A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Θεσσαλονικη: Οικογενειακές ξεναγήσεις στην πόλη, μεταφρασμένες και στην “παιδική γλώσσα”!


Μικροί και μεγάλοι περπατούν μαζί στις αγορές της Θεσσαλονίκης. Διαλέγουν προσεκτικά τα υλικά για το τραπέζι που θα ακολουθήσει. Χάνονται στην ποικιλία χρωμάτων των φρούτων και λαχανικών και “μεθούν” από τα αρώματα των μπαχαρικών. Ευτυχώς, ο σεφ που είναι μαζί τους, τους κρατά προσηλωμένους στον στόχο τους.

Με τις σακούλες ανά χείρας, παίρνουν το δρόμο για το ρετιρέ της Άνω Πόλης. Στο μπαλκόνι, κάτω από το οποίο απλώνεται όλη η Θεσσαλονίκη, οι μεγάλοι θα απολαύσουν τη θέα και ένα ρόφημα. Οι μικροί, στο εσωτερικό του σπιτιού, θα παίξουν με τις... γεύσεις και υπό την καθοδήγηση του σεφ – εμψυχωτή, θα μαγειρέψουν για να κάνουν το τραπέζι στους γονείς τους.

Με απλές, καθημερινές ασχολίες, πέρασε μία μέρα όπου γονείς και παιδιά ήρθαν πολύ κοντά και μοιράστηκαν τον ίδιο χώρο και χρόνο. Κάτι που δεν συμβαίνει συχνά τις υπόλοιπες μέρες, διότι τα ψώνια συχνά είναι “δουλειά” του πατέρα, το μαγείρεμα συνήθως της μητέρας, τα παιδιά παίζουν με τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια και το τραπέζι δεν στρώνεται συχνά ταυτόχρονα για όλους.

Η εμπειρία αυτή συνιστά τη “Γαστρι…μαγική πόλη”, μία από τις θεματικές των οικογενειακών εμπειριών που προσφέρουν τα “Ανεμοσκορπίσματα", μια επιχείρηση η οποία κάνει ένα καινοτόμο βήμα με οικογενειακές ξεναγήσεις στην πόλη και κατάληξη σε ιδιόκτητο διαμέρισμα για την ολοκλήρωση της δράσης.

«Το τελευταίο διάστημα προτείνουμε κάτι καινούργιο, το “A new point of view”, μια δράση που απευθύνεται σε οικογένειες και παρέες, οι οποίες είτε ζουν στη Θεσσαλονίκη είτε θα ήθελαν να την επισκεφθούν και να μετατρέψουν το σύντομο ταξίδι τους σε μία μαγική εμπειρία», λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM 104,9” η υπεύθυνη επικοινωνίας Αλεξάνδρα Ράντου.

Το “A new point of view” είναι ένας εναλλακτικός τρόπος γνωριμίας με την Θεσσαλονίκη μέσα από θεματικές ξεναγήσεις από πιστοποιημένους ξεναγούς των “Dot to dot” και με έμπειρους εμψυχωτές από τα “Ανεμοσκόρπισματα”, ώστε να μπορούν να τις απολαύσουν ταυτόχρονα και με το ίδιο ενδιαφέρον, μικροί και μεγάλοι.

«Στις εξορμήσεις μας, οι ξεναγοί δίνουν πληροφορίες στους γονείς, ενώ οι εμψυχωτές κάνουν τη μετάφραση στα… “παιδικά”, μια “γλώσσα” την οποία, στα είκοσι χρόνια ενασχόλησής μας με παιδιά, την κατέχουμε πλέον καλά», επισημαίνει η κα Ράντου και συνεχίζει:

«Σε μία άλλη μας θεματική ξενάγηση, τους “Θρύλους της πόλης”, γονείς και παιδιά κάνουν έναν περίπατο στην Άνω Πόλη, με ενδιάμεσο σταθμό το πιο μυστηριώδες σημείο της Θεσσαλονίκης: Τους Κήπους του Πασά. Όση ώρα γίνεται η ξενάγηση στους μεγάλους, οι εμψυχωτές παίζουν με τα παιδιά ένα διαδραστικό παιχνίδι με τίτλο “Η χαμένη είσοδος στο παλάτι του Σειφούλαχ Πασά”, κατά το οποίο ψάχνουν να βρουν την είσοδο ακολουθώντας στοιχεία και λύνοντας γρίφους».

