A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Μια αναπάντεχη επένδυση: H Εκκλησία της Αγγλίας υποστηρίζει τη φαρμακευτική κάνναβη

Πράσινο φως από μια αναπάντεχη πηγή -την Εκκλησία της Αγγλίας- έλαβε ο αναδυόμενος κόσμος των επενδύσεων στην κάνναβη.

Σύμφωνα με τους Financial Times το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Εκκλησίας που έχει ύψος 12,6 δισ. λιρών, θα άρει τις μέχρι πρότινος απαγορεύσεις και θα επενδύσει στο κατά πολλούς «ιερό φυτό».

Ο επενδυτικός βραχίονας της Εκκλησίας της Αγγλίας (CofE) θα χαλαρώσει την απαγόρευση στην οποία υπέκειτο και θα εξετάσει το ενδεχόμενο επένδυσης στη φαρμακευτική κάνναβη ανατρέποντας την προηγούμενη πολιτική του, που απέκλειε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία έβγαζε κέρδη από την κάνναβη.

Οι Επίτροποι της Εκκλησίας, το όργανο που έχει υπό την εποπτεία του το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ύψους 12,6 δισ. λιρών της Εκκλησίας, απέκλειε μέχρι πρόσφατα τις επενδύσεις στην κάνναβη και δεν έχει επενδύσει προς το παρόν σε εταιρείες που ειδικεύονται στον συγκεκριμένο τομέα, είπε ο Έντουαρντ Μέισον, επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων στους επιτρόπους της Εκκλησίας. Όπως δήλωσε σχετικά:

Κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στην ψυχαγωγική κάνναβη και τη φαρμακευτική κάνναβη. Χαιρόμαστε όταν χρησιμοποιείται για κατάλληλους ιατρικούς σκοπούς

Η αλλαγή έρχεται σε μια στιγμή που πολλά μεγάλα επενδυτικά ταμεία εγκαινιάζουν μια σκληρή γραμμή απέναντι στις λεγόμενες «αμαρτωλές μετοχές» ή εταιρείες που λειτουργούν σε νομικά θολές περιοχές. Τον περασμένο μήνα το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας προχώρησε σε αποεπένδυση από εταιρείες που αντλούν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των εσόδων τους από το αλκοόλ ή από τον τζόγο.

Όμως οι «ηθικοί επενδυτές» αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη διττή φύση της κάνναβης σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Το KLP, το αξίας 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας με έδρα το Όσλο, προχώρησε στην αποεπένδυση από την ψυχαγωγική κάνναβη πριν από ένα μήνα, αλλά συνεχίζει να επενδύει στην κάνναβη για ιατρική χρήση.

Πολλά από τα χημικά συστατικά που υπάρχουν στην κάνναβη φέρεται να έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το CBD ή κανναβιδιόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει το άγχος, τους σπασμούς, την κατάθλιψη και τη ναυτία ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως βοήθημα ύπνου ή μυοχαλαρωτικό.

Τον Δεκέμβριο το Συμβούλιο Ηθικής των Συνταξιοδοτικών Ταμείων της Σουηδίας (AP) συνέστησε και αυτό με τη σειρά του την εξαίρεση της ψυχαγωγικής κάνναβης από το χαρτοφυλάκιό του, ύψους 180 δισ. δολαρίων. Ανακοίνωσε ωστόσο ότι θα επενδύσει σε εταιρείες φαρμακευτικής κάνναβης, επικαλούμενο την οδηγία των Ηνωμένων Εθνών τόσο για τις ηθικές επενδύσεις όσο και για τα ναρκωτικά.

«Ναρκωτικά που περιέχουν μορφίνη θεωρητικά επιτρέπονται από τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν επιτρέπονται ως ψυχαγωγικά ναρκωτικά. Υπάρχει στις συνθήκες μια σαφής διάκριση αναφορικά με αυτό» λέει ο Τζον Χόουτσιν, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου.

Η θεραπευτική κάνναβη νομιμοποιήθηκε στη Βρετανία τον Οκτώβριο του 2018 και είναι νόμιμη στον Καναδά και τις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, μολονότι παραμένει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η νόμιμη αγορά για την κάνναβη, εκτιμάται παγκοσμίως σχεδόν στα 11 δισ. δολάρια για το 2018 και αναμένεται να αγγίξει τουλάχιστον τα 50 δισ. δολάρια έως το 2029, σύμφωνα με την έρευνα του μετοχικού κεφαλαίου Jefferies.

Η Εκκλησία της Αγγλίας δε θα επενδύσει σε εταιρείες, τα έσοδα των οποίων σε ποσοστό άνω του 10% προέρχονται από την πώληση ψυχαγωγικής κάνναβης, τηρώντας το όριο που έχει θέσει για όσες επενδύσεις αποκλείει για λόγους ηθικής, όπως τα προϊόντα καπνού, η πορνογραφία, ο τζόγος και εταιρείες που δανείζουν με υψηλά επιτόκια (τοκογλυφία).

