήσης που λαμβάνετε;

Βοηθάμε ανθρώπους που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και ανθρώπους που υποφέρουν από κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια. Μπορεί να είναι κάποιος που είναι μανιοκαταθλιπτικός και δεν γνωρίζει τη ψυχική του κατάσταση, όπως ένα άτομο που πρέπει να πάει στο νοσοκομείο χωρίς να συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται. Επίσης, βοηθάμε ανθρώπους που είναι ψυχωσικοί και άλλους που πάσχουν από σχιζοφρένεια, οι οποίοι δεν έχουν πάρει το φάρμακό τους και βρίσκονται σε κίνδυνο.

Παλιότερα, η αστυνομία χειριζόταν αυτά τα είδη κλήσεων. Αλλά μόνο η παρουσία της αστυνομίας μπορεί εύκολα να κάνει τον ασθενή να νιώσει ότι έχει κάνει κάτι λάθος. Η ψυχική ασθένεια δεν είναι εγκληματική, επομένως δεν έχει νόημα να την αντιμετωπίσει η αστυνομία.


Πώς αντιμετωπίζετε αυτές τις περιπτώσεις;

Όταν φτάνουμε για πρώτη φορά στο σημείο, αξιολογούμε την κατάσταση. Εάν πρόκειται για υπόθεση αυτοκτονίας, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος πριν εντοπίσουμε ένα άτομο επαφής ή κάποιον που μπορεί να ηρεμήσει τον ασθενή. Μιλάμε με το άτομο για να δούμε αν θα πρέπει να μεταφέρουμε τον ασθενή στο νοσοκομείο ή να τον πάμε στο σπίτι του.

Για παράδειγμα, εάν λάβουμε μια κλήση για ένα άτομο σε μια γέφυρα που πρόκειται να αυτοκτονήσει και τα πράγματα έχουν ηρεμήσει από τη στιγμή που φτάνουμε, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ασθενής δεν θα προσπαθήσει να αυτοκτονήσει τελικά και δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας του, το PAM κλήθηκε 1,580 φορές και αντιμετώπισε 1.254 περιπτώσεις. Αυτό είναι κατά μέσο όρο 4,3 κλήσεις και 3,4 περιπτώσεις την ημέρα. Συνολικά, οι νοσηλευτές φρόντισαν 1.036 άτομα όλων των ηλικιών και με 96 από αυτούς είχαν επαφή περισσότερες από μία φορές. Το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων που παρακολουθήθηκαν δεν προχώρησε σε περαιτέρω ενέργειες μετά από την ψυχιατρική αξιολόγηση και μερικές φορές η παρέμβαση είχε πραγματοποιηθεί επί τόπου.

Προς το παρόν, η Στοκχόλμη είναι η μόνη σουηδική πόλη που έχει λάβει τέτοια μέτρα για τη μείωση των ποσοστών αυτοκτονίας. Ωστόσο, χάρη στην επιτυχία της, άλλες περιοχές - όπως το Skåne, το Örebro, το Blekinge και το Jönköping, εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης του PAM. φωτ.: Social Innovation Exchange
μετάφραση enallaktikos.gr από Apolitical.co
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Σχολιάζει ο υπεύθυνος της έρευνας Δρ. Liam Townsend από το Κολέγιο Trinity του Δουβλίνου. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESCMID (European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases)
ΥΓΕΙΑ
Στην ανακάλυψη «πολύ αποτελεσματικών» αντισωμάτων κατά του Sars-CoV-2 εκτιμάται ότι προχώρησαν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου
ΥΓΕΙΑ
Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ):« αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών, μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών
ΥΓΕΙΑ
Η κάλυψη του στόματος και της μύτης μας για να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία των άλλων από τον νέο κορωνοϊό, είναι απαραίτητη. Υπάρχει όμως πιθανότητα να επηρεάσει αρνητικά το θέμα της ακμής.
ΥΓΕΙΑ
Ακόμη 149 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία προκλινικής αξιολόγησης, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής της Task Force Κλινικών Δοκιμών και Παραγωγής του EMA(European Medicines Agency) Φέργκους Σουίνι.
ΥΓΕΙΑ
Μερικές από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που είναι δωρεάν ή με πολύ λίγα χρήματα στην Αθήνα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x