A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τα Πρωτόκολλα των Σοφών του Κυριάκου | Του Δημήτρη Ψαρρά


Με σιωπή και έκδηλη αμηχανία αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί του το μπαράζ δημοσιευμάτων στο Ισραήλ για το αντισημιτικό και ρατσιστικό προφίλ του Μάκη Βορίδη και δευτερευόντως του Αδ. Γεωργιάδη και άλλων στελεχών της κυβέρνησης. 

Η αναφορά σ’ αυτά τα δημοσιεύματα της δήλωσης του Iσραηλινού ΥΠΕΞ, ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «μελετά τη σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης» και ειδικά «τον διορισμό ενός υπουργού που έχει υποστηρίξει ρατσιστικές και αντισημιτικές απόψεις», προκάλεσε πραγματική παγωμάρα.

Με τον τρόπο που διατυπώθηκε αυτή η ανακοίνωση, χωρίς να κατονομάζεται ο υπουργός, αν διαβαζόταν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα πετάγονταν να ρωτήσουν: «Μήπως είμαι εγώ, κύριε;»

Είναι γεγονός ότι, χάρη στην ιδιότυπη συμμαχία του κ. Μητσοτάκη με στελέχη που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ και την Πολιτική Άνοιξη, οι ιδέες της Ακροδεξιάς έχουν έντονη παρουσία στο κόμμα και στην κυβέρνηση, ενώ ο αντισημιτισμός βρίσκει κατάλληλο έδαφος να αναπτυχθεί στους κόλπους της, εφόσον αποτελεί την εύκολη καταφυγή κάθε ξενόφοβου, εθνικιστή και συνωμοσιολόγου πολιτευτή.

Βέβαια, όλα τα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου φωτογράφιζαν τον Μάκη Βορίδη ως τον αντισημίτη υπουργό του κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει, μάλιστα, και μια δήλωση διπλωματικής πηγής στην «Jerusalem Post», ότι το Ισραήλ αποκλείει κάθε συνεργασία μαζί του.

Το γεγονός ότι όλα αυτά έχουν μείνει ακόμα αναπάντητα από την ελληνική πλευρά δείχνει πόσο ανέτοιμη είναι στα δύσκολα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διακινδυνεύοντας να πυροδοτήσει μόνη της μια κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, σε μια συγκυρία που υποτίθεται ότι οι δύο χώρες έχουν συνάψει στρατηγική συμμαχία με ιδιαίτερη οικονομική και γεωπολιτική αξία.

Βέβαια, ο κ. Βορίδης είχε διαβάσει ανάλογα ισραηλινά δημοσιεύματα και πριν από λίγα χρόνια, όταν διορίστηκε υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά τότε δεν υπήρξε διπλωματική παρέμβαση και η υπόθεση ξεχάστηκε, μετά την πτώση εκείνης της κυβέρνησης.


* Βορίδης, Πλεύρης και Άδωνις στο συνέδριο του ΛΑΟΣ το 2009

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βορίδης δεν υπήρξε ποτέ τόσο χοντροκομμένος όσο ο κ. Γεωργιάδης. 

Πάντοτε φρόντιζε να διατυπώνει με μισόλογα ακόμα και την υποστήριξή του στο αντισημιτικό πλαστογράφημα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», το ευαγγέλιο των συνωμοσιολόγων και αγαπημένο βιβλίο του Χίτλερ. 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Θεόδωρου Χατζηγώγου ο Βορίδης, την περίοδο που ήταν ακόμα αρχηγός του δικού του φιλολεπενικού κόμματος Ελληνικό Μέτωπο, απέφευγε να απαντήσει αν θεωρεί τα «Πρωτόκολλα» γνήσια ή πλαστά: «Δεν το ξέρω αυτό. Ακούγονται και οι δύο απόψεις. Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε κάτι που πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ιστορικής μελέτης, την οποία εγώ δεν έχω διεξαγάγει» («Ελεύθερη Ωρα», 17.6.2002).

Πριν από ένα χρόνο, μάλιστα, με μια παρέμβαση που ξάφνιασε πολλούς, ο κ. Βορίδης υποστήριξε με άρθρο του στην «Καθημερινή» την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ («Καθημερινή», 5.3.2018). 

Ηταν σαφώς μια κίνηση από εκείνες που μας έχουν συνηθίσει οι παλιοί αντισημίτες: ταυτίζονται με αμφιλεγόμενες πολιτικές αποφάσεις ή και πολεμικές πρωτοβουλίες του Ισραήλ, εκλιπαρώντας να λησμονηθεί το παρελθόν τους.

