A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πόσο ψάρι ανά εβδομάδα πρέπει να καταναλώνει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου


Η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Independent.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Clinical Gastroenterology and Hepatology» και χρηματοδοτήθηκε από το World Cancer Research Fund (WCRF) στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόληψης του καρκίνου του εντέρου.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ατόμων. Από αυτούς, 6.291 παρουσίασαν καρκίνο του εντέρου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια από τότε που διεξήχθη η έρευνα.


Βρέθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν 359,1 γραμμάρια ψάρι την εβδομάδα είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από 63,49 γραμμάρια. 


Παράλληλα, εκείνοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 123,9 γραμμάρια λιπαρού ψαριού κάθε εβδομάδα, όπως σολομό ή σαρδέλες, μείωναν κατά 10% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.


Οι μελετητές διερεύνησαν τα αίτια των ευεργετικών επιδράσεων του ψαριού καταλήγοντας ότι τα ψάρια περιλαμβάνουν ορισμένα λιπαρά οξέα (n-3 LC-PUFA), τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και προλαμβάνουν τις φλεγμονές. Αυτή ίσως είναι και η εξήγηση για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του εντέρου.


Η δρ. Άννα Ντίαζ Φοντ, επικεφαλής έρευνας στο WCRF, εξήγησε ότι «ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως το ωμέγα-3, που υπάρχουν αποκλειστικά στα ψάρια, είναι υπεύθυνα για την προστατευτική δράση της κατανάλωσης ψαριού μέσω των αντιφλεγμονωδών τους ιδιοτήτων».


Ο Μαρκ Γκάντερ, επικεφαλής έρευνας στο IARC,τόνισε, πάντως, την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών προκειμένου να καθοριστεί εάν είναι το ψάρι καθαυτό ή το ιχθυέλαιο που έχει προστατευτικές ιδιότητες.




ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να νιώθει κάποιος ότι κάτι έχει μέσα στο μάτι του.
ΥΓΕΙΑ
Η νόσος COVID-19 και ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθούν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα.
ΥΓΕΙΑ
Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε στην «κακή πρακτική» της λήψης αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό
ΥΓΕΙΑ
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ψυχιατρικών Ερευνών «Psychiatry Research».
ΥΓΕΙΑ
Όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στην άποψη ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 με την τεχνολογία mRNA είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη
ΥΓΕΙΑ
Η εμφάνιση αίματος στα ούρα δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά πολλοί πάσχοντες δεν ζητούν αμέσως ιατρική συμβουλή
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x