A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Σήμερα η 7η Πανελλαδική ποδηλατοπορεία σε 40 πόλεις

Με σύνθημα:«Οι Δήμαρχοι αλλάζουν – Οι Διεκδικήσεις μένουν», οι ποδηλάτες,  θα πλημυρίσουν την Αθήνα την Θεσσαλονίκη και 40 ακόμη πόλεις. Δείτε ΕΔΩ στο enallaktikos.gr  τις  παρουσιάσεις των 70 μεγαλύτερων οργανώσων ποδηλατών,  με κείμενα, φωτογραφίες και  βίντεο.


Για έβδομη χρονιά, ποδηλάτες από δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, στις 11 Μαΐου στις 5μμ, θα ξεχυθούν στους δρόμους διεκδικώντας την προώθηση του ποδηλάτου και τον περιορισμό του ΙΧ αυτοκινήτου.


Φέτος η ποδηλατοπορεία συμπίπτει τυχαία με την προεκλογική περίοδο, χωρίς να ταυτίζεται με αυτήν.


Είναι γνωστό άλλωστε πως εδώ και πολλά χρόνια γινόμαστε μάρτυρες του ίδιου σεναρίου: Προεκλογικές εξαγγελίες για το ποδήλατο και μετεκλογικές παραπομπές στις καλένδες ή αντικατάστασή τους από έργα βιτρίνας.


Εμείς παρόλ' αυτά παραμένουμε απτόητοι και συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα: Ποδηλατικές υποδομές, συνδυασμένη μετακίνηση σε συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οδική ασφάλεια και αξιοπρέπεια στη μετακίνηση ποδηλατών και πεζών.


Αθήνα: στις 5:00 το απόγευμα Πεδίον του Άρεως στο  Άγαλμα Κωνσταντίνου.

Θεσσαλονίκη; στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, Εγνατία με Αριστοτέλους, στο Άγαλμα Βενιζέλου.Στις περισσότερες πόλεις 5 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία. Εκτος απο:

Κατερίνη: 11:00 (αναχώρηση στις 11:30) στην Πλατεία Ελευθερίας.

Πρέβεζα:11.00 Πλατεία Ανδρούτσου.Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη παραμένει ανεκπλήρωτο εδώ και τρία χρόνια από την Περιφέρεια, το αίτημα για την μεταφορά του ποδηλατοδιάδρομου από το στενό τμήμα του παραλιακού πεζόδρομου από το Λιμάνι έως τον Λευκό Πύργο, επί του οδοστρώματος της Λεφ. Νίκης με τη δημιουργία κλειστού ασφαλούς ποδηλατόδρομου στο δεξί ρεύμα του θαλάσσιου μετώπου.

Το υπάρχον δίκτυο ποδηλατόδρομων/διάδρομων δεν έγινε πιο ασφαλές αλλά ούτε και προστατεύτηκε από τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ επιπλέον δεν έγινε καμία προέκταση του δικτύου σε άλλες γειτονιές και Δήμους.

Η φόρτωση του ποδηλάτου στα αστικά λεωφορεία συνεχίζει να απαγορεύεται, ενώ στο μελλοντικό μετρό αν ολοκληρωθεί, δεν προβλέπεται! Η μάστιγα με τα κλεμμένα ποδήλατα καλά κρατεί χωρίς οι αρχές να δίνουν την απαραίτητη προσοχή.

Γενικότερα ως προς την βιώσιμη κινητικότητα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για την παιδεία, την εκπαίδευση και την ενημέρωση των πολιτών. Από μέτρα, υπάρχει ανάγκη για τον ορισμό προκαθορισμένου ορίου ταχύτητας 30χλμ/ώρα, η τμηματική πεζοδρόμηση όλου του ιστορικού κέντρου αλλά και κέντρα άλλων γειτονιών, η μετατροπή δρόμων ταχύτητας σε ήπιας κυκλοφορίας, η λήψη μέτρων για την μείωση των ρύπων και των μικρο-σωματιδίων π.χ με μονά/ζυγά, ανταποδοτικά διόδια για την μηχανοκίνηση με όφελος έργα για την βιώσιμη κινητικότητα , η δυνατότητα αγοράς ποδηλάτου με μειωμένο ΦΠΑ κ.α.

Επιπλέον τονίζουμε πως πρέπει να γίνει διαδημοτική επιτροπή για την εγκατάσταση ενιαίου συστήματος ενοικίασης ποδηλάτου σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με την λογική κυρίως της χρήσης για μετακίνηση.

Σας περιμένουμε όλους να διεκδικήσουμε μια βιώσιμη πόλη με ποδήλατα παντού! Ραντεβού την Κυριακή 11 Μαΐου στις 5 το απόγευμα στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, Εγνατία με Αριστοτέλους, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία διοργανώνεται από ποδηλατικές ομάδες της πόλης, χωρίς καμία οικονομική - πολιτική - κομματική στήριξη και δεν αποσκοπεί στην προσωπική προβολή κανενός.

Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία, Γυροπεταλιές, Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης - Πολύχρωμοι δυτικοί, HAPPY – ΧΑ.Π.Ι (Χαρούμενοι Ποδηλάτες Ιωνίας), Ποδηλατικό Καρναβάλι, Snowboardholics.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η έκταση της ρύπανσης από τα πλαστικά μίας χρήσης και η ανεξέλεγκτη χρήση τους στην καθημερινότητά των ανθρώπων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής υποφέρουν καθημερινά λόγω της δυσοσμίας που προκαλείται από την οργανωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ένα φρέσκο εργαστήριο κομποστοποίησης μαζί με διανομή παραδοσιακών σπόρων, ξεκινά και πάλι τις εργασίες του το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης στα Βριλήσσια.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με συνολικά 104 ανεμογεννήτριες σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Νότιου Αιγαίου αποτελεί ένα ζήτημα αιχμής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο βασικός λόγος είναι η αστάθεια της ατμόσφαιρας, η οποία είναι έντονη στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πλέον μετράμε αντίστροφα μέχρι να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας για τη σωτηρία των νησίδων και νησιών του Αιγαίου.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x