Του είχε τότε απαντήσει, από τις στήλες της «Εφ.Συν.» ο Σάμπυ Μιωνής, συν-επικεφαλής του Task Force for Antisemitism of the Jewish Agency στο Τελ Αβίβ: «Ως Ισραηλινός και Εβραίος, η Ιερουσαλήμ έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, όπως και στην καρδιά όλων των Εβραίων του κόσμου. Για κάποιους για λόγους θρησκευτικούς και για άλλους για λόγους ιστορικούς. Για τον εβραϊκό λαό, η Ιερουσαλήμ ήταν, είναι και θα είναι η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα του Ισραήλ. Γι’ αυτό και μας προκαλεί φρίκη όταν ένας ακροδεξιός πολιτικός προσπαθεί να ξεπλύνει τον αντισημιτισμό του αρθρογραφώντας υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ιερή αυτή πόλη» («Ο εβραϊκός λαός δεν ξεπλένει ρατσιστές και αντισημίτες, Μάκη Βορίδη», 5.3.2018).

Άδωνις και Πλεύρης

Μεγαλύτερη επιτυχία στο «ξέπλυμα» είχε ο Αδ. Γεωργιάδης. Ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια μάς απειλούσε με μηνύσεις και αγωγές όταν αποκαλύπταμε το αντισημιτικό του παραλήρημα και τον θαυμασμό του για το φιλοχιτλερικό πόνημα του Κ. Πλεύρη «Οι Εβραίοι. Ολη η αλήθεια», στο οποίο περιλαμβάνονται αυτούσια και τα «Πρωτόκολλα», εδώ και λίγο καιρό δεν χάνει ευκαιρία να ζητά συγγνώμη, να παρακαλά για επισκέψεις στο Ισραήλ και να υιοθετεί στο σύνολό της την πολιτική Νετανιάχου! 

Βέβαια, ο ίδιος είναι εξαιρετικά εκτεθειμένος. Ιδού τι έλεγε και πάλι στον Χατζηγώγο: «Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να αποδείξει αν είναι γνήσια ή πλαστά τα “Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών”. Ομως ο καθένας μπορεί να καταλάβει αν εφαρμόζονται ή όχι.

Αρα, ακόμη και αν είναι πλαστά, τα “Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών” εφαρμόζονται πλήρως» («Ελεύθερη Ωρα», 1.7.2007)». Αλλά αυτή η διατύπωση είναι πανομοιότυπη με εκείνη που χρησιμοποιεί ο Χίτλερ στο «Ο Αγών μου»! 

Γράφει ο Χίτλερ: «Τα “Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών”, που οι Εβραίοι τα απαρνούνται με τόση κακία, δείχνουν μ’ έναν αναμφισβήτητο τρόπο πόσο ολόκληρη η ύπαρξη αυτού του λαού στηρίζεται στα ψέματα που εξυφαίνει. […] Αν κάνουμε να περάσουν απ’ το μυαλό μας τα γεγονότα των εκατό τελευταίων ετών, φωτισμένα απ’ αυτό το βιβλίο, καταλαβαίνουμε αμέσως γιατί ο εβραϊκός Τύπος το καταδίκασε έτσι κραυγαλέα» (τ. Α΄, σ. 292).

Και δεν είναι μόνο αυτοί. Ο ήδη βουλευτής Θάνος Πλεύρης έχει κι αυτός διαπρέψει στην αντισημιτική ρητορική. Να τι έλεγε αγορεύοντας στη δίκη του πατέρα του: «Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Αουσβιτς. Που λέει ότι “να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Αουσβιτς”. Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Οτι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: “Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Αουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Αουσβιτς”. Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι “θέλω να εξοντώσω κάποιον”;»

Ολα αυτά δεν μπορεί να τα ξεπεράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο κι αν αλληλοθαυμάζονται με τον κ. Νετανιάχου.


* Tweet της The Jerusalem Post για την άρνηση συνεργασίας του Ισραήλ με τον Βορίδη, εξαιτίας του αντισημιτικού του παρελθόντος

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πριν από λίγες μέρες, ένα 8χρονο κοριτσάκι στο Κερατσίνι, έχασε τη ζωή του σ’ ένα εργοστάσιο.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα, κεντρική πολιτιστική επιταγή είναι η σχετικοποίηση και μια τάση ριζικής αποδόμησης σχεδόν κάθε θεσμού
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο άνθρωπος έχει μεταβληθεί σε homo consumens.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
"Επιχείρηση Μητέρα Φύση" : Η Wall Street ετοιμάζεται να αγοράσει όλα τα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους του πλανήτη
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
*Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Επιτέλους φθινόπωρο. Λίγα χρόνια στα βουνά, κάπου – κάπου βρέχει και το κρύο τσουχτερό.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x