A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Να μπει τέλος στο έγκλημα της ματωμένης χρήσης της γούνας

Νέα έκκληση προς τον κόσμο της ελληνικής μόδας απευθύνουν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και 72 φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Μόδα για το ευρύ κοινό είναι Τέχνη, είναι εκλεπτυσμένη έκφραση, είναι δημιουργία και είναι συνυφασμένη με την ομορφιά, τα φώτα, την αποδοχή κι επιδοκιμασία, τον συναγωνισμό, την καινοτομία, την επιτυχία και τη χαρά. Η Ελληνική Μόδα έχει αποδείξει και έχει αναδείξει τεράστια δημιουργικότητα και φωτεινά ταλέντα!

Και οι επιδείξεις Μόδας που διοργανώνονταικαι στη χώρα μας, αλλά και τόσες άλλες εκδηλώσεις ως γιορτές χαράς, δημιουργίας και όμορφου συναγωνισμού, θα ήταν σκόπιμο να αναδεικνύουν ακριβώς αυτήν την δημιουργικότητα των ανθρώπων με έμπνευση, με ταλέντο, με γνώσεις, με διάθεση ειρήνης και σεβασμού προς τη φύση, χωρίς να σκιάζεται από το κρυμμένο έγκλημα με βασανισμό που χωρίς αμφισβήτηση προϋποθέτει η γούνα και όλα τα υλικά και προϊόντα που σχετίζονται μ’ αυτήν.

Η αλήθεια που περίτεχνα εδώ και χρόνια κρύβεται είναι πως :

Τα ζώα που σκοτώνονται κατά εκατομμύρια προκειμένου η γούνα τους να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο, είναι άγρια ζώα που είτε αιχμαλωτίζονται, είτε εκτρέφονται και εξαναγκάζονται να ζουν σε μικροσκοπικά βρώμικα και κατασκότεινα κλουβιά μέχρι την ώρα της θανάτωσής τους με βασανιστικές μεθόδους. Όσο είναι στα κλουβιά προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν δαγκώνοντας τα σίδερα της φυλακής τους, κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, και παρουσιάζουν στοιχεία κανιβαλισμού μέσα σε όλη τη δυστυχία που βιώνουν.

Μέθοδοι θανάτωσής τους είναι η πρωκτική ηλεκτροπληξία, τα χτυπήματα στο κεφάλι, στραγγαλισμός, εισπνοή τοξικών αερίων. Κάποια από αυτά που ατυχώς δεν πεθαίνουν αμέσως, γδέρνονται ενώ έχουν ακόμα τις αισθήσεις τους.

Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ηθικό.
Διάσημοι επιστήμονες υπογραμμίζουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της όλης διαδικασίας παραγωγής και κατεργασίας γουνοδερμάτων, αλλά και της χρήσης γούνας στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον.

Κάποιες από τις μεγαλύτερες επώνυμες μελέτες, είναι η “ PoisoninFurs”η οποία εκδόθηκε από την EcoAid από τον επιστήμονα Χημικό μηχανικόManfredKrautter, η “ToxicFur”, που πραγματοποιήθηκε από το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Βρέμης, και η (LifeCycleAssessment) που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμόCEDelft -μια ανάλυση του κύκλου ζωής ώστε να προσδιορίσει ποσοτικά την περιβαλλοντική επίπτωση των διαφόρων σταδίων της παραγωγικής αλυσίδας, «από το κοτόπουλο που χρησιμοποιείται ως τροφή για τα μινκ μέχρι το στάδιο που παράγεται η γούνα».

Η Poison in Furs τονίζει συγκεκριμένα ότι: « η μόδα της γούνας είναι υπερβολικά μολυσμένη με επικίνδυνες και βλαβερές χημικές ουσίες».
Η έρευνά τους που έγινε στην ευρωπαϊκή ήπειρο με δείγματα γούνας από Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, Βουλγαρία και Ρουμανία κατέληξε σε ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η μόλυνση είναι ανησυχητικά συνεχής.

Χημικά στοιχεία και συστατικά που χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής γούνας, αλλά και δερμάτων γενικότερα όπως (καθαρισμός, επεξεργασία, βαφή, συντήρηση, κ.λ.π), μιας εντατικής χημικής διαδικασίας, με σκοπό την παραγωγή ενός προϊόντος της μόδας ανθεκτικού στην αποσύνθεση και προερχόμενου από έναν ζωντανό οργανισμό, κρίνονται ως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον.
Κάποια από αυτά δε κρίθηκαν και ως πιθανοί επιμολυντές του νερού.

Εδώ κρίνεται αναγκαίο να αναφέρουμε ως ενημέρωση πρόσφατες μολύνσεις του υδροφόρου ορίζοντα, με μαζικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές : Tον Ιούνιο του 2018, η ΔΕΥΑ Καστοριάς παραδέχτηκε μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου. Είναι γνωστό δε ότι η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε.

