A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Παρουσίαση βιβλίου υποκριτικής στη Θεσσαλονίκη


Ο Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ & ο Ευδόκιμος Τσολακίδης σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: “ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ. Από τη Θεωρία στην Πράξη. 30 Ασκήσεις Τεχνικής - 80 Αυτοσχεδιασμοί - 22 Μέθοδοι Υποκριτικής” του Ευδόκιμου Τσολακίδη Ιδρυτή και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου των Αλλαγών τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, στις 8:00 μ.μ, στον Πολυχώρο "The Meeting Point"Τσόπελα 4 (πίσω από την Ε.Μ.Σ.), Θεσσαλονίκη.


ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ:
Γιάννης Αναστασάκης | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε.
Βαγγέλης Μανιτάκης |Ηθοποιός, Θεατρολόγος
Γιολάντα Μπαλαούρα  Ηθοποιός
Γιάννης Ρήγας | Διευθυντής Δραματικής Σχολής Κ.Θ.Β.Ε.
Έφη Σταμούλη Ηθοποιός

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Σας περιμένουμε όλους! ______________________________________________________________

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

[...] Πρόκειται για ένα απόσταγμα γνώσης, μελέτης των μεγάλων δασκάλων του θεάτρου αλλά και προσωπικής εμπειρίας, μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες διδασκαλίας. Το θέατρο υπήρξε για αιώνες μια τέχνη εμπειρική και, σε έναν βαθμό, παραμένει τέτοια. 

[...] Μεγάλοι δάσκαλοι κωδικοποίησαν τις τεχνικές τους, ήρθαν σε σύγκρουση κάποιες φορές, ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές. Αυτή τη σκυτάλη παίρνει τώρα ο Τσολακίδης και διανύει τον δικό του δρόμο. 

[...] Η μέθοδος του Τσολακίδη έχει την αρετή του συγγραφέα της: είναι ελεύθερη, συγκεκριμένη κι αδογμάτιστη. Χρησιμοποιεί όσα διδάγματα των μεγάλων δασκάλων μπορούν να βρουν εφαρμογή στο σημερινό θέατρο, συνενώνει τρόπους, ενοποιεί διαφορετικές προσεγγίσεις, βελτιώνει ή και εφευρίσκει τεχνικές. 

Και, κυρίως, επαληθεύει τα πάντα μέσα από την προσωπική εμπειρία που προσφέρει η ζωή στο θέατρο και τη διδασκαλία του. Είναι, θα λέγαμε, μια ΜΕΤΑ-ΜΕΘΟΔΟΣ. 

Μία μέθοδος του 21ου αιώνα, που απ’ όλα τα υλικά που μαζευτήκαν μέσα στους αιώνες χρησιμοποιεί ελεύθερα ό,τι έχει αξία, προσθέτει νέες τεχνικές, προτείνει συγκεκριμένους τρόπους, έχοντας μόνο έναν απλό κανόνα: να έχει επαληθευτεί πως λειτουργούν. 

Κι έτσι, καθίσταται τριπλά χρήσιμο, στον σπουδαστή, τον ηθοποιό και τον κάθε άνθρωπο του θεάτρου. 
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο αυτό τόσο σε μαθητές δραματικών σχολών όσο και σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Είναι περιεκτικό, συνοπτικό, χρήσιμο, πρακτικό, ανοιχτό και συγκεκριμένο για την τέχνη του ηθοποιού που είναι εκ των πραγμάτων μια τέχνη ρευστή, θολή και αόριστη.
Δημήτρης Καταλειφός

[... ]Στο κεφάλαιο της θεωρίας, ο συγγραφέας μιλάει για πράγματα που οι συνάδελφοί του λίγο-πολύ γνωρίζουμε.  

Το επίτευγμά του όμως είναι ότι τα παρουσιάζει με τρόπο απολύτως προσιτό χωρίς να είναι υπεραπλουστευτικός - χαρακτηριστικό του εξαιρετικού δάσκαλου.

Από ‘κει και πέρα, η ροή του λόγου κάνει την αφήγηση συναρπαστική - χαρακτηριστικό του θεατράνθρωπου. 

Οι ασκήσεις που προτείνει στο δεύτερο μέρος γεννήθηκαν προφανώς από τη συνάντηση της δαιμόνιας εφευρετικότητας με τη σπαστική μεθοδικότητα. 

