A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αποανάπτυξης – Μια καλή ζωή για όλους!

Την 1η Ιουνίου 2019 θα υλοποιηθούν για ακόμα μία χρονιά, διάφορα δημόσια δρώμενα σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό τη διάχυση εναλλακτικών λύσεων για μια κοινωνία που βασίζεται στην ανάπτυξη. Το μήνυμα που θέλουμε να προβάλλουμε είναι “Mια καλή ζωή για όλους είναι εφικτή!”.

Άνθρωποι, ομάδες, επιχειρήσεις και κινήματα που ταυτίζονται με αυτήν την ιδέα, καλούνται να συμμετέχουν. Δημιουργήστε τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες θα προβάλλονται εναλλακτικοί τρόποι και ιδέες που οδηγούν παραπέρα από μία κοινωνία βασισμένη στην οικονομική ανάπτυξη.

Θέλουμε αυτές οι ιδέες να είναι ορατές σε όσο πιο πολλά άτομα γίνεται. Φανταζόμαστε ένα πολύπλευρο κίνημα για την παγκόσμια δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα και το ευ ζην.  Κάνοντας πράξη τις ιδέες σας, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πιο προσεγμένο τρόπο συλλογικής ζωής με έμφαση στην αυτοδιάθεση.

Και μια παγκόσμια ημέρα δράσης μπορεί να βοηθήσει να συνδεθούν διαφορετικές υπάρχουσες πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν μέρος ενός ζωντανού και πολύπλευρου κινήματος για την αποανάπτυξη.

Τι εννοούμε με τον όρο “καλύτερη ζωή για όλους”?

Μια καλή ζωή για όλους, προαπαιτεί έναν συγκεκριμένο τρόπο συνεργασίας και μια μορφή κοινωνίας που στοχεύει στο ευ ζην όλων των ανθρώπων και των υπολοίπων όντων, προστατεύοντας παράλληλα την οικολογική βάση της ζωής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την θεμελίωση αλλαγών στον υπάρχοντα τρόπο ζωής και παραγωγής αλλά και με μια ολοκληρωτική πολιτιστική αλλαγή. Για εμάς, οι αξίες αυτού του μοντέλου κοινωνίας συμπεριλαμβάνουν την έννοια της ενσυνείδησης, της επιβράδυνσης, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, ώστε να επιτευχθεί μία αξιοπρεπής αυτοκαθοριζόμενη ζωή για όλους.

Η προσεκτική χρήση των πόρων, ο προσανατολισμός στην αυτάρκεια και η μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης στον Παγκόσμιο Βορρά είναι κάποια από τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη πιο δημοκρατικών τρόπων λήψης αποφάσεων για να ενδυναμωθεί η αυθεντική πολιτική συμμετοχή και να μειωθούν οι παγκόσμιες δομές κυριαρχίας και εκμετάλλευσης, όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η νεο-αποικιοκρατία, ώστε να μπορεί ο καθένας μας να έχει πρόσβαση σε μια καλύτερη ζωή. Μια τέτοιου είδους προσέγγιση 0νομάζεται αποανάπτυξη ή μετά-ανάπτυξη https://www.degrowth.info/en/what-is-degrowth/

 

Τι θα συμβεί την “Παγκόσμια Ημέρα Αποανάπτυξης – Μια καλύτερη ζωή για όλους!” το 2019?

Από το 2013, υλοποιείται κάθε χρόνο ένα πικ νικ αποανάπτυξης (https://picnic4degrowth.wordpress.com/) – μια ημέρα παγκόσμιας δράσης, ενώνοντας πολλαπλές εκδηλώσεις που υποστηρίζουν την ιδέα της αποανάπτυξης . Στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε το 2018 και η ημέρα ”Καλή ζωή για όλους” (https://www.degrowth.info/en/our-projects/good-life-for-all-day/).

Το 2019 αυτές οι δύο ημέρες θα συνενωθούν: Η ημέρα δράσης Παγκόσμια Ημέρα Αποανάπτυξης – “Μια καλή ζωή για όλους” θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου 2019.