Επίσης το Μάρτιο του 2019 σφραγίστηκε επίσης η πηγή «Μπέης Μπουνάρ» μετά από μόλυνση, ενώ το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στο Άργος Ορεστικό από βυρσοδεψείο δερμάτων, τόσο εκτεταμένη και εμφανής που για πρώτη φορά σφραγίστηκε βυρσοδεψείο -έστω και προσωρινά
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις οι ρυπαντές που εντοπίστηκαν χρησιμοποιούνται κυρίως σε βυρσοδεψεία και καθαριστήρια δερμάτων ενώ αποφεύγονται συστηματικά οι απαντήσεις από τις Αρχές σχετικά με το πόσο διάστημα οι κάτοικοι έπιναν εν αγνοία τους μολυσμένο νερό αλλά και σχετικά με το ποιες είναι οι αιτίες μόλυνσης.

Το θετικό είναι πως ο κόσμος αλλάζει. Ήδη 15 Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία απαγόρευσης ή σταδιακής κατάργησης των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών με πρόσφατη τη Νορβηγία (παρότι ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός γούνας αλεπούς παγκοσμίως),μεταξύ των οποίων η Ολλανδία (παρότι ήταν η δεύτερη παραγωγός γουνοδερματων μινκ παγκοσμίως) ενώ προτεινόμενα νομοσχέδια για κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων έχουν ήδη κατατεθεί σε Εσθονία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Ουκρανία και Πολωνία. Όλα δεικνύουν τη βιομηχανία γούνας ως μια ηθικά κατακριτέα αλλά και διαρκώς φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα.

Φωτεινό παράδειγμα αποτελούν διάσημοι σχεδιαστές και οίκοι μόδας, που εξαιρούν τη χρήση γούνας από τις δημιουργίες τους χρησιμοποιώντας εναλλακτικές άφθονες που προσφέρει η τεχνολογική πρόοδος, φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς θάνατο και βασανισμό ζώων που βάφουν με αίμα τα χέρια τους, ενώ όλο και περισσότεροι προχωρούν στην εξαίρεση αυτή.
Burberry, Versace, Galliano, Furla, Donna Karan, DKNY, Michael Kors, Gucci, The Kooples, Giorgio Armani, Hugo Boss, Lacoste, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, J.Crew, Calvin Klein, Stella McCartney, Kate Spade NewYork, Alexa chung,Jan Paul Gaultier, Maik Nikolatos, Prada, Όλγα Καραβερβέρη, Τζου Κουμεντάκου, Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδη , EatingTheGoober, Μαρία Διαμαντή και άλλοι Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές.

Πολλά πρόσωπα του δημοσίου βίου από το χώρο της μόδας αλλά και των τεχνών και των γραμμάτων, υποστηρίζουν την εκστρατεία αυτή :
Άννα Αδριανού, Τζένη Οικονόμου Ρίζου, Τάνια Νικολοπούλου, Αναστασία Γκούβα, Χρήστος Πετρίδης, Γιώργος Ζούβελος, Μαίρη Γκαζιάνη, SimoneArnaboldi, Άρης Ρουπινάς, Ναταλί Ρίζου, Γιάννης Ευσταθίου, Βίκυ Μπάδα, Σοφία Τζιράρκα, Στέλιος Μπεμπλιδάκης, Μαίρη Καρατσιώλη.
Στις ακόλουθες εβδομάδες Μόδας εξαιρέθηκε η φυσική γούνα η/και το δέρμα από τις δημιουργίες των σχεδιαστών:

Κλείνοντας, απευθυνόμενοι στους σχεδιαστές μόδας και στον κόσμο που δουλεύει και στηρίζει την Ελληνική μόδα, στους διοργανωτές και σε κάθε παράγοντα (μοντέλα, φωτογράφους, στυλίστες, fashionmanagers, hairstylists, makeupartists, δημιουργούς κοσμημάτων και υποδημάτων, εταιρίες καλλυντικών και προϊόντων μακιγιάζ, fashionbloggers, fashionbrands, τηλεοπτικούς & ραδιοφωνικούς σταθμούς, παρουσιαστές, ηθοποιούς & τραγουδιστές) δηλώνουμε ότι επιθυμούμε και στη χώρα μας η Μόδα να είναι καινοτόμα, λαμπρή, δημιουργική, εξαιρώντας τη φυσική γούνα, εξαιρώντας το δέρμα ζώων και τα βασανιστήρια τους και όλα τα παράγωγα, βάζοντας τέλος στο έγκλημα και προάγοντας τον Πολιτισμό και την Ειρήνη!
Είναι αυτονόητη η με κάθε τρόπο εκ μέρους μας δημοσιοποίηση της στήριξής σας υπογράφοντας την επιστολή μας https://pfpo.gr/i-elliniki-moda-leei-ochi-sti-gouna/.