[...] Είναι λοιπόν ένα ανεκτίμητο εργαλείο για κάθε νέο ηθοποιό, κι εξαιρετικό σημείο αναφοράς για τους εμπειρότερους εμάς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και δάσκαλους που μπορούμε ν’ ανατρέξουμε σ’ αυτό για να θυμηθούμε, ν’ ανακαλύψουμε, να εμπνευστούμε.  Και πάνω απ’ όλα, να νιώσουμε -τι ωραία!- μαθητές και πάλι.
Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

[…] Γι αυτό θα απευθυνθώ σε όσους ασχολούνται, ποικιλοτρόπως, με το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ της ΤΕΧΝΗΣ του θεάτρου και θα πω –κυριολεκτικά - τρία λόγια: 1.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ 2.ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ και 3.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ!
Δημήτρης Λιγνάδης

Δεν μ’ αρέσουν τα βιβλία που σου λένε τι να κάνεις, αλλά άμα χαθείς μ’ αυτό το βιβλίο θα βρεις κατά που πέφτει η ανατολή.
Νίκος Καραθάνος

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Οι Μέθοδοι

Στανισλάφσκι: Πριν από τον Στανισλάφσκι, Σύστημα Στανισλάφσκι, Πρώιμος Στανισλάφσκι, Ύστερος Στανισλάφσκι

Οι Πρώτοι Μαθητές: Μπολεσλάφσκι – Ουσπένσκαγια, Βαχτάνγκοφ, Τσέχοφ

Ο Στανισλάφσκι στην Αμερική: Group Theater, Λι Στράσμπεργκ (Actors Studio), Στέλλα Άντλερ, Σάνφορντ Μάισνερ

Άλλοι Δάσκαλοι: Ούτα Χάγκεν , Ντέιβιντ Μάμετ, Σούζαν Μπάτσον, Ιβάνα Τσάμπακ 

Μέθοδοι μη ρεαλιστικής προσέγγισης: Μέγιερχολντ, Μπρεχτ, Μπόαλ, Αρτό Γκροτόφσκι, Μπρουκ, Σουζούκι, Λάμπαν –Μάλμγκρεν

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η Μέθοδός μου

Ασκήσεις χαλάρωσης (διατηρώντας την ενεργητικότητα), Η Προετοιμασία, Ο Τέταρτος Τοίχος, Το Ζωντανό Παίξιμο, Η Κεντρική Αλήθεια (ο Στόχος και το Εμπόδιο), Η Περιφερειακή Αλήθεια, (ο Χώρος, ο Χρόνος, η Θερμοκρασία, οι Αισθήσεις), Είναι όπως όταν εγώ... / Είναι σαν να, Το από κάτω κείμενο (άλλο λέω, άλλο παίζω), Μυστικά και ψέματα, Ο Μονόλογος, Ανακεφαλαίωση

 

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Οι Ασκήσεις

Ζέσταμα, Συγκέντρωση, Γνωριμία – Εμπιστοσύνη, Επικοινωνία - ο Άλλος, Η Ομάδα, Ο Χώρος, Φαντασία, Το «Κύρος», Η Πρόβα

 

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: Τα Μαθήματα

Υποκριτική, Τεχνική, Αυτοσχεδιασμός

 

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ: Το Θέατρο των Αλλαγών

Η Σχολή

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Ο Ευδόκιμος Τσολακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Αποφοίτησε από το Λύκειο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης. 

Σπούδασε επίσης και αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. 

Σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στο HB Studio στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του αμερικανικού κράτους (Fulbright Foundation). 

Στο διάστημα αυτό παρακολούθησε μαθήματα στο Actors Studio. 

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ (αποφ. 2013) και του μεταπτυχιακού προγράμματος (Master) των θεατρικών σπουδών (κατεύθυνση Υποκριτική-Σκηνοθεσία) της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΑΠΚ (αποφ. 2016).

Συμμετείχε ως ηθοποιός σε πολλούς θιάσους, μεταξύ των οποίων το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, το Αμφιθέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, τα ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και Κομοτηνής, τους θιάσους Καρέζης-Καζάκου, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Γιώργου Κιμούλη, Ξένιας Καλογεροπούλου κ.α. 

Πήρε μέρος σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκηνοθέτησε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Το 1998 ίδρυσε το ''Θέατρο των Αλλαγών'' (www.toc.gr) όπου έχει την διεύθυνση λειτουργίας, σκηνοθετεί παραστάσεις και διδάσκει μέχρι και σήμερα. 

Είναι ο πρώτος δάσκαλος υποκριτικής, σκηνοθεσίας και αυτοσχεδιασμού που δίνει μαθήματα μέσω Skype.

Έχει διδάξει συστηματικά στη Ρώμη (International Acting School, Cinecitta),  στο Λονδίνο (Giles Foreman Acting School, Drama Classes London) αλλά και στη Στοκχόλμη (Kulturama), στην Κωνσταντινούπολη (Müjdat Gezen Art Academy, S.A.K.M.), στην Τιφλίδα (Marjansvilli Theatre), στη Νέα Υόρκη (Theaterlab), στο Παρίσι (Ecole de théatre de Paris, Trixter),στο Άμστερνταμ (Easylaughs group), στο Κατμαντού (Dabali Theater), στη Σμύρνη (Tiyatro Terminal), στη Βηθλεέμ (Al-Harah Theatre), στη Ζυρίχη (PROVA.ZH), στο Μιλάνο (Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi)

Έχει επίσης διδάξει στα τμήματα Θεάτρου των Πανεπιστημίων: Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, Τεχεράνης στο Ιράν, Ciudad del Carmen στο Μεξικό. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε Διεθνή Φεστιβάλ Θεάτρου (Ρουμανία, Ιράν, Αίγυπτος, Ελβετία, Μεξικό). 

