A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης (Βίντεο)


"Eλπίδα μου είναι να κάνω μία νέα αρχή στην πολιτική μας ζωή, όραμά μας είναι ο νέος πατριωτισμός", ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.


Μεταξύ άλλων οι κύριες προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ήταν οι εξής:


- Διεκδίσηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2020


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και τον σεβασμό στην συμφωνία με τους εταίρους. 


"Δεν αμφισβητούνται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονασμάτων, αλλά δρομολογούμε και ένα ευρύ πλάνο αλλαγών ώστε το 2020 να διεκδικήσουμε μείωσή τους, κάτι που θα είναι προς όφελος και των εταίρων".


- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%


Στη συνέχεια ανέφερε ότι "θα ανακοινώσω την πρώτη αναίρεση των δεσμεύσεων μας" και εξήγησε: "Οι φοροελαφρύνσεις, σημαντικές μειώσεις φόρων δεν θα αφορούν το 2020 όπως είχα υποσχεθεί αλλά θα ξεκινούν από τώρα από το 2019. Τα εκκαθαριστικά για το φετινό ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα. Το είχαμε πει για το 2020 θα το κάνουμε από τώρα. Για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι 30%. Για τις μεσαίες ιδιοκτησίες θα είναι 20%. Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, άνω του ενός εκατομμυρίου θα δουν μείωση κατά 10%. Επίσης θα αλλάξει και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις με την ελάχιστη δόση από 30 σε 20 ευρώ. Το επιτόκιο από 5% σε 3%. Διευρύνεται η υπαγωγή για όσους έχουν οφειλή μέχρι 1.000.000. Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στην ρύθμιση αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης".


- Ιδιωτικοποιήσεις


Ο κ. Μητσοτάκης αφού υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ΔΕΗ, ανέφερε: "Θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα, θα εντοπίσουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές και αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή. Όπως σώθηκε ο ΟΤΕ θα σωθεί και η ΔΕΗ".


Μίλησε και για τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις: "Προχωράμε σε πώληση του 30% του αεροδρομίου Βενιζέλος και αναζητούμε αγοραστή για τα ΕΛΠΕ. 


- Εκλογικός νόμος


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε ότι το πολιτικό σύστημα θα γίνει πιο λειτουργικό, πολεμώντας παράλληλα τη γραφειοκρατία. Θα καθιερωθεί η ψήφος για τους Έλληνες του Εξωτερικού και θα ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος για να μην γίνει η χώρα έρμαιο της απλής αναλογικής.


- Παιδεία


Για την Παιδεία, ανέφερε ότι συνδέεται με την οικονομία και παράγει καλούς επιστήμονες και επαγγελματίες και όχι ανέργους...


Προσλαμβάνουμε 4.5000 εκπαιδευτικούς στην ειδική αγωγή ενώ θα αντιμετωπίσουμε σταδιακά και το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών...


Οι διδάσκοντες θα έχουν τον πρώτο λόγο για τα προγράμματα σπουδών και τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων. 


Το άσυλο της παρανομίας καταργείται με το πρώτο μας νομοσχέδιο και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μπαχαλάκηδες και εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές και τους καθηγητές εκεί που πραγματικά ανήκουν. 


Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε επίσης την επαναφορά των πρότυπων σχολείων που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.


- Ασφάλεια πολίτη

Για τον τομέα της ασφάλειας του πολίτη είπε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει βγάλει περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο. 


Θα αλλάξει τη νομοθεσία για τους καταδικασθέντες ώστε να αποτρέπεται η αποφυλάκιση τρομοκρατών και εγκληματιών και ιδρύονται φυλακές τύπου Γ. 


Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί 1500 νέοι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα ΔΕΛΤΑ. 


Η Δικαιοσύνη θα αποκτήσει νέα ηγεσία και στα δικαστήρια ιδρύονται νέα τμήματα για ειδικές υποθέσεις.


- "Αναβαθμίζουμε την παρουσίας μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ"


Για την διεθνή θέση της χώρας μας και την εξωτερική πολιτική ανέφερε: Αναβαθμίζουμε την παρουσία μας στη ΕΕ και στο ΝΑΤΟ...


Προτείνουμε για επόμενο Επίτροπο της χώρας τον Μαργαρίτη Σχοινά και θα διεκδικήσουμε σημαντικό παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. 


Στα Βαλκάνια είναι προτεραιότητα η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών και αιχμή είναι το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για την Βόρειο Ελλάδα και η απόλυτη προτεραιότητα στη προστασία των μακεδονικών προϊόντων. 


Στέλνω μήνυμα ότι από την συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων θα κριθεί και η πορεία τους στην ΕΕ". 


Για την Τουρκία πυξίδα για την σχέση μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνουν μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. 


Σημείωσε ότι η αχρείαστη ένταση και η κούρσα εξοπλισμών στερούν πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών.


- Έξι μεγάλα έργα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Ακολούθως αναφέρθηκε σε έξι μεγάλα έργα κυρίως στη Αθήνα και ακολούθως στη Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσουν τις δύο πόλεις:


-Το αρχαιολογικό μουσείο επεκτείνεται και ενοποιείται με το Πολυτεχνείο με στην συμβολή του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος


-Οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού. Στη θέση τους θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο.


-Το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι αξιοποιείται πολύτροπα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.


-Στο Κερατσίνι (στον χώρο των Λιπασμάτων) τα 204 στρέμματα της Δραπετσώνας μετατρέπονται σε μητροπολιτικό πάρκο και παράλληλα δημιουργείται ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες. Σημείωσε ότι το έργο είχε ξεκινήσει από τη προηγούμενη κυβέρνηση.


-Στην Θεσσαλονίκη ο χώρος της ΔΕΘ εκσυγχρονίζονται και πλαισιώνονται από πράσινο.


Δείτε και το σχετικό βίντεο με τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Την ένωσή του με τον σύντροφό του Γιώργο Μακρή -με σύμφωνο συμβίωσης-, γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στο Instagram ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου.
ΕΛΛΑΔΑ
Τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, των τελευταίων 20.000 χρόνων διερευνά πολυεθνική ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
ΕΛΛΑΔΑ
Η λοίμωξη του παιδιού αποτέλεσε αφορμή για να στηθεί μια ολόκληρη σκευωρία.
ΕΛΛΑΔΑ
Κατηγορίες για δύο πλημμελήματα αποδίδει ο εισαγγελέας στον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλη Ματθαιόπουλο.
ΕΛΛΑΔΑ
Πώς διαμόρφωσε το Brexit τη δημόσια υποστήριξη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στα λοιπά 27 κράτη μέλη;
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x