Θα ενεργήσουμε έτσι ώστε να ακουστεί παντού στη Ευρώπη και στον Κόσμο ότι η Ελληνική Μόδα με αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα, λέει ένα μεγάλο Όχι στη χρήση γούνας.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Την επιστολή συνυπογράφουν

Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
Ethos and Empathy
Dreamdancers
Eλληνικός Σύλλογος Περίθαλψης Ιπποειδών , Ε.Σ.Π.Ι.
Κόμμα για τα Ζώα ΚύπρουΖώωνΚύπρου
Ομοσπονδία η Φωνή των Ζώων Κύπρου
ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ, Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών
Φοίνιξ , περιβαλλοντική οργάνωση Ηρακλείου
Φ.Σ. Χανίων Η Προστασία των Ζώων
Ζωφόρος Ηρακλείου Κρήτης
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Κιβωτός του Νώε»
Φιλοζωική Οργάνωση Θεσσαλονίκης «Νοιάζομαι»
Φιλοζωικό Σωματείο Θεσσαλονίκης «Φροντίζω»
Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου «Άργος»
«Αδεσποτολόγιο»
Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Αιγιαλείας «Τα Φιλαράκια»
Φιλοζωικό Σωματείο Αλεξανδρούπολης «Κιβωτός»
Φιλοζωική Μέριμνα Αμοργού
Φιλοζωικός Σύλλογος Βόλου «Κόσμος και Φύση»
Σωματείο Βουλιαγμένης «Ο Άργος»
Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών
«Κίνηση Προστασίας Σκύλων» Έδεσσα
VoiceoftheCat’sAlliance “V.O.C.AL” Κρήτη (Ελούντα)
Φιλοζωικό Σωματείο Β. Εύβοιας «Άρτεμις»
Σύλλογος Ζωόφιλων Ημαθίας «ΖΩ.Η»
Προστασία Αδέσποτων Ζώων Θεσσαλονίκη (Πυλαία) «Η Αγάπη»
Φιλοζωική Οργάνωση Θεσσαλονίκης «Νοιάζομαι»
Φιλοζωικός Σύλλογος Ιθάκης «Ο Άργος»
Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «Αίσωπος»
Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας «Φιλοκάρδι»
«Συμμετέχω» Αδέσποτα Κατερίνης
Σωματείο Αδέσποτων Ζώων Κατερίνης «ΖΕΥΣ»
Φιλοζωικό Σωματείο Κατερίνης «Ο Άργος»
Φιλοζωική Κάσου
Ζωοφιλικό Σωματείο Κέρκυρας «Κιβωτός»
Σύλλογος Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλονιάς «DorisArk»
AnimalRescueKefalonia
Φιλοζωικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Σχέσεις Στοργής» Κιάτο
Φιλοζωικό Σωματείο Κοζάνης «Αγγίζωο»
Προστασία Αστικής Πανίδας Κορινθίας «Κο.Πρ.Α.Π»
Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας «Anim.A.L»
Φιλοζωικό Σωματείο «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας»
Καταφύγιο Σκύλων «Ελπίδα» Λιβαδειά
Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας «L.A.W.S»
Φιλόζωοι της Λέρου
Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου «Αδέσποτες Ψυχές»
Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Δράση Εθελοντών Δίου-Ολύμπου, Λιτόχωρο «ο Περίτας»
Φιλοζωική Μεγαλόπολης
Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη»
Φιλοζωική Νάξου «NAWS»
Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου
Φιλοζωικό Σωματείο Π. Φαλήρου
Πλακιάς Ρεθύμνου «ProtectionandLifelineFinikas»
Ρέθυμνο «Φίλοι των Ζώων»
Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών
Φιλοζωικός Σύλλογος Σητείας «Αλληλεγγύη»
Skopelos Πολιτισμός-Περιβάλλον-Ζωοφιλία
Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης
Πολιτιστικός Ζωοφιλικός Σύλλογος Δ. Ευρώτα Σπάρτη
Φιλοζωική Σύρου
Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας
Φιλοζωική και Οικολογική Εταιρεία Χαλκιδικής
Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου
Φίλοι Ζώων Παπάγου-Χολαργού
Φ. Ο. Αρχανών Αστερούσιων Ηρακλείου
Θεσσαλονίκη Πανόραμα «Κύων και Γαλή»
Σύλλογος Ζωόφιλων Καλύμνου
Μεσολόγγι «Φίλοι Ζώων»
Φιλοζωική Νάξου
Σωματείο Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας
Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου
Φιλοζωικό Σωματείο Τρίπολης

Οι αιτούντες φορείς & πρόσωπα:

ΠΦΠΟ Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Πετρίδης Χρήστος
Τζένυ Οικονόμου Ρίζου
Γκούβα Αναστασία
Ρουπίνας Άρης


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προτρέποντας μαθητές και εκπαιδευτικούς να φυτέψουν το δικό τους λουλούδι στον χώρο του σχολείου ή στον ιδιωτικό τους χώρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το δικό τους μήνυμα για την προστασία της ευβοϊκής φύσης έστειλαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 5 Ιουνίου σύλλογοι και πολίτες στη Χαλκίδα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του βρετανικού οργανισμού προστασίας του περιβάλλοντος «Carbon Trust» για λογαριασμό του Ινστιτούτου Vodafone
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελεύθερα βουνά χωρίς Αιολικά, κάτω τα χέρια από τα Άγραφα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x