Το καλοκαίρι του 2016 προσκλήθηκε στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια όπου δίδαξε υποκριτική, σκηνοθεσία και αυτοσχεδιασμό στο τοπικό πανεπιστήμιο (UCSB) και ανέβασε την “Ελένη” του Ευριπίδη μαζί με τις άλλες δύο παραστάσεις του “Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε” και “Walking and Falling”. Ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου στο Αγαδίρ (Μαρόκο 2007).  

Από το 2005 διοργανώνει κάθε χρόνο το ''In.F.o.Ma.T.'' (International Festival of Making Theater) μια διεθνή συνάντηση δημιουργών του θεάτρου που πραγματοποιούν θεατρικά εργαστήρια με συμμετοχές από διάφορα μέρη του κόσμου. 

Τα θεατρικά του έργα έχουν μεταφραστεί στα Ιρανικά από την Sakineh Arabnejad και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Afraz, και έχουν ανέβει στην Τεχεράνη σε σκηνοθεσία Katayun Feiz-Marandi και στην Ζυρίχη σε σκηνοθεσία Άννας Τσίχλη.

Το “Τίποτα” μεταφράστηκε στα Τουρκικά από τον Kemal Basar και κυκλοφόρησε μαζί με το θεατρικό περιοδικό “Yeni Tiyatro” τον Μάρτιο του 2010 και ανέβηκε στην Κωνσταντινούπολη (2012) και τη Σμύρνη (2013). 

Το “Αθήνα-Μόσχα” μεταφράστηκε στα ρουμανικά από τον Radu Romaniuc  και ανέβηκε στο Βουκουρέστι το 2012 σε σκηνοθεσία Adriana Zaharia. 

Και τα δύο θεατρικά του έργα παίζονται σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές και θέατρα του κόσμου.

Έχουν εκδοθεί τρία βιβλία του: “Η Υποκριτική άνευ Διδασκάλου” (εκδόσεις ΚΟΑΝ), τα θεατρικά έργα: “Αθήνα-Μόσχα” και “Τίποτα” (εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ) και το “Ο Αυτοσχεδιασμός στο Θέατρο” (εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ).

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. (2010-2014) και είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) Γνωρίζει Αγγλικά, Ιταλικά και Γαλλικά.

Έχει ταξιδέψει σε όλα σχεδόν τα μήκη και  πλάτη του πλανήτη και το καλοκαίρι του 2008 έκανε τον γύρο του κόσμου σε ένα μήνα, φεύγοντας ανατολικά και επιστρέφοντας από τα δυτικά!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συγγραφέα: www.evdokimos.com

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Τίτλος: Υποκριτική. Από τη Θεωρία στην Πράξη. 30 Ασκήσεις Τεχνικής. 80 Αυτοσχεδιασμοί. 22 Μέθοδοι Υποκριτικής
Συγγραφέας:  Ευδόκιμος Τσολακίδης

Τιμή Λιανικής: 12,00 € - ISBN: 978-960-508-292-5

Έκδοση: 24/01/2019  - Copyright: 2019

Σχήμα: 14 21 - Σελ: 264 - Εξώφυλλο: μαλακό

Εσωτερικό: Α/Μ - Βάρος: 424 gr

 

Εκδόσεις:  ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΩΝ

Κεντρική Διάθεση:  Σόλωνος  85,  Αθήνα, τηλ: 210 3387570-71

& σε όλα τα κεντρικα βιβλιοπωλεία ανά την Ελλάδα.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΒΙΒΛΙΑ
Η νεοσύστατη ομάδα βιβλίου της Terra Verde σας προσκαλεί σε εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Λεωνίδα Οικονομάκη «Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε;
ΒΙΒΛΙΑ
Το τμήμα εκδόσεων της ATHENS SCHOOL διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Οικονόμου: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΒΙΒΛΙΑ
Η Ρωσική Επανάσταση, αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός, δεν ήταν «δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» ούτε κάτι το ενιαίο.
ΒΙΒΛΙΑ
Ο ιστορικός τουρισμός είναι της μόδας. Γιατί άραγε;
ΒΙΒΛΙΑ
Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει…
ΒΙΒΛΙΑ
Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία που δείχνει, μέσω της λογοτεχνίας, πως ο κίνδυνος παραμονεύει παντού για τα παιδιά
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x