Αυτήν την ημέρα, τοπικά εγχειρήματα θα οργανώσουν δημόσιες δράσεις και εκδηλώσεις για να κάνουν πιο σαφές το μήνυμα ότι ‘Μαζί λέμε όχι στην υποτιθέμενη έλλειψη εναλλακτικών’. Θέλουμε να προβάλλουμε ένα συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής δράσεων και εναλλακτικών στην καπιταλιστική αναπτυσσόμενη κοινωνία, διότι η καλή ζωή είναι εφικτή για όλους.

Οργανώστε ένα πικ νικ και συζητήστε για την ‘καλή ζωή για όλους’ – πολύ συχνά η αλλαγή ξεκινά με μια χαλαρή συζήτηση σε συνδυασμό με καλό φαγητό. Βέβαια, και άλλες μέθοδοι είναι εφικτές: μια δημόσια διαβούλευση με ακτιβιστές αποανάπτυξης, μια ποδηλατική επίσκεψη σε κάποιο τοπικό αγρόκτημα Κ.Υ.ΓΕΩ. (Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία), μια επίσκεψη σε ένα ‘Επισκευαστικό Καφενείο’ (Repair Cafe), μια επίδειξη σε ένα εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας με κάρβουνο…εσείς θα αποφασίσετε! Αλλά σας συνιστούμε να εντάξετε κατά τη διάρκεια, πριν ή μετά την εκδήλωση, μια ενότητα όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αναπτύξουν επικοινωνία μεταξύ τους και να μοιραστούν φαγητά και ποτά.    

Πάρτε μέρος!

Στην ιστοσελίδα μας: https://www.degrowth.info/en/globalday/ μπορείτε να βρείτε ποικίλες ιδέες με παραδείγματα και χρήσιμες συμβουλές -πώς να οργανώσετε εκδηλώσεις, πώς να κάνετε δημόσιες σχέσεις κλπ.

Γνωρίζετε ήδη τι πρόκειται να κάνετε; Τότε, μπορείτε να κοινοποιήσετε όλες τις εκδηλώσεις μέσω της ιστοσελίδας σας μέχρι τις 24/05/2019.

Και μην ξεχάσετε να τραβήξετε φωτογραφίες ή βίντεο από τις εκδηλώσεις, ώστε να τα συγκεντρώσουμε και να τα κοινοποιήσουμε μετά (στην ιστοσελίδα και στο facebook) για να αναδείξουμε και να προβάλουμε την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων οργανώνοντας την ‘Παγκόσμια Ημέρα Αποανάπτυξης’ σε όλον τον κόσμο!

Ποιοι είμαστε

Αυτή η εκδήλωση οργανώνεται από την ομάδα εργασίας ‘Activists and Practicioners’ (Ακτιβιστές και Ασκούντες). Επισκεφτείτε το degrowth.info/en/groups/for για αναλυτική περιγραφή και στοιχεία επικοινωνίας. Νέα μέλη είναι ευπρόσδεκτα!

Για περισσότερες πληροφορίες/ερωτήσεις μπορείτε να στείλετε mail στο: globalday@degrowth.net


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ααναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ για τους τρόπους μετάδοσης του νέου κορωνοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην επόμενη ημέρα της πανδημίας αναφέρεται με συνέντευξή του ο διανοούμενος Ισραηλινός συγγραφέας Γιουβάλ Νωά Χαράρι.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρατηγικό Συνέδριο, 3rd Athens Investment Forum, με θέμα: Η Ελληνική Οικονομία μπροστά στην Πρόκληση της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, με ταυτόχρονη ζωντανή μετάδοση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Πολιτισμός μαζί με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία αποτελεί τον 4ο Πυλώνα για τη Βιώσιμη ανάπτυξη
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το skywalker.gr, στο πλαίσιο της δέσμης πρωτοβουλιών του «Βγαίνουμε μπροστά», διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «H τοπική ανάπτυξη στη μετα-κορωνοϊό εποχή».
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x