Η βόλτα, και σ’ αυτήν την περίπτωση, ολοκληρώνεται με επίσκεψη στο ρετιρέ της Άνω Πόλης, όπου οι επισκέπτες παίρνουν μια γεύση και από το εσωτερικό ενός αστικού σπιτιού της Θεσσαλονίκης. Οι ενήλικες απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα όσο ο ξεναγός συνεχίζει να δίνει πληροφορίες για την πόλη από ψηλά, ενώ σε διπλανό δωμάτιο τα παιδιά εμπεδώνουν τη γνώση που απέκτησαν, λύνοντας τελικά τον γρίφο που έφεραν από τους Κήπους του Πασά.

Με την ίδια λογική, η θεματική οικογενειακή ξενάγηση «Αρχιτεκτονικός Περίπατος» περιλαμβάνει διάφορους -και διαφορετικούς κάθε φορά- σταθμούς. «Ίσως να δούμε πού ήταν το πρώτο πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης το οποίο είχε ηλεκτρικό ανελκυστήρα, τι σχέση έχει ένα παλιό γερμανικό αυτοκίνητο με την εσωτερική αυλή ενός παλιού ξενοδοχείου στην πόλη, ή ένα αεροπλάνο στο Λευκό Πύργο στις αρχές του εικοστού αιώνα», λέει αινιγματικά η κα Ράντου και προσθέτει: «Με την επιστροφή στο ρετιρέ του Επταπυργίου, τα παιδιά κάνουν μία κατασκευή ή ένα ψηφιδωτό της πόλης».

«Σε όλες μας τις ξεναγήσεις, διάφοροι εμψυχωτές ντυμένοι με κατάλληλα κοστούμια, υποδύονται ρόλους, εμφανίζονται μπροστά στα παιδιά και απαντούν σε ερωτήσεις ή προσποιούνται ότι είναι μία τυχαία συνάντηση ανάλογα με το κόνσεπτ», συμπληρώνει ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος Γιώργος Λούβαρης.

Οι ξεναγήσεις αυτές έχουν ως μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 20 άτομα και κάθε φορά προσαρμόζονται στις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, γιατί, όπως εξηγούν οι διοργανωτές, «σε κάθε περίπτωση απαιτείται εντελώς διαφορετική διαδικασία, διαφορετικά κουστούμια και διαφορετική ιστορία, για να προκαλέσει τον ενθουσιασμό των παιδιών και να τους μείνει και κάτι στο τέλος της διαδικασίας».

Δηλώνουν επίσης ότι είναι εφικτό να επιλέξουν οι γονείς μία θεματική που φαντάστηκαν οι ίδιοι. «Έστω ότι μια μαμά έχει αγοράκι 10 χρόνων και ζητά τεχνολογικό περίπατο. Της φτιάχνουμε όλο το concept με τις κατάλληλες επισκέψεις και στο τέλος καταλήγουμε στο μαγικό διαμέρισμα, όπου τα πιτσιρίκια κάνουν πειράματα χημείας με τον Dr Γκάφα», δηλώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Εργασίας Άννας Στρατινάκη, από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθούν: Από την Πέμπτη 04/02/2021 θα καταβληθούν:
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με στόχο την περαιτέρω στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, θεσπίζεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυμαίνοντια από 2.000 έως και 4.000 ευρώ. Θα ξεκινήσει η καταβολή του προβλεπόμενου ποσού, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από την ερχόμενη Τετάρτη, στους δικαιούχους.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου, κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και είχαν και ζημία, κατά την προηγούμενη περίοδο, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Bios Coop Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στα προγράμματα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x