A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ευρώπη και Πολίτες | Της Ιωάννας Λιούτα


ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης  που ξέσπασε το 2007-8 από την ΕΕ  εγείρει πολλά ερωτήματα και  τυγχάνει αυστηρής κριτικής. Η Ευρώπη έδειξε απροετοίμαστη γι αυτήν την κρίση και προσέφυγε στην εφαρμογή  αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, γερμανικής  προέλευσης και σχεδιασμού. Η αρνητική στάση των πολιτών σε πολλές χώρες της Ευρώπης  οφείλεται  αφενός σε  θέματα εσωτερικής πολιτικής ,όπως η οικονομική δυσχέρεια ,οι κοινωνικές ανισότητες, η μάστιγα της ανεργίας  και αφετέρου σε διεθνείς συγκυριακούς παράγοντες όπως  το μείζον θέμα της μετανάστευσης.


Οι Ευρωπαίοι πολίτες   βλέπουν το μέλλον τους δυσοίωνο. Ο  φόβος της φτωχοποίησης και η διόγκωση του  μεταναστευτικού  .Η Ευρώπη εμφανίζεται αδύναμη να αντιμετωπίσει  το προσφυγικό ζήτημα και  απαντά με πρόσκαιρους σχεδιασμούς  ,με απεγνωσμένες προσπάθειες,  να περιοριστεί κυρίως στις χώρες του νότου και να μην εξαπλωθεί  στην ενδοχώρα της ένωσης. Οι χώρες του νότου  όπου  δέχονται  τεράστια κύματα  μεταναστών από την Ασία και την Αφρική, στέκουν  ανήμπορες   να τα ελέγξουν,  χτυπημένες και οι ίδιες από την οικονομική κρίση ,με σημαντική έλλειψη υποδομών και αντιμέτωπες με  εσωτερικές αντιδράσεις.


Η άνοδος του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού απαντάται σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη. Λαϊκιστές και δημαγωγοί  βρίσκουν έδαφος την απογοήτευση των πολιτών , από τα δεινά της οικονομικής κρίσης και της μετανάστευσης ,προσφεύγουν στην δαιμονοποίηση των Βρυξελλών και υπόσχονται εθνικούς παραδείσους  με την αποχώρηση από την ΕΕ. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να αλλάξει η  ευρωπαϊκή πολιτική ή θα συνεχίσει με σκληρά και στυγνά τεχνοοικονομικά  μέτρα, απογυμνωμένη από κάθε ιδεολογική και πολιτική χροιά, μεγαλώνοντας το χάσμα εντός της Ευρωζώνης μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου.


Η  δημιουργία  ενός κεντρικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ο οποίος θα στηρίζει  τις χώρες σε ύφεση, θα αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες ,προτείνεται από πολλούς υπερασπιστές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης .Η ιδέα της μεγάλης και ενωμένης Ευρώπης δεν έπαψε να συγκινεί τους πολίτες  των κρατών -μελών Ο τρόπος όμως  που επιχειρείται η ενοποίηση δέχεται αμφισβήτησης και κριτικής Τόσο σε επίπεδο ένωσης όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών πρέπει  να εντοπιστούν τα λάθη  που έγιναν στην οικονομική κρίση , να επανασχεδιαστούν οι πολιτικές  που θα ενισχύσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών και θα διευρύνουν το  προστατευτικό κοινωνικό πλαίσιο.


Το εγχείρημα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος  ξεπερνά  τα 63 χρόνια .Το σημαντικότερο επίτευγμα του είναι η επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη..Η επιστροφή στα εθνικά κράτη και η άνοδος του εθνικισμού θα οδηγήσει σε οδυνηρές συγκρούσεις όπως αυτές του μεσοπολέμου.Η Ευρώπη είναι μία δύναμη ειρήνης και εκδημοκρατισμού, Έχει αξίες ,νόρμες και κανόνες που τις μεταλαμπαδεύει σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας γίγαντας καλοσύνης.Οι πολίτες  της προτάσσουν τον άνθρωπο και όχι την ανταγωνιστικότητα της αγοράς.

Το Μέρα25 στελεχώνεται από ανθρώπους όπως εσύ.


Είμαστε εδώ για τους άλλους, για τους νέους που είναι εγκλωβισμένοι στην ανεργία και στην μετανάστευση, με μόνη διέξοδο να είναι απασχολήσιμοι με 380 ευρώ το μήνα. Για τους μεγαλύτερους που βλέπουν την χώρα να ερημώνεται, τους κόπους και τις θυσίες τους να χάνονται και τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται. 

   

Για όσους απεχθάνονται τα προβεβλημένα στελέχη των κομμάτων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία και αρέσκονται να βλέπουν τους ανέργους να παρελαύνουν από τα γραφεία τους. Είναι οι κύριοι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής μας. Οι πολιτικές τους μας οδήγησαν στην ολοένα και περισσότερη φτωχοποίηση και προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι η λύση.


Στις 7 Ιουλίου μαυρίζουμε ένα κατεστημένο που συνεχίζει ακάθεκτο τις καταστροφικές πολιτικές του, πολιτικές που καταδικάζουν τους πολίτες στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.  Βγαίνουμε μπροστά δηλώνοντας: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.


ΙΩΑΝΝΑ ΛΙΟΥΤΑ


Υποψήφια βουλευτής ΜέΡΑ25 Ν.Σερρών

 

Πολιτική Επιστήμων, Master of Arts (MA) in Governance and Public Policies,Ελέγκτρια Ανωνύμων Εταιρειών

[email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Μέσα στον ορυμαγδό απόψεων για την εξέγερση του 1821 υπάρχουν και κάποιες περίεργες που προέρχονται από διανοουμένους του εθνικιστικού χώρου.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Στους χαλεπούς καιρούς της πανδημίας μπαίνει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση, στην Ευρώπη τουλάχιστον, το θέμα της πεζή μετακίνησης
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Επειδή πολλοί ομογενείς ζουν μακριά από την Ελλάδα και με την αγάπη της, δεν ξέρουν, ίσως και δεν θέλουν να ξέρουν την ελληνική πραγματικότητα.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Στις 4 Οκτωβρίου 1957, ένα ηχητικό σήμα που εκπεμπόταν κάθε 96 λεπτά πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθήλωσε τους ειδικούς: η Σοβιετική Ενωση είχε μόλις κερδίσει την πρώτη μάχη στο διάστημα.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τα τελευταία χρόνια στη μικρή μας χώρα που βρίσκεται στην επικαιρότητα και προκαλεί το ενδιαφέρον όλων είναι αυτό της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x