A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Υπογράφουμε εδώ - Προστατεύουμε την Αμοργό


Γράφουν οι Ενεργοί Κάτοικοι Αμοργού

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο νησί μας στα πλαίσια της λεγόμενης “ανάπτυξης”. Αφορμή για την εκδήλωση της ανησυχίας αυτής ήταν η “νόμιμη” (με βάση τον ισχύοντα εως τον Απρίλιο του 2019 νόμο 2971/2001), τοποθέτηση εξοπλισμού (ξαπλώστρες - ομπρέλες) στην παραλία της Λεβρωσσού. 

Ακολούθησε η υπό ασαφείς συνθήκες αδειοδότηση τοποθέτησης ανάλογου εξοπλισμού στην παραλία της Γραμβούσας, ενώ ήδη υπήρχαν παραλίες που δίνονταν προς “ήπια” εκμετάλλευση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2015, της οποίας κάποια αλλαγή δεν έχει δημοσιευθεί. 

Να σημειώσουμε ότι ακόμα και σ' αυτές τις παραλίες “ήπιας” εκμετάλλευσης, ήδη φαίνεται να υπάρχουν κάποιες παραβάσεις της νομιμότητας όπως υπέρβαση της αδειοδοτούμενης έκτασης και του αριθμού του εξοπλισμού. 

Θεωρούμε ότι η τοποθέτηση εξοπλισμού στις παραλίες επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, αλλοιώνει το χαρακτήρα του νησιού, περιορίζει την ορατότητα των λουόμενων, μειώνει τον διαθέσιμο χώρο στις μικρής επιφάνειας παραλίες και προκαλεί το κοινό αίσθημα. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συντελούμενες αλλαγές γίνονται πάνω σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον (απουσία αποχετευτικών συστημάτων, νερού, κάδων απορριμάτων, ανακύκλωσης, βιολογικού καθαρισμού, κατάλληλης υποδομής και συγκεκριμένου πλαισίου για ελεύθερη κατασκήνωση, μέσων συγκοινωνίας, ελέγχου υπερπληθώρας αυτοκινήτων). 

Η Αμοργός είναι ένα νησί το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή συγκρινόμενη με άλλα νησιά των Κυκλάδων και τις λιγότερες παραλίες. 

Έτσι, οι τουρίστες που ζητούν παραλίες προσβάσιμες με όχημα και οργανωμένες, δεν είναι και πολύ πιθανό να αποτελέσουν την πλειοψηφία των επισκεπτών του νησιού μας. 

Διαθέτει ωστόσο πλούσια φυσική ομορφιά, παραδοσιακούς οικισμούς, μοναδικής ομορφιάς βουνά, 55 km δίκτυο μονοπατιών τα οποία αποτυπώνουν την ιστορία του τόπου. 

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το να ρίξει το βάρος στην προσέλκυση τουριστών που αναζητούν κάτι διαφορετικό θα είναι προς όφελός της, αποκτώντας ακόμα περισσότερους πιστούς φίλους, όπως ήδη έχει εδώ και δεκαετίες. 

Αυτά είναι τα πλεονεκτήματά της, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρηθούν, να προβληθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της Αμοργού και μιας βιώσιμης ανάπτυξης αντί να προσπαθούμε να μιμηθούμε το μοντέλο ανάπτυξης άλλων νησιών που έχουν διαφορετικές δυνατότητες. 

Με βάση το ίδιο σκεπτικό, προκαλείται ανησυχία και για την ένταξη της Αμοργού σε πιλοτικό πρόγραμμα τουρισμού με κρουαζιερόπλοια, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ένα είδος τουρισμού για το οποίο η Αμοργός, με τη συγκεκριμένη μορφολογία και το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, θα διακινδυνεύσει την ομορφιά του τοπίου της όπως και τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματός της. 

Οι κάτοικοι ενός νησιού έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να εκφράζουν τη θέλησή τους για τη φυσιογνωμία που επιθυμούν να έχει ο τόπος τους και να οδηγούν τη Δημοτική Αρχή στη λήψη αποφάσεων υπεράσπισης της φυσιογνωμίας αυτής, όπως πχ έκανε η Κοινότητα Κουφονησίων , που απαγορεύει τις ξαπλώστρες σε όλες τις παραλίες και συζητά να απαγορεύσει και τα αυτοκίνητα, παρ’ όλα αυτά έχει τουρισμό πολύ υψηλού επιπέδου. 

Ανεξαρτήτως νομιμότητας ή μη των αποφάσεων που λαμβάνονται και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων ενός τόπου, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, ως εκπρόσωπος των πολιτών, οφείλει να λαμβάνει υπόψιν τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους.

Υπογράφουμε εδώ για να προστατεύσουμε την Αμοργό 


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με παροχή οξυγόνου νοσηλεύεται ο Γιώργος Τράγκας.
ΕΛΛΑΔΑ
Την οργή της Τάνιας Τσανακλίδου προκάλεσε το επεισόδιο στην παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου.
ΕΛΛΑΔΑ
Μετά το απίστευτο περιστατικό με την εισβολή στην παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου
ΕΛΛΑΔΑ
"Απύθμενο θράσος ή τεστ αυταρχισμού;", αναρωτιέται σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
ΕΛΛΑΔΑ
Οι περισσότεροι από αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, δεν είναι αρνητές ή ψεκασμένοι
ΕΛΛΑΔΑ
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας αποφάνθηκε με βούλευμά του
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x