A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πανεπιστημιακό άσυλο: Τρεις πρώην υπουργοί (Παιδείας) και ένας διανοούμενος απαντούν χωρίς μισόλογα

από huffingtonpost.gr

Δημοκρατική κατάκτηση ή παρωχημένη ιδέα; Το ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου επανέρχεται - για πρώτη φορά τόσο ψηλά στην πολιτική ατζέντα - καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση. Η απόφαση αυτή συμπίπτει με τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την οριστική κατάρρευση της χούντας. 

Το ερώτημα είναι απλό: Ωρίμασε η ελληνική δημοκρατία σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιχειρήσει το επόμενο βήμα χωρίς να φοβάται, ότι θα χάσει κάτι από την κατάργηση του ασύλου; Eίναι κάτι περισσότερο από συμβολική η αξία του σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία;

Tο αίτημα της κοινωνίας για ποιοτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, για χώρους όπου η διακίνηση ιδεών θα διεξάγεται πραγματικά ελεύθερα, όπου όλες οι απόψεις θα ακούγονται χωρίς κανένα αποκλεισμό και ακόμη περισσότερο οι ιδέες αυτές θα μπορούν να δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον γνώσης, παραμένει κυρίαρχο. Όπως κυρίαρχο παραμένει το αίτημα για χώρους που θα θυμίζουν Πανεπιστήμιο, σαν αυτά που κατά κοινή παραδοχή χαρακτηρίζονται ως «κορυφαία». Δηλαδή, πανεπιστήμια που, όταν τα συγκρίνουμε με τα δικά μας, εάν δεν μελαγχολούμε - σίγουρα τα ζηλεύουμε.

Η ποιότητα της εκπαίδευσης, αλλά και των χώρων όπου η γνώση μεταλαμπαδεύεται στις γενιές, οι οποίες θα συγκροτήσουν τη ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτό που λέμε ευνομούμενη πολιτεία, τη σκέπη δηλαδή του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Η προάσπιση αυτών είναι υποχρέωση όλων και όχι μόνο θεσμική. Ο πολίτης πρέπει να υπερισχύει των κάθε λογής ιδεοληψιών. Η αμφισβήτησή τους άλλωστε, είναι εμφανής στην καθημερινότητα μας.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι ζητούμενο στην Ελλάδα του 2019 είναι μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι ένας μονόδρομος που ξεκινά από την Παιδεία και κάθε βήμα προς τη βελτίωση πρέπει να επικροτείται και να ενθαρρύνεται.

Τρεις πρώην υπουργοί Παιδείας, η Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο καθηγητής Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου, πρ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πρώην Υφυπουργός Παιδείας), απαντούν.

Πιο ειδικά

Μαριέττα Γιαννάκου - «Η ευνομούμενη Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει την προστασία όλων όσων συμμετέχουν στην ακαδημαϊκή ζωή»

«Η ευνομούμενη Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει την προστασία όλων όσων συμμετέχουν στην ακαδημαϊκή ζωή από απειλές κατά της ελευθερίας του λόγου, της αξιοπρέπειας ή και της ζωής τους. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε εστίες συγκάλυψης παραβατικότητας, όπως τα ναρκωτικά και το παράνομο εμπόριο...Οι καλές πρακτικές, προερχόμενες από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν και στη χώρα μας...» 

Άννα Διαμαντοπούλου - Το «Άσυλο» ως πρώτο συμβολικό βήμα

«Η αντίληψη ότι κάποιοι χώροι, όπως αυτοί των Πανεπιστημίων, προσφέρονται για άσκηση κάθε λογής βίας και διάπραξη αδικημάτων, χωρίς η Πολιτεία να μπορεί να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά, είναι σαφώς αντίθετη με τον πυρήνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Αυτός ο πυρήνας είναι που προστατεύει, μεταξύ άλλων, την ελεύθερη σκέψη και τη διακίνησή της, την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών οπουδήποτε, καθώς και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους...» 

Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου - «Το άσυλο της επόμενης μέρας»

«Πράγματι, το άσυλο με τη σημερινή του μορφή πρέπει να καταργηθεί. Προϋπόθεση για να υπάρξει μία νέα κανονικότητα στα Πανεπιστήμια, αλλά και για να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία αποτελεί η θεσμική αναγνώριση ότι το πανεπιστημιακό άσυλο καλύπτει αποκλειστικά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, το δικαίωμα στη γνώση, στην ελεύθερη έρευνα και διδασκαλία και στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών...Αλλά και η πανεπιστημιακή κοινότητα να νοιώσει το χώρο των Πανεπιστημίων ως δικό της χώρο, άρα ως “υπερασπίσιμο χώρο”» 

Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας και δημοσιογράφος - «΄Ασυλο είναι όλη η χώρα και η Ευρώπη»

Ζητήσαμε από τον πεζογράφο και δημοσιογράφο Γιώργο Σκαμπαρδώνη, να καταγράψει τη δική του ματιά στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, ώστε να μοιραστούμε τον προβληματισμό ενός ανθρώπου που ζει στη Θεσσαλονίκη. 

Το άσυλο δεν αποτελεί άλλωστε, μοναδικό προνόμιο της Αθήνας. «Το θέμα, θεωρώ, πως είναι ήδη εξαντλημένο», ήταν η πρώτη του φράση. Ωστόσο, μέσα σε λίγες γραμμές χώρεσε μία ευθύβολη σκέψη, καθώς ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης συνδέει την ελληνική με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. 

Ακολουθεί το σημείωμά του: 

Περί ασύλου

Το θέμα, θεωρώ, πως είναι ήδη εξαντλημένο. Καταρχήν άσυλο
είναι όλη η χώρα και όλη η Ευρώπη. Η ελευθερία του λόγου είναι
άπλετη. Όπως δοκιμάστηκε δε κι εξελίχθηκε στρεβλά το πράγμα εν
Ελλάδι, η μόνη περίπτωση να υπάρχει όντως άσυλο και στα
πανεπιστήμια, είναι αυτό να αρθεί, εφόσον ήδη προϋπάρχει παντού.
Είναι μια κουβέντα τετελεσμένη, θεωρώ, για όποιον βλέπει, εδώ και
χρόνια, το προφανές. 
                                                                    Γιώργος Σκαμπαρδώνης


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Με νεότερη ενημέρωσή της η ΕΛΑΣ γνωστοποιεί σε ποια σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής έχει διακοπεί η κυκλοφορία
ΕΛΛΑΔΑ
Tα ρέστα από τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν επί ώρες στην Αττική Οδό ζητά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΛΛΑΔΑ
Πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί στην εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού σύμφωνα με το νόμο 4663/2020
ΕΛΛΑΔΑ
Παράταση της σημερινής αργίας λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα και αύριο Τετάρτη
ΕΛΛΑΔΑ
Απίστευτα είναι τα σκηνικά που εξακολουθούν να εκτυλίσσονται στο «Ελ. Βενιζέλος»
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x