A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Παγκόσμια εκστρατεία: Οι αρχές κρατούν στα χέρια τους την τελευταία ελπίδα για τον πατέρα από τη Συρία που βρίσκεται άδικα υπό κράτηση

«Η κόρη μου με ρώτησε πότε θα επιστρέψω στο σπίτι και μου ράγισε την καρδιά»

Η Διεθνής Αμνηστία ξεκινάει παγκόσμια εκστρατεία για να επιστρέψει ο Ahmed στο σπίτι του #BringAhmedHome

Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει στα χέρια της την τελευταία ελπίδα ενός Σύριου άντρα, ώστε να επιστρέψει στην οικογένειά του στην Κύπρο, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία καθώς ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία για να επιστρέψει ο Ahmed #BringAhmedHome.

Πάνω από πέντε μήνες μετά την απελευθέρωση του Ahmed H από μια ούγγρικη φυλακή, αφού φυλακίστηκε άδικα για πάνω από τρία χρόνια, μαραζώνει ακόμα σε ένα ούγγρικο κέντρο κράτησης μετανάστευσης, περιμένοντας την άδεια να επιστρέψει στη γυναίκα και τα παιδιά του.

«Όταν μιλούσα με την κόρη μου στο Skype, με ρώτησε 'Μπαμπά, πότε θα επιστρέψεις στο σπίτι;' και μου ράγισε την καρδιά. Μετά από περίπου τέσσερα χρόνια μακριά από τη γυναίκα και τις δύο μικρές κόρες μου, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορώ να πάω στο σπίτι μου. Έχω καθαρό μητρώο στην Κύπρο,»  μια δουλειά και μια οικογένεια, δήλωσε ο Ahmed H.

Το 2015, ο Ahmed H έφυγε από το σπίτι του στην Κύπρο για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους γονείς του και άλλα μέλη της οικογένειάς του, να διαφύγουν από τη σύγκρουση στη Συρία για να βρουν την ασφάλεια στην Ευρώπη. Μετά από συγκρούσεις με την ουγγρική αστυνομία το 2015, τον συνέλαβαν, και, με βάση την υπερβολικά ευρεία και ασαφή ουγγρική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, κατηγορήθηκε για «συνενοχή σε πράξη τρομοκρατίας». Έντεκα άτομα κατηγορήθηκαν, αλλά ο Ahmed H ήταν ο μόνος στον οποίο αποδόθηκαν κατηγορίες για πράξη που συνδέεται με τρομοκρατία.

Μετά την έφεση, η υπόθεση εκδικάστηκε ξανά, και καταδικάστηκε και πάλι, με ποινή φυλάκισης πέντε ετών, παρά την καταφανή έλλειψη στοιχείων για την τεκμηρίωση αυτής της δρακόντειας κατηγορίας για τρομοκρατία. Η κράτησή του πυροδότησε μια διεθνή εκστρατεία, όπου πάνω από 100.000 άτομα υπέγραψαν μια έκκληση για την απελευθέρωσή του.

Ο Ahmed H απελευθερώθηκε υπό όρους τον Ιανουάριο, και περιμένει την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης, για το αν θα του επιτραπεί η επιστροφή στην οικογένειά του. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η υπόθεση του Ahmed βρίσκεται υπό εξέταση, αλλά δεν έχουν πει πότε θα βγει η απόφαση.

«Ο Ahmed δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει διωχθεί, πόσο μάλλον να έχει καταδικαστεί για αδίκημα τρομοκρατίας. Η μεταχείρισή του αποτελεί μέρος της συστηματικής αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών/ριών ως αποδιοπομπαίων τράγων,» δήλωσε η Julia Hall, Ερευνήτρια στην Αντιτρομοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η τύχη του Ahmed H, όπως και η μελλοντική ευτυχία της γυναίκας και των δυο μικρών κοριτσιών τους, βρίσκεται τώρα στα χέρια της Κυπριακής κυβέρνησης. Οι αρχές μπορούν να προσφέρουν ελπίδα ότι η αδικία από την οποία υπέφερε ήδη ο Ahmed, δεν θα παραταθεί σκληρά περισσότερο, και ότι θα του επιτραπεί επιτέλους να επιστρέψει στο σπίτι του, ώστε να επανενωθεί με την οικογένειά του.»