Η Εκκλησία είναι γνωστή για τη δημόσια θέση που παίρνει στη σφαίρα των «ηθικών επενδύσεων»,οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το κοινωνικό καλό, η εταιρική διακυβέρνηση και η ηθική. Μάλιστα έχει προκαλέσει εταιρείες όπως η ExxonMobil και η Glencore ασκώντας πιέσεις στα ανώτατα στελέχη τους να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους πολιτικές.

Οι επίτροποι της Εκκλησίας επενδύουν «με έναν τρόπο που είναι συνεπής με τις χριστιανικές αξίες» και αποκλείουν επενδύσεις εάν συντρέχουν λόγοι ηθικής, αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους. Στο τέλος του περασμένου έτους το χαρτοφυλάκιό τους αποτελούνταν από επενδύσεις σε ποσοστό 40% σε καταγεγραμμένα μετοχικά κεφάλαια, 12% σε ακίνητα και υποδομές, 11% σε ακίνητα και το υπόλοιπο σε ιδιωτικά κεφάλαια, πιστώσεις, ομόλογα και μετρητά.

Η Εκκλησία συνεργάζεται με μια εξωτερική συμβουλευτική επιτροπή δεοντολογίας για να καθορίσει τις επενδυτικές της θέσεις. Ο κ. Μέισον είπε ότι η Εκκλησία θα εκδώσει σύντομα μια επίσημη θέση στο ζήτημα της κάνναβης.

Αναφερόμενος στην απόφαση να αποκλείσει την ψυχαγωγική κάνναβη, ο κ. Μέισον πρόσθεσε: «Όπως με όλα τα ζητήματα ηθικής, εξετάζουμε όλες τις απόψεις, περιλαμβανομένων και των στοιχείων για μείωση της εγκληματικότητας, που συνδέεται με τη νομιμοποίηση. Στο τελικό ισοζύγιο όμως καταλήξαμε στον αποκλεισμό της».

Η Εκκλησία της Αγγλίας θα τηρήσει για τη φαρμακευτική κάνναβη τα ίδια μέτρα και σταθμά που ισχύουν και για άλλες φαρμακευτικές εταιρείες και θα επενδύσει μόνον «εάν υπάρχει κατάλληλη άδεια και αφορά ιατρική χρήση», είπε ο κ. Μέισον, ο οποίος εργαζόταν ως διπλωμάτης στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προτού προσληφθεί από την Εκκλησία πριν από δέκα χρόνια. «Χαιρόμαστε να επενδύουμε σε φάρμακα» είπε.

Η επόμενη μεγαλύτερη χριστιανική Εκκλησία στη Βρετανία και παράλληλα επενδυτής, το κεντρικό οικονομικό συμβούλιο της Εκκλησίας των Μεθοδιστών, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις θέσεις της.

Ο Χάρι Τζουλιάνι της Grow Biotech, μιας βρετανικής εταιρείας έρευνας και προώθησης της φαρμακευτικής κάνναβης, είπε ότι μόλις ένα χρόνο πριν θα φαινόταν αδιανόητο ένας θεσμικός επενδυτής να δίνει χρήματα για έρευνα στη φαρμακευτική κάνναβη. Χαρακτήρισε την απόφαση της Εκκλησίας «θετικό ορόσημο» για τον τομέα: «Δείχνει μια τεράστια στροφή στην κατανόηση και την αντίληψη για το τι είναι πραγματικά η φαρμακευτική κάνναβη καθώς και για τις διαφορετικές χρήσεις της».


Πηγές: Financial Times / Αυγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
"Αποτύχαμε", είπε, "αισθάνομαι σαν αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα" μετά τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος τον οποίο περιέγραψε ως «την Τραμπική δεξιά»
ΚΟΣΜΟΣ
Η Pfizer/BioNTech έχει ζητήσει να λάβει έγκριση το εμβόλιό της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Κλινικές δοκιμές σε παιδιά και βρέφη άνω των 6 μηνών ανακοίνωσε η Moderna
ΚΟΣΜΟΣ
Παρά τους περιορισμούς για την πανδημία περίπου 300 πορείες διοργανώθηκαν στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας
ΚΟΣΜΟΣ
Η Ισπανία θα παρατείνει το μεσοδιάστημα χορήγησης μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca
ΚΟΣΜΟΣ
Μία τιμή του δείκτη μεταξύ του 0,8 και του 1,1 σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε δέκα άνθρωποι που μολύνονται, θα μολύνουν μεταξύ 8 και 11 άλλους ανθρώπους.
ΚΟΣΜΟΣ
Το γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 44 άνθρωποι.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x