A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ιράν: Καταδίκη δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 30 χρόνια φυλάκισης και 111 μαστιγώσεις


Γράφει η ομάδα της Διεθνής Αμνηστίας

Με αφορμή την είδηση ότι ο ιρανός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amirsalar Davoudi καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης και 111 μαστιγώσεις για το έργο του πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιοποίησης παραβιάσεων μέσω ενός καναλιού που ίδρυσε στην εφαρμογή Telegram mobile messaging και των συνεντεύξεων που έδωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Διευθυντής Έρευνας και Συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Philip Luther, δήλωσε:

«Αυτή η συγκλονιστικά σκληρή καταδίκη είναι μια εξωφρενική αδικία. Ο Amirsalar Davoudi τιμωρείται απροκάλυπτα για το έργο του να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η δημιουργία ενός καναλιού στο Telegram για να εκθέσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αποτελεί έγκλημα. Οι ιρανικές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τον Armisalar Davoudi.

«Ο Amirsalar Davoudi είναι το τελευταίο θύμα μιας φαύλης καταστολής που διεξάγουν οι ιρανικές αρχές εναντίον των δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία έχει δει τα ιρανικά δικαστήρια να εκδίδουν ολοένα και πιο σκληρές ποινές για να τους σταματήσουν από την εκτέλεση του έργου τους.

«Με αυτή την καταδίκη, οι αρχές του Ιράν απέδειξαν ότι οι δικηγόροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν σήμερα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ως εχθροί του κράτους και ότι οι αρχές θα προχωρήσουν σε κάθε προσπάθεια για να αρνηθούν την πρόσβαση των ανθρώπων στη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την απαγγελία ποινών του Ιράν, ο Amirsalar Davoudi θα πρέπει να εκτίσει 15 χρόνια ποινή φυλάκισης

Τα νέα της υπόθεσής του έρχονται σε συνέχεια της καταδίκης της εξέχουσας δικηγόρου και υπερασπίστριας των δικαιωμάτων των γυναικών Nasrin Sotoudeh σε 38 χρόνια φυλάκισης και 148 μαστιγώσεις, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. 

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την απαγγελία ποινών του Ιράν, πρέπει να εκτίσει πρακτικά 17 χρόνια.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, που βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με το Ιράν, να απαιτήσουν από τις αρχές να σταματήσουν αμέσως τη στοχοποίηση των δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ιστορικό:

Ο Amirsalar Davoudi συνελήφθη στις 20 Νοεμβρίου 2018 και κρατείται στην φυλακή Evin της Τεχεράνης έχοντας εξαιρετικά περιορισμένη επαφή με την οικογένειά του και τον/τη δικηγόρο του.

Την 1η Ιουνίου 2019, η σύζυγός του Tannaz Kolahchian ανακοίνωσε στο Twitter ότι είχε καταδικαστεί από το Υποκατάστημα 15 του Επαναστατικού Δικαστηρίου στην Τεχεράνη με πολλαπλές κατηγορίες, και του αποδόθηκε ποινή 30 χρόνων φυλάκισης και 111 μαστιγώσεων. 

Η τιμωρία του μαστιγώματος παραβιάζει την απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι κατηγορίες στις οποίες έχει καταδικαστεί περιλαμβάνουν «προσβολή αξιωματούχων», «προσβολή του Ανώτατου Ηγέτη» και «διάδοση προπαγάνδας ενάντια στο σύστημα». 

Σύμφωνα με το άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ορίζει ότι, όταν κάποιο άτομο καταδικαστεί σε τρεις ή περισσότερες κατηγορίες, θα εκτίσει την μεγαλύτερη παρατεταμένη ενιαία ποινή που επιβλήθηκε για την πιο σοβαρή κατηγορία, η πραγματική φυλάκιση που θα εκτίσει είναι 15 χρόνια. 

Η κατηγορία με μεγαλύτερη ποινή στην οποία καταδικάστηκε ήταν «ο σχηματισμός ομάδας με σκοπό τη διατάραξη της εθνικής ασφάλειας», αναφορικά με το κανάλι του στο Telegram.

Ο Amirsalar Davoudi είναι γνωστός για την εκπροσώπηση ακτιβιστών/ριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλων ατόμων που κρατούνται για τις κοινωνικές και πολιτικές τους δραστηριότητες.

Τα τελευταία χρόνια, τα δικαστήρια του Ιράν εκδίδουν ολοένα και πιο σκληρές ποινές κατά των δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ένας άλλος δικηγόρος, ο Mohammad Najafi, καταδικάστηκε σε συνολικά 17 χρόνια φυλάκισης και 74 μαστιγώσεις για τρεις ξεχωριστές υποθέσεις.

Άλλοι/ες δικηγόροι που είτε έχουν συλληφθεί είτε έχουν δικαστεί από τον Ιανουάριο του 2018 είναι οι Arash Keykhosravi, Ghassem Sholeh-Sa’di, Farokh Forouzan, Mostafa Daneshjoo, Mostafa Tork Hamadani, Payam Derafshan και Zeynab Taheri.


Πηγή: amnesty.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο Γιώργος Παπανδρέου επικαλέστηκε το παππού του Γεώργιο Παπανδρέου και τον ανένδοτο αγώνα της Ένωσης Κέντρου λέγοντας ότι τέλειωνε την ομιλία του με μια φράση: «Διαλυθείτε ησύχως».
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενδυναμώνουμε τις γυναίκες για να αποδράσουν από την έμφυλη βία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανακοίνωση σχετικά για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη, για τις διαδηλώσεις εξέδωσε η Ομάδα Νομικής Βοήθειας, χαρακτηρίζοντάς του αντισυνταγματικό.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντισυνταγματική είναι, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Άννα Ζαΐρη, η διάταξη του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη που προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία του εισαγγελέα σε χώρο όπου πραγματοποιείται διαδήλωση.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
H L.Ε.F., μετά από απόρριψη μεταγενέστερου αιτήματος της για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας, κινδυνεύει με απέλαση στο Μαρόκ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανοίγουμε έναν δημόσιο χώρο διαβούλευσης, συζητώντας για αυτά και άλλα πολλά στην καρδιά της πόλης.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x