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κανονίσετε κάποια συνέντευξη, επικοινωνήστε με το Γιώργο Κοσμόπουλο στο   +32493729323 ή στο giorgos.kosmopoulos@amnesty.org

Ιστορικό
Τον Αύγουστο του 2015, ο Ahmed H έφυγε από το σπίτι του στην Κύπρο, όπου ζούσε από το 2006, ώστε να βοηθήσει τους ηλικιωμένους γονείς του και ακόμα έξι μέλη της οικογένειάς του, να διαφύγουν από τη Συρία και να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στα ουγγρικά σύνορα, κάποια άτομα πέταξαν πέτρες, συμπεριλαμβανομένου του Ahmed.

Για τον λόγο αυτόν, ένα ουγγρικό δικαστήριο τελικά τον έκρινε ένοχο για «συνενοχή σε πράξη τρομοκρατίας», με βάση την υπερβολικά ασαφή αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Ουγγαρίας. Καταδικάστηκε αρχικά σε 10 χρόνια φυλάκισης, τα οποία στη συνέχεια μειώθηκαν σε 7 χρόνια, και τελικά σε 5, με δικαίωμα πρόωρης απελευθέρωσης μετά τη δεύτερη δίκη του.

Στις 19 Ιανουαρίου 2019, ο Ahmed H απελευθερώθηκε από τη φυλακή και εστάλη σε ένα ουγγρικό κέντρο κράτησης μετανάστευσης.

Ο Ahmed H είναι από τη Συρία. Δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα, και η άδεια διαμονής του στην Κύπρο (που αποκτήθηκε μέσω του γάμου του με μια Κύπρια), έληξε όσο βρισκόταν υπό κράτηση στην Ουγγαρία. Οι ουγγρικές αρχές έχουν ζητήσει από την Κύπρο να δεχτεί πίσω τον Ahmed H, και οι αξιωματούχοι στη Λευκωσία εξετάζουν τώρα το αίτημα. Ούγγροι αξιωματούχοι μετανάστευσης έχουν προσεγγίσει τον Ahmed H με το ενδεχόμενο να σταλεί πίσω στη Συρία. Εάν σταλεί με τη βία στη Συρία, θα βρεθεί σε κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η απόφαση για να επιτραπεί στον Ahmed να επιστρέψει στην Κύπρο βρίσκεται απολύτως στη διακριτική ευχέρεια της κυπριακής κυβέρνησης. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ασκήσει συνηγορία όλους τους τελευταίους μήνες, με την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να τους ενημερώσει για την άδικη διαδικασία που υπέστη ο Ahmed H στην Ουγγαρία, και να τους παροτρύνει να επανενώσουν τον Ahmed H με την οικογένειά του. Η οργάνωση τώρα ζητάει από τα μέλη της και το ευρύτερο κοινό να αναλάβουν δράση για να βοηθήσουν τον Ahmed H να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου ανήκει.

Υπογράψτε ΕΔΩ

(Το σκίτσο ζωγραφίστηκε από την κόρη του κρατούμενου πρόσφυγα)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Μένουμε σπίτι, αλλά μένουμε ασφαλείς». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν σε όλες τις γυναίκες της χώρας μας η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το Κέντρο Διοτίμα, αναγνωρισμένος και εξειδικευμένος φορέας σε θέματα έμφυλης βίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιζώσες/ντες έμφυλης βίας στη Μόρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι επισκέψεις στα ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ της Πέτρου ΡΑΛΛΗ απαγορεύτηκαν λόγω των μέτρων για την πανδημία του Covid-19.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πεθαίνοντας για τη λευτεριά, πεθαίνοντας για τη μουσική. Στην Τουρκία του Ερντογάν είναι τρομοκρατία να τραγουδάς.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υποστηρίξτε την αίτηση που συνυπογράφει το Vouliwatch κατά της κατάχρησης της πανδημίας από αυταρχικά καθεστώτα με σκοπό την καταστολή της Δημοκρατίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές, να μην τεθούν σε κίνδυνο τα παιδιά μας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