A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι μπουλντόζες στα Άγραφα - Κατασκήνωση για Ελεύθερα Άγραφα χωρίς αιολικά

Τα Άγραφα, ιστορικός τόπος αντίστασης και ελευθερίας αποτελούν µία από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές στην Ευρώπη. Λόγω του ποικίλου ανάγλυφου τους, της γεωγραφικής τους αποµόνωσης και της ισχνής παρουσίας του ανθρώπου, αποτελούν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Παράλληλα, φιλοξενούν εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι οποίες περιλαµβάνουν σπάνια και απειλούµενα είδη και η ευρύτερη περιοχή είναι ενταγµένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόµενων περιοχών NATURA 2000.

Το Συµβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πρόσφατα απέρριψε τις αιτήσεις πολιτών και φορέων για την ακύρωση των αδειών εγκατάστασης των δύο πρώτων αιολικών σταθµών, στα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου που συνολικά περιλαµβάνουν 40 ανεµογεννήτριες (σε υψόµετρο από 1.500 έως 2.000 µέτρα).

Οι ανεµογεννήτριες αυτές αποτελούν τις πρώτες από τις σχεδόν 600 που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στην περιοχή των Αγράφων. Χιλιάδες άλλες έχουν ήδη αδειοδοτηθεί ή είναι σε διαδικασία αδειοδότησης και πρόκειται να καταστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου της Ελλάδος.

Παράλληλα, οι αυξανόμενες εξορύξεις υδρογοναθράκων, ακόμα και με την ιδιαίτερα καταστροφική μέθοδο του φράκινγκ, απειλούν μεγάλο μέρος των δασών και των νερών της δυτικής Ελλάδος, ενώ εκατοντάδες φράγματα ετοιμάζονται να σκοτώσουν τα εναπομείναντα ποτάμια.

Τεράστιες εκτάσεις παρθένου δάσους θα αφανιστούν για τη διάνοιξη καινούργιων δρόμων για τη μεταφορά των υλικών στις κορυφές, καθώς και για την τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης. 

Οι κορυφές θα ισοπεδωθούν από τις μπουλντόζες, ώστε να φιλοξενήσουν τις τερατώδεις (ύψους 120 μέτρων) κατασκευές από χάλυβα και μπετό, που θα αφανίσουν μεγάλο μέρος της μοναδικής ορνιθοπανίδας.

Είµαστε αποφασισµένοι να µην επιτρέψουµε να συντελεστεί ένα από τα µεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήµατα στη χώρα.

Στοχεύοντας

> στην ενημέρωση του ντόπιου πληθυσμού, καθώς και την εύρεση κοινών τόπων μαζί του

> στην επαφή του κόσμου με ένα από τα πιο όμορφα και άγρια δάση, έτσι ώστε αυτός να συνειδητοποιήσει το εύρος της επικείμενης καταστροφής

> στη ζύμωση και την αλληλεπίδραση ανθρώπων και ιδεών με σκοπό την ματαίωση της καταστροφής τόσο των Αγράφων, όσο και μεγάλου μέρους των βουνών της χώρας, από τα αιολικά εργοστάσια

> στην υπεράσπιση της υπόθεσης της ελευθερίας των βουνών και του φυσικού κόσμου και τη διασύνδεση με άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις,

θα βρισκόµαστε στο οροπέδιο Καραµανώλη από τις 19 Ιουλίου µέχρι τη νίκη, την απόρριψη των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση αιολικών, την ελευθερία των βουνών από τις επενδύσεις.

Σας περιμένουμε στα Άγραφα.* Οι δράσεις είναι εργασία της τακτικής συνέλευσης.

* Η συνέλευση θα αποφασίζει για τη συγκρότηση οµάδων εργασίας µε στόχο την οµαλή λειτουργία της κατασκήνωσης και για το συντονισµό εργαστήριων αυτοµόρφωσης µε θεµατικές συζητήσεις και ενηµερώσεις για περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικολογικά ζητήµατα που αφορούν τα Άγραφα και άλλες περιοχές που απειλούνται. Υποδεχόµαστε προτάσεις για την πραγµατοποίηση εργαστηρίων που να εµπίπτουν στις παραπανω θεµατικές και εργαστηρίων με δραστηριότητες στο βουνό.

* Επιδιώκουµε να πραγµατοποιούµε καθηµερινές πεζοπορίες και επισκέψεις στα κοντινά χωριά µε στόχο τη συνοµιλία µε τους κατοίκους και τη βιωµατική συνδεση µε την περιοχή.

* Καλωσορίζουµε τη συνεύρεση και το διάλογο επιστηµόνων (περιβαντολόγων, ειδικών επιστηµόνων στα θέµατα της ενέργειας, µηχανικών, γεωγράφων, νοµικών) για το ξεκίνηµα µίας ενεργής πλατφόρµας τεκµηρίωσης και προτάσεων για την παρούσα και τη µελλοντική κατάσταση.

Η διαµονή στην κατασκήνωση είναι ανοιχτή, φιλική και προσβάσιµη σε άτοµα και οικογένειες: εκτός από τη διαµονή σε σκηνή σε υπαίθριο χώρο, υπάρχει στεγασµένος χώρος για οχτώ με δέκα άτομα.

Λειτουργεί καθηµερινά συλλογική χορτοφαγική κουζίνα, βιβλιοθήκη και δίκτυο ίντερνετ. Η κατασκήνωση διαθέτει εξοπλισµένο φαρµακείο και πρώτες βοήθειες.

Ο χώρος της κατασκήνωσης είναι σε υψόμετρο 1.500 μέτρων οπότε προβλέψτε για ζεστά ρούχα, υπνόσακους, αδιάβροχα. Ένας φακός θα σας είναι επίσης χρήσιμος.

Οι κανόνες διαµονής θα ακολουθούν τους όρους µιας συµβιωτικής σχέσης µε το τοπίο στοχεύοντας στο ελάχιστο ανθρώπινο και ενεργειακό αποτύπωµα. Προτείνονται φυτικά και οικολογικά προϊόντα υγιεινής, ατοµικά και επαναχρησιµοποιούµενα σκεύη φαγητού και νερού.

e-mail: agrafasos@gmail.com

T +30 6993587599


carpooling για τα Άγραφα :
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ερώτηση προς τον Δήμο Αγρινίου, εντός των ορίων του οποίου πρόκειται να εγκατασταθούν 6 (έξι) Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γράφει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η έκταση της ρύπανσης από τα πλαστικά μίας χρήσης και η ανεξέλεγκτη χρήση τους στην καθημερινότητά των ανθρώπων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής υποφέρουν καθημερινά λόγω της δυσοσμίας που προκαλείται από την οργανωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ένα φρέσκο εργαστήριο κομποστοποίησης μαζί με διανομή παραδοσιακών σπόρων, ξεκινά και πάλι τις εργασίες του το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης στα Βριλήσσια.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με συνολικά 104 ανεμογεννήτριες σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Νότιου Αιγαίου αποτελεί ένα ζήτημα αιχμής
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x