A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η αυτόνομη Περιφέρεια της Μαδρίτης αποκτά για πρώτη φορά κυβέρνηση συνεργασίας


Η αυτόνομη Περιφέρεια της Μαδρίτης, έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις έχει από χθες κυβερνήτη, στο πρόσωπο της υποψηφίου του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Ισάβελ Ντίαθ Αγιούσο, μολονότι νικητής των εκλογών ήταν ο σοσιαλιστής (PSOE) Άνχελ Γαβιλόνδο. 


Και τούτο έγινε εφικτό, καθώς οι κεντροδεξιοί Ciudadanos (C's) αποδέχθηκαν τελικά τη στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας από το ακροδεξιό Vox, το οποίο με τη σειρά του δέχθηκε να ελαττώσει τις αξιώσεις του για να προσφέρει τις «πολύτιμες» ψήφους του στο τοπικό Κοινοβούλιο.


Μετά τη συμφωνία, που ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής των C's Ιγνάθιο Αγουάδο, θα επαναληφθεί το σχήμα διακυβέρνησης της Περιφέρειας που εγκαινιάσθηκε στην Ανδαλουσία, με τον διαμοιρασμό των 'συμβουλίων' (τοπικά υπουργεία) μεταξύ του ΡΡ και του 'πορτοκαλί' κόμματος, με την ακροδεξιά να στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση με αντάλλαγμα να γίνουν δεκτές προγραμματικές της θέσεις σε καίρια κοινωνικά και οικονομικά, διοικητικά ζητήματα.


Στο νέο κείμενο που κατέθεσε η ακροδεξιά παράταξη του Σαντιάγο Αμπασκάλ, το Vox δέχεται τελικά να μην μειωθούν οι θέσεις 'συμβούλων' (που αντίθετα αυξάνονται από εννέα σε 13 για να 'χωρέσουν' όλα τα στελέχη του ΡΡ και των C's). 


Ταυτόχρονα προτείνει να καταργηθούν ορισμένα άρθρα για τους νόμους προστασίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τον επαναπατρισμό των ανήλικων ασυνόδευτων μεταναστών που βρίσκονται στην Περιφέρεια, να μεταβιβάζονται στις χώρες καταγωγής τα ιατρικά έξοδα για την περίθαλψη των μη νόμιμων μεταναστών στη Μαδρίτη, και να υπογράψουν οι τρεις παρατάξεις σε επίσημη πράξη την προγραμματική συμφωνία τους (που έως σήμερα είναι μόνον προφορική).

   

Το ΡΡ και οι C's είχαν υπογράψει μία προγραμματική συμφωνία από 155 σημεία για τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας στην Περιφέρεια, έπειτα από 20 χρόνια μονοκρατορίας του Λαϊκού Κόμματος (από το 2015 ηγείτο μίας κυβέρνησης μειοψηφίας με την τακτική στήριξη όμως των C's). 


Όμως χωρίς τις 12 έδρες του Vox, η συμφωνία τούτη παρέμενε ένα απλό χαρτί. Για να επιτευχθεί αυτό, οι δύο παρατάξεις της δεξιάς αποφάσισαν να ξεπεράσουν τις ασφαλιστικές δικλείδες και τους περιορισμούς που έθετε η αντίστοιχη συμφωνία στην Ανδαλουσία ως προς το Vox. 


Όπως τονίζει η επικεφαλής του Vox, Ροθίο Μοναστέριο, παρά τη συμφωνία η παράταξή της θα «ασκήσει μία αταλάντευτη κι αυστηρή αντιπολίτευση». 


Εντούτοις, όλοι πιστεύουν πως η ακροδεξιά θα προσπαθήσει να επωφεληθεί των 12 ψήφων της για να έχει λόγο στην περιφερειακή κυβέρνηση, έστω και εάν δεν συμμετέχει με 'συμβούλους' της. 


Πλέον, η παράταξη του Αμπασκάλ με τους 12 βουλευτές της κρατά τα κλειδιά της διακυβέρνησης της Περιφέρειