A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η ΚΕΕΡΦΑ για τον Ποινικό Κώδικα: η δύναμη του κινήματος και η δειλία της κυβέρνησης


Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής τα κείμενα για τις τροποποιήσεις του Π.Κ. και προγραμματίστηκε εσπευσμένα η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη 5/6/2019 ώρα 10 π.μ., ενώ με δεδομένη την προκήρυξη των εθνικών εκλογών της 7/7/2019 και την επικείμενη διάλυση της Βουλής, είναι βέβαιο ότι θα εισαχθεί για ψήφιση κατά πληροφορίες έως την Πέμπτη 6/6/2019. 

Η ψήφιση με τη διαδικασία των κωδίκων θα είναι ένα ΝΑΙ η ΟΧΙ στο τελικό σχέδιο που θα διαμορφωθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Λίγες ημέρες λοιπόν πριν εγκαταλείψει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για το τελευταίο μεγάλο δώρο στην υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.: Την τροποποίηση του Π.Κ. με τη μείωση του ελάχιστου ορίου ποινής για τους διευθύνοντες εγκληματική οργάνωση από 10 χρόνια που ισχύει σήμερα στα 5, όσα δηλαδή και για τα απλά μέλη. 

Και μάλιστα με την απαλοιφή της επιβαρυντικής περίστασης για τους διευθυντές που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο νόμου, έτσι ώστε η εξίσωση της ελάχιστης ποινικής ευθύνης διευθυντών και εκτελεστικών οργάνων να είναι πλήρης και αδιάκριτη.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει αμετάβλητες τις υπόλοιπες τροποποιήσεις τόσο στο άρθρο 187, όσο και στο άρθρο 187Α Π.Κ. Ετσι, οι τρομονόμοι διατηρούνται και επαυξάνονται.

Αφήνει επίσης αμετάβλητη την κατάργηση των πολιτικών δικαιωμάτων, που δίνει το δικαίωμα ακόμα και στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παρά την αμετάκλητη καταδίκη τους, να θέτουν υποψηφιότητα και να εκλέγονται βουλευτές.

Αφήνει επίσης αμετάβλητη την κατάργηση της απαγόρευσης των ρατσιστικών συσσιτίων (ΠΚ 361Β), καθώς και τη θέσπιση του του περίεργου έως και φωτογραφικού υποχρεωτικού ελαφρυντικού καταδικασθέντων που η δίκη τους διήρκεσε πολύ (ν. σχ. ΠΚ 84 παρ. 2.).

Μόνη θετική αλλαγή αποτελεί η επαναφορά της αυτοτελούς επιβαρυντικής περίστασης του εγκλήματος με ρατσιστικά κίνητρα με τη θέσπιση άρθρου 82 Α αντί του καταργούμενου 81 Α Π.Κ.

Όπως έχουμε επισημάνει οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούν ευθεία παρέμβαση στη δίκη της Χ.Α. που έχει αρχίσει (20/4/2015) πριν τη συγκρότηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον Ποινικό Κώδικα (Ιούνιος 2015) και συνεπώς οι συνέπειές τους ήταν γνωστές και όπως φαίνεται επιθυμητές στους συντάκτες του ν/σ. 

Δεν εξηγείται διαφορετικά η επιμονή της κυβέρνησης και της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για μειωμένη ποινική μεταχείριση στους διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης παρά τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις του αντιφασιστικού κινήματος και μεγάλης μερίδας κοινωνικών φορέων.

Ετσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με ευθύνη της η δίκη της Χ.Α. καθυστερεί, δεν καλύπτεται ραδιοτηλεοπτικά, δεν ηχογραφείται και διεξαγόταν αποκλειστικά μέχρι πριν λίγους μήνες στην εξορία και την περιθωριοποίηση του Κορυδαλλού και χωρίς δημοσιότητα, η κυβέρνηση που ξέπλυνε τη Χ.Α. με τις περιοδείες στο Καστελόριζο και τις δηλώσεις περί επανένταξής της στο δημοκρατικό τόξο, ετοιμάζει τώρα το τελευταίο και πιο σημαντικό δώρο της, που είναι η συμβολική και χωρίς σοβαρές νομικές συνέπειες ποινική της μεταχείριση, την ώρα που ο λαός με την ψήφο του επιτέλους αρχίζει να καθηλώνει και να επαναπεριθωριοποιεί τη ναζιστική οργάνωση συνειδητοποιώντας επιτέλους το ρόλο της.

Να επισημάνουμε τέλος ότι όσον αφορά το άρθρο 336 για το βιασμό, η προσθήκη του πλημμελήματος της παραγράφου 5 στο κείμενο του προσχεδίου δεν καλύπτει τις σοβαρές και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις του γυναικείου κινήματος που ζητά τη νομοθέτηση της έλλειψης συναίνεσης ως βάσης για τη διάγνωση του αδικήματος.

Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πεί την τελευταία της λέξη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το αντιφασιστικό κίνημα. 

Η ευθύνη για την ψήφιση του ν/σ μετακυλίεται πλέον στο σύνολο των κομμάτων της Βουλής που θα κληθούν να ψηφίσουν τις επόμενες μέρες στο σύνολό του το νέο Π.Κ.

Καλούμε λοιπόν την Βουλή:
Να αποσύρει όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις,

Να διατηρήσει τη σημερινή διάταξη ως προς το ελάχιστο όριο ποινής (10 χρόνια) για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αναπροσαρμόζοντας μόνο το ανώτατο όριο της στα 15 χρόνια, αντί για 20, όπως γενικότερα προβλέπεται,

Να διατηρήσει ως έχουν το ισχύοντα άρθρα 81 Α και 361Β, 135 και 175 Π.Κ.

Να διατηρήσει ως έχουν τις σημερινές ρυθμίσεις για τα πολιτικά δικαιώματα (άρθρα 59, 60 Π.Κ.)
Και να καταργήσει το προβλεπόμενο ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ. 2 ν.σ. Π.Κ.

Το συντονιστικό της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Δεν περιμένουμε τίποτα πια απ'αυτήν την κυβέρνηση, το Γολγοθά μας θα τον ανέβουμε όχι μόνο αβοήθητοι, αλλά και δυσφημιζόμενοι και συκοφαντούμενοι.
ΕΛΛΑΔΑ
σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης της δομής του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο
ΕΛΛΑΔΑ
Το νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα φέρνει μια δραματική αλλαγή όσον αφορά την αποζημίωση απόλυσης.
ΕΛΛΑΔΑ
Με ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλει ως σκάνδαλο τη μη έκπτωση ακόμη του Ηλία Κασιδιάρη από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.
ΕΛΛΑΔΑ
Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Κερατσίνι, στις 18 Σεπτέμβρη, Άγαλμα Παύλου Φύσσα, 5μμ
ΕΛΛΑΔΑ
Την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης που συγκλόνισε την περασμένη εβδομάδα τη Βηρυτό, καθώς και των διαδηλώσεων.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x