A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής - Μίχος: Ο Λαγός επικεφαλής της επίθεσης στο στέκι «Συνεργείο»


Με τις απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίστηκε η δίκη για την επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης. 

Ανάμεσα στους τέσσερις κατηγορούμενους είναι ο Νίκος Μίχος (πρώην βουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης) και ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε το Σάββατο. 

Κατά την απολογία του ο Νίκος Μίχος ταυτοποίησε την παρουσία Λαγού στην μοτοπορεία στο Συνεργείο.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής παραδέχθηκε ότι έλαβε μέρος στην μοτοπορεία, η οποία, όπως υποστήριξε, ήταν οργανωμένη για τη διανομή φυλλαδίων και για αυτή ενημερώθηκε από τα κεντρικά του κόμματος στη Μεσογείων. Διοργανωτές ήταν οι τοπικές Πειραιά και Νίκαιας.

Ανέφερε ότι πρώτο ήταν το βουλευτικό αυτοκίνητο του Λαγού στο οποίο επέβαινε ο ανεξάρτητος, πλέον, ευρωβουλευτής και πρόσθεσε ότι τον χαιρέτησε.

Στη συνέχεια της απολογίας του ο Μίχος ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν εις γνώση του τα επεισόδια και πως έμαθε για αυτά εκ των υστέρων και βρέθηκε μαζί με τον Λαγό και άλλους βουλευτές στο Α.Τ. Ελληνικού όπου είχαν προσαχθεί συμμετέχοντες στη μοτοπορεία. 

Πρόσθεσε πως έκατσαν εκεί μέχρι να διαβεβαιωθούν πως οι προσαχθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι.

Σε ερώτηση εάν γνώριζε για το «Συνεργείο» και για τους στόχους της μοτοπορείας ο Νίκος Μίχος απάντησε πως δεν ήξερε καν ότι υπήρχε το «Συνεργείο» εκεί και πρόσθεσε με νόημα «εγώ ήμουν απλός βουλευτής, δεν ήμουν περιφερειάρχης. Μόνο ο περιφερειάρχης θα μπορούσε να δώσει εντολή ή ο Μιχαλολιάκος».

Επέμεινε πως γνώριζε μόνο για διανομή φυλλαδίων και όχι για το «Συνεργείο» και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμμετέχει ο ίδιος σε επεισόδια με τη μηχανή του και χωρίς κράνος. «Είναι ηλιθιότητα, θα ήταν ξεφτίλα για εμένα» είπε.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του σε ερώτηση για το ποιος έδινε το στίγμα στην μοτοπορεία. «Εγώ είδα μπροστά το αυτοκίνητο του Λαγού και από πίσω πήγαιναν οι μοτοσικλέτες» είπε με νόημα.

Μετά την απολογία του Νίκου Μίχου η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 10 Σεπτέμβρη με όσους δεν προσήλθαν σήμερα και με τις αγορεύσεις των συνηγόρων και της εισαγγελέως.

Ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού είχε ενημερώσει νωρίτερα πως ο ευρωβουλευτής δεν θα δώσει το «παρών» σήμερα, καθώς βρίσκεται στο Στρασβούργο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πελάτης του να παραστεί στις 10 Σεπτέμβρη.

Νωρίτερα είχαν απολογηθεί οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι.

Ο Ευστράτιος Μπράβακος, ο οποίος κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός, υποστήριξε ότι δεν ήταν παρών στην επίθεση και πως δεν κινείται καν στην Ηλιούπολη. 

Απέδωσε, μάλιστα, τον αριθμό της πινακίδας της μηχανής του είτε σε λάθος εκείνου που τη σημείωσε είτε, επειδή είχε αφήσει τη μηχανή στο αμαξοστάσιο, μπορεί να την πήρε κάποιος. 

Σημείωσε, όμως, «δεν αντιλήφθηκα να έχει συμβεί». Ο Μπράβακος είναι κάτοικος Χολαργού και οδηγός λεωφορείου.

Δεύτερος απολογήθηκε ο Γιώργος Καλπιτζής, ο οποίος επίσης κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός. Και ο Καλπιτζής ισχυρίστηκε πως δεν ήταν παρών στην επίθεση, όμως δεν ήξερε να εξηγήσει πώς εμπλέκεται ο αριθμός της μηχανής του στην υπόθεση.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι γνωρίζει τον συγκατηγορούμενό του Θωμά Μπαρέκα, αλλά υποστήριξε ότι τον γνώρισε σε διανομή τροφίμων της Χρυσής Αυγής.

Τρίτος απολογήθηκε ο Κονταξίου, επίσης κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός. Υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν και ότι δεν γνωρίζει κανέναν συγκατηγορούμενο του.


*Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη για το EUROKINISSI

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Η συλλογική μνήμη για το ιστορικό γεγονός επιδεικνύει διαχρονικά εντυπωσιακή αντοχή, ενώ παραμένει πάντοτε διαιρεμένη
ΕΛΛΑΔΑ
Από την κυβέρνησή μας έχει ανακοινωθεί πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού covid-19.
ΕΛΛΑΔΑ
Το μέτρο θα ισχύσει κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.
ΕΛΛΑΔΑ
Για κάποιο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να την αξιοποιήσουμε την τηλε-εκπαίδευση, οπότε ας τη γνωρίσουμε καλύτερα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x