A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία;


Της Μαριάννας Δραγασάκη

Σήμερα στην χώρα μας υπάρχει ποικιλία ψυχοθεραπευτών και ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων. Διαφορετικές μέθοδοι, ατομική ή ομαδική θεραπεία, βιωματικά εργαστήρια, μαραθώνιοι, αλλά και συνδυασμοί όλων των παραπάνω. Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται μπερδεμένοι μπροστά σε τόσες επιλογές και άλλοι χαρούμενοι που έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν. 

Σίγουρα πριν πάρουν την απόφασή τους μπορούν να ενημερωθούν, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη πληροφορία στο διαδίκτυο, αλλά και συζητώντας τις απορίες τους με τον ψυχοθεραπευτή.

Θεραπευτική Σχέση

Η θεραπευτική σχέση είναι πολύ σημαντική για να λειτουργήσει η θεραπεία και είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά, όπως και κάθε ανθρώπινη σχέση. Κατά την προσωπική μου γνώμη, μερικές φορές αυτή η σχέση είναι ίσως και σημαντικότερη από την συγκεκριμένη προσέγγιση που ακολουθεί κάποιος θεραπευτής. 

Σίγουρα ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και για αυτό χρειάζεται να βρει τον θεραπευτή που του ταιριάζει. Κάποιες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις υποστηρίζουν μία πιο απόμακρη στάση του ψυχοθεραπευτή, ενώ άλλες πιο κοντινή και αυτοαποκαλυπτική. 

Επίσης, πέρα από την προσέγγιση, μην ξεχνάμε πως ο θεραπευτής έχει το δικό του χαρακτήρα και στιλ, βάζει την προσωπική του πινελιά, οπότε είναι σημαντικό για τον θεραπευόμενο να βρει τον θεραπευτή που του ταιριάζει.

Μπορεί να συμβεί να αλλάξουμε θεραπευτή, όμως όταν αυτό γίνει πολλές φορές, ίσως οι λόγοι είναι διαφορετικοί, ίσως κάποιο δικό μας κομμάτι που αγγίζουμε είναι επίπονο και με το να φεύγουμε από τη θεραπεία, αποφεύγουμε να σχετιστούμε με αυτό. 

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για έναν θεραπευτή, όπου όταν αρκετοί θεραπευόμενοί του διακόψουν τη θεραπεία, ίσως χρειαστεί να συζητήσει με τον επόπτη του γιατί συμβαίνει αυτό.

Ατομική ψυχοθεραπεία

Για κάποιους η ατομική ψυχοθεραπεία είναι προτιμότερη, διότι πιστεύουν ότι μπορούν να δουλέψουν πιο ουσιαστικά και εντατικά προσωπικά τους θέματα.

Υπάρχει η αίσθηση ότι όλος ο χρόνος είναι αφιερωμένος σε εκείνους και ότι υπάρχει η ασφάλεια να μιλήσουν για θέματα, τα οποία ίσως δεν θέλουν να μοιραστούν με πολλούς. 

Η σχέση που χτίζεται με το θεραπευτή, η αίσθηση της ασφάλειας και εμπιστοσύνης που νιώθουν οι θεραπευόμενοι είναι πολύ σημαντικά εφόδια για να μπορέσουν να ανοιχτούν και να μοιραστούν όσα αισθάνονται. 

Επίσης, υπάρχει η περίπτωση να ξεκινήσουν με ατομική ψυχοθεραπεία και στη συνέχεια να χρειαστεί ή να νιώσουν οι ίδιοι την ανάγκη για μία πιο ομαδική και συλλογική υποστήριξη.

Ομαδική ψυχοθεραπεία

Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι επίσης επιλογή αρκετών ατόμων, οι οποίοι αισθάνονται έτοιμοι να μοιραστούν, να εκτεθούν, να δουλέψουν το θέμα των σχέσεων με άλλα άτομα. 

Σε μία θεραπευτική ομάδα υπάρχουν κανόνες προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο όσων λέγονται και η ασφάλεια των μελών. 

Ενώ στην ατομική ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος σχετίζεται μόνο με τον θεραπευτή και εστιάζει στην δυαδική αυτή σχέση, στην ομάδα, μπορεί να δουλέψει θέματα που τον/την απασχολούν μέσα από άλλα άτομα, να αισθανθεί εγγύτητα και σύνδεση, το αίσθημα του ανήκειν, αλλά και να μοιραστεί μαζί με άλλους.

Το πως θα επιλέξει κάποιος το είδος ψυχοθεραπείας που του ταιριάζει, αλλά και αν θα είναι ατομική ή ομαδική είναι μια προσωπική υπόθεση. 

Σίγουρα χρειάζεται να λάβει πληροφορίες από κάποιον ψυχοθεραπευτή και στη συνέχεια να τις αξιολογήσει ο ίδιος. 

Φυσικά το να δώσει χρόνο στη θεραπεία του, στο να αισθανθεί άνετα και να εμπιστευτεί τον θεραπευτή του ή και τα μέλη της ομάδας του είναι απαραίτητο.

Το ταξίδι της ψυχοθεραπείας είναι έντονο και επίπονο αρκετές φορές, όμως σίγουρα αξίζει και η αίσθηση που σου αφήνει είναι πολύ γλυκιά και γεμάτη συγκίνηση. 

Το να προσπαθείς να μάθεις τον εαυτό σου, να αλλάξεις όσα σε βαραίνουν και δεν τα χρειάζεσαι πια και τελικά να νιώσεις ελεύθερος είναι δώρα αξίας ανεκτίμητης!

Πηγή: psychologynow.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, πρόκειται για συμπτώματα-κλειδιά για τη διάγνωση της νόσου και όχι για περιθωριακά συμπτώματα.
ΥΓΕΙΑ
«Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19 που προκαλείται από το SARS-CoV-2, αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την ανθρωπότητα»
ΥΓΕΙΑ
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στις εγκύους, οι οποίες όχι μόνο αναρωτιούνται αν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη, αλλά και αν μετά τη γέννηση του μωρού τους θα μπορούν να το θηλάζουν.
ΥΓΕΙΑ
Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν το πρώτο τεστ αίματος που μπορεί -με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης- να ανιχνεύσει με ακρίβεια περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου
ΥΓΕΙΑ
Μία σημαντική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Science, ανοίγει νέους δρόμους για την ανακάλυψη φαρμάκου, ειδικού για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2
ΥΓΕΙΑ
Η νόσος Covid-19, που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες όχι μόνο για τους ανθρώπους με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και για ανθρώπους χωρίς τέτοιο ιστορικό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί μυοκαρδιακή βλάβη ακόμη και σε ανθρώπους με υγιή καρδιά.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