A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Προετοιμασία ερευνών για υδρογονάνθρακες σε έξι χωριά του Ζαγορίου

Σε έξι χωριά του κεντρικού και δυτικού Ζαγορίου θα γίνουν έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έγινε στο Δήμο Ζαγορίου, στα μέσα Ιουνίου.

Ειδικότερα, στη σύνταξη του Κτηματολογίου για να ακολουθήσουν οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες προχωρά η Energean Oil & Gas η οποία  έχει αναλάβει, από το Ελληνικό Δημόσιο,  την άδεια έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για το οικόπεδο των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας.

Οι εργασίες αυτές που αποτελούν το πρώτο βήμα, ανατέθηκαν από την ανάδοχο Energean Oil & Gas στην εταιρεία ANAX, εκπρόσωποι της οποίας παρουσίασαν το πρωί της Πέμπτης  στο δημαρχείο Ζαγορίου τα βήματα που θα ακολουθηθούν άμεσα και σε πρώτη φάση, δηλαδή του εντοπισμού των ιδιοκτητών των εκτάσεων στις οποίες θα διέλθει το μηχάνημα για την έρευνα.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους της ANAX ο Πέτρος Κατσουλίδης ενημέρωσε το Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου, τον αντιδήμαρχο της Δ.Ε Κεντρικού Ζαγορίου Σταύρο Τζόκα και τους εκπροσώπους των έξι Τοπικών Κοινοτήτων που αφορά η έρευνα, Ασπραγγέλων Βασίλη Κάτσενο, Άνω Πεδινών Ασπασία Παπαδιαμάντη, Κάτω ΠεδινώνΒαγγέλη Γκίκα, Ελαφοτόπου Κώστα Τζόκα, Αρίστης Κώστα Τσινάβο και Μεσοβουνίου Δημήτρη Μάγγο.

Πρόκειται για εκτάσεις αυτών των χωριών του Ζαγορίου που βρίσκονται εκτός οικισμών και σχετικά κοντά στην περιοχή που είχε γίνει παλιότερα η διερευνητική γεώτρηση στο Καλπάκι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιχειρηθεί εκ νέου γεώτρηση στην ίδια ή ευρύτερα στην περιοχή.

Σε αυτό το στάδιο, όπως εξηγήθηκε με τη διανομή και σχετικών χαρτών, με τα όρια Τοπικών  Κοινοτήτων και περιοχών ενδιαφέροντος γεωφυσικών ερευνών, στους εκπροσώπους των Τ.Κ , εξετάζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων που έχουν επιλεγεί και εντάσσονται σε ζώνες (σε όλο το οικόπεδο Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας υπάρχουν 11) πλάτους 200 μέτρων και μήκους πολλών χιλιομέτρων.

Ενημέρωση Δημοτικής Αρχής και εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων, από την ανάδοχο εταιρεία
 ANAX,  για τη διαδικασία Κτηματολογίου και πρόσβασης για  μηχάνημα (φωτογραφία zagori.gov.gr)

Μέσα σε αυτό το πλάτος των 200 μέτρων απαιτείται πρόσβαση σε μηχάνημα για τις έρευνες, πλάτους 3 μέτρων και οι εκπρόσωποι της εταιρείας ANAX θα έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους για να ρυθμίσουν τα της διέλευσης του μηχανήματος, ή με το δήμο εάν είναι δημοτικές εκτάσεις.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την εξασφάλιση ενός διαδρόμου ώστε να κινηθεί το μηχάνημα που θα κάνει τις γεωφυσικές σεισμικές έρευνες.

Όπως εξηγήθηκε, μετά και από ερωτήσεις του Δημάρχου και των εκπροσώπων των Τ.Κ, σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί (αν δεν είναι δυνατή η μετατόπιση της οδού διέλευσης εντός της ζώνης των 200 μέτρων) να κοπούν δέντρα, θα γίνει με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, ενώ έχουν εξασφαλιστεί άδειες από την Περιφέρεια και το Δασαρχείο.

Για τυχόν αποζημιώσεις που θα προκύψουν από παρεμβάσεις σε ιδιοκτησίες, θα ασχοληθεί άλλη εταιρεία στην πορεία της όλης διαδικασίας που θα διαρκέσει 1 έως 1,5 χρόνο.

Μετά τις γεωφυσικές έρευνες θα ακολουθήσει εντός 4 ετών η πρώτη από τις δυο γεωτρήσεις που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης από το αρμόδιο Υπουργείο προς την Energean Oil & Gas, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου.

Το που θα γίνει η γεώτρηση στο λεγόμενο οικόπεδο των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας κανείς δεν το γνωρίζει, πριν ολοκληρωθούν οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
pressenza

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της οδού Παπανικολή στο Χαλάνδρι, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
ΕΛΛΑΔΑ
Τις αιτίες για τον εγκλωβισμό και εν συνεχεία την βύθιση, αστικού λεωφορείου θα αναζητήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών με έρευνα που ξεκινά.
ΕΛΛΑΔΑ
Βροχή κατέγραψαν σήμερα οι 413 από τους 414 ενεργούς αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
ΕΛΛΑΔΑ
Σε ισχύ τίθεται από τις 25 Οκτωβρίου 2021 το μέτρο του «Καθαρού Δακτυλίου» στο κέντρο της Αθήνας.
ΕΛΛΑΔΑ
Νεκρός βρέθηκε πριν από λίγο ο 69χρονος κτηνοτρόφος που αγνοείτο από χθες στους Τσακαίους της Εύβοιας.
ΕΛΛΑΔΑ
Ειδικός Σύμβουλος αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x