A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πώς θα διαχειρίζονται από δω και πέρα οι παραγωγοί την άρδευση


Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγροτική παραγωγή είναι και η μη ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και ειδικά του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών. 

Με την πάροδο των ετών πολλές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί με στόχο τον ορθολογικό προγραμματισμό των αρδεύσεων και την εξοικονόμηση νερού. 

Η πλέον σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνταξιοδοτηθείσα καθηγήτρια του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Σακελλαρίου - Μακραντωνάκη, και ο συνεργάτης της Χρήστος Παπανικολάου, δρ γεωπόνος Π.Ε. διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα, που χρηματοδοτείται από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», είναι η συνδυασμένη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μηχανών (Drones) και πολυφασματικών φωτογραφικών μηχανών.

Με κατάλληλο λογισμικό, γίνεται επεξεργασία των αεροφωτογραφιών, που συλλέγονται από το Drone ώστε να υπολογιστούν δείκτες που να περιγράφουν την ανάπτυξη της καλλιέργειας καλαμποκιού ανάλογα με την εφαρμογή δόσης άρδευσης. 

Πρόκειται, ειδικότερα, για μια καινοτομία, σημειώνουν οι δύο ερευνητές, καθώς η συνδυαστική χρήση Drone και ψηφιακής πολυφασματικής φωτογραφικής μηχανής συμβάλλουν στην εκτίμηση της εξέλιξης στην ανάπτυξη της καλλιέργειας καλαμποκιού προκειμένου να καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης από τον παραγωγό σχετικά με το χρόνο άρδευσης. 

Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια εκτίμησης της εδαφικής υγρασίας μέσω της φυλλικής επιφάνειας των φυτών χρησιμοποιώντας πολυφασματικές φωτογραφίες.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ
Το πρόγραμμα «Μεσογειακότητα: Επιχειρηματικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων των Ιονίων Νήσων» επικεντρώνεται στην επιχειρηματική αξιοποίηση της Μεσογειακότητας.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Ήρθε η ώρα για το ετήσιο διεθνές εργαστήριο σβόλων που θα γίνει στο φυσικό αγρόκτημα Μάλι Βένι στο Μαρκόπουλο Αττικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο ρύζι ψάχνουν ερευνητές του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ΓΕΩΡΓΙΑ
Δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης στον κλάδο της πτηνοτροφίας από τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»
ΓΕΩΡΓΙΑ
Δικαιωμένος για την απόφασή του να μην φύγει από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ελληνική γη.
ΓΕΩΡΓΙΑ
O Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Μελιβοίας «Η ΑΘΑΝΑΤΗ»
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x