A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Eκστρατεία για την επιστροφή στο δημόσιο εννέα ιδιωτικών εταιριών ύδρευσης

Η Γενική Ομοσπονδία Εργαζομένων (GMB) κάνει εκστρατεία για την επιστροφή στο δημόσιο  εννέα ιδιωτικών εταιριών ύδρευσης.

Τα ανώτερα στελέχη των ιδιωτικοποιημένων εταιρειών ύδρευσης της Αγγλίας έχουν επικριθεί για αμοιβές και «δώρα» ύψους 58 εκατομμυρίων λιρών στερλινών κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, ενώ οι πελάτες αντιμετώπισαν αύξηση του τιμολόγιου ύδρευσης πάνω από τον πληθωρισμό.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (GMB)  ανακοίνωσε ότι τα διευθυντικά στελέχη των εννέα εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αγγλίας, είναι «παχιές γάτες» που κερδίζουν εκπληκτικά ποσά από τη διαχείριση ενός φυσικού πόρου.

Ο Tim Roache, γενικός γραμματέας της GMB, δήλωσε ότι η αμοιβή που δόθηκε στους διευθυντές ύδρευσης, συνιστά εθνικό σκάνδαλο και ξεκίνησε μια εκστρατεία για την επιστροφή του κλάδου σε δημόσια ιδιοκτησία.

Οι λογαριασμοί νερού των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 40% πάνω από τον πληθωρισμό, από το 1989 που οι εταιρίες νερού ιδιωτικοποιήθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ελέγχου. Ο μέσος λογαριασμός του τρέχοντος έτους θα είναι £ 405, αύξηση κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την Water UK, το εμπορικό όργανο που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

«Είναι ένα εθνικό σκάνδαλο ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων, οι πελάτες της Αγγλίας έχουν πιεστεί να συνεισφέρουν £ 58εκ μέσω των λογαριασμών τους που μπαίνουν στις τσέπες μόλις εννέα ατόμων», δήλωσε ο Roache. «Η ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας ύδατος υπήρξε ένα δαπανηρό λάθος και αυτά τα ποσά είναι μια περαιτέρω απόδειξη ότι η βιομηχανία νερού πρέπει να επιστραφεί στα δημόσια χέρια».

«Η GMB παροτρύνει τους καταναλωτές και τους πολιτικούς να πάρουν πίσω τις «βρύσες» και οι υπηρεσίες  να λειτουργούν για πολλούς και όχι για λίγους».

Η Rebecca Long Bailey, γραμματέας της Σκιώδους Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι οι μόνοι που επωφελούνται από την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών νερού είναι τα διευθυντικά στελέχη που πλοτίζουν σε βάρος των καταναλωτών. Είναι σκανδαλώδες ότι η κυβέρνηση παραμένει αδρανής, ενώ τα νοικοκυριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος νερού.

«Το Υπουργείο Εργασίας θα τελειώσει το αποτυχημένο ιδεολογικό του πείραμα και θα φέρει τις εταιρείες ύδρευσης πίσω στη δημόσιο ιδιοκτησία, εξοικονομώντας £ 100 ετησίως στους λογαριασμούς των νοικοκυριών».

Ο Michael Gove, ο γραμματέας του Περιβάλλοντος, έχει επίσης επιτεθεί στις εταιρείες ύδρευσης για την πληρωμή μεγάλων μισθών στους διευθυντές τους και τεράστιων μερισμάτων  στους μετόχους, ενώ παράλληλα συνεισφέρουν  ελάχιστο ή και καθόλου φόρο.

«Θα μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι οι εταιρείες που πραγματοποιούν τέτοια τεράστια κέρδη, πληρώνοντας μεγάλα μερίσματα και υποστηρίζοντας τέτοιους γενναιόδωρους μισθούς, θα συνεισφέρουν πολλά στο δημόσιο ταμείο μέσω του φορολογικού τους λογαριασμού», δήλωσε ο Γκοβ σε ομιλία προς τα στελέχη της βιομηχανίας νωρίτερα αυτό το έτος. «Αλλά αντ 'αυτού είχαμε 10 χρόνια μετόχων να παίρνουν εκατομμύρια, ο γενικός διευθυντής εκατοντάδες χιλιάδες, και το δημόσιο ταμείο  τίποτα».

Είπε ότι η εταιρείες Anglian Water και Southern Water δεν πλήρωσαν φόρο εταιρειών πέρυσι, ενώ η Thames Water «δεν έχει καταβάλει φόρο εταιρειών για μια δεκαετία».

Όντως, η Ρυθμιστική Αρχή Νερού (Ofwat), ανακοίνωσε  ότι είχε πει επανειλημμένα στις εταιρείες ύδρευσης ότι πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πληρωμές των στελεχών αντανακλούν καλύτερα την εξυπηρέτηση των πελατών.

«Ήμασταν πολύ σαφείς ότι θέλουμε να δούμε τα στελέχη εταιρειών υδατοπρομήθειας να επιβραβεύονται για τις υπηρεσίες τους στους καταναλωτές , όχι μόνο στους μετόχους», δήλωσε εκπρόσωπος της Ofwat.

Ο Liv Garfield, ο διευθύνων σύμβουλος της Severn Trent, πληρώθηκε πέρυσι £ 2,45 εκατομμύρια καθιστώντας την καλύτερη εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της παροχής νερού. Ο Γκάρφιλντ πήρε μισθό £ 674.000, ένα μπόνους £ 615.000 και μακροπρόθεσμες μετοχές κινήτρων αξίας £ 975.000, εισφορά σύνταξης £ 168.000 και άλλες παροχές ύψους £ 18.000.

Η συνολική αμοιβή του Garfield μειώθηκε σε σχέση με το 2016 (£ 2,49 εκατομμύρια), καθώς το επίδομά του μειώθηκε κατά £ 86,000. Μετά από δημόσιες και πολιτικές πιέσεις, η Severn Trent συμπεριέλαβε από πέρυσι την «εμπειρία του πελάτη» στους υπολογισμούς του περσινού μπόνους. Αλλά ο νέος αυτός συντελεστής αντιπροσωπεύει μόνο το 8% του συνολικού μπόνους σε σύγκριση με το 47% για την επίτευξη στόχων κερδοφορίας.

Την τελευταία πενταετία, η Severn Trent έχει καταβάλει στον Garfield και στον προκάτοχό της, τον Tony Wray, £ 10,5 εκατομμύρια.

Η εταιρεία, η οποία εξυπηρετεί 4,5 εκατομμύρια καταναλωτές στα Midlands, δήλωσε: «Η προτεραιότητά μας είναι να λειτουργούμε για τους πελάτες μας και η αποτελεσματικότητά μας στα μέτρα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους πελάτες μας, όπως στην πρόληψη των πλημμυρών αποχέτευσης, ήταν πολύ καλή. Η αμοιβή του στελέχους βασίζεται σε ένα εύρος στοχευμένων υψηλών  επιδόσεων και συμβαδίζει με την αμοιβή σε εταιρείες παρόμοιου μεγέθους».

Ο δεύτερος ανώτατος υπάλληλος της εταιρείας, σύμφωνα με την έρευνα της GMB, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της United Utilities Steve Mogford, ο οποίος συγκέντρωσε £ 2,3 εκ. Η αμοιβή του αυξήθηκε κατά 49% από το 2013.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των αμοιβών του Steve Mogford συνδέεται με την επίτευξη στόχων που αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών, της παροχής υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών επιδόσεων. Το 2017, η συνολική αμοιβή του ήταν περίπου το ήμισυ του μέσου όρου για ένα διευθυντικό στέλεχος του FTSE 100 (λίστα των 100 πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων)

Κίνηση Κατοίκων Πηλίου και Βόλου για το ΝερόΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΡΟ
Βλέπω ότι έχουν θεοποιήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις παρουσιάζουν στα ελληνικά ΜΜΕ σαν στρατιές αγγέλων
ΝΕΡΟ
Η NASA και επιστήμονες στις ΗΠΑ ανίχνευσαν πέραν κάθε αμφιβολίας νερό στη φωτεινή (ορατή) πλευρά της Σελήνης.
ΝΕΡΟ
Πέντε δίκες ενάντια στο Κίνημα μέσα σε 30 μέρες είναι πολλές για να πιστέψουμε ότι είναι ένα τυχαίο γεγονός.
ΝΕΡΟ
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να πετάξει μολυσμένο νερό στη θάλασσα.
ΝΕΡΟ
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις τους, οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζουν να υλοποιήσουν έργα εξοικονόμησης νερού με νέες υδρομαστεύσεις στο Πήλιο
ΝΕΡΟ
Ξεκίνησε από σήμερα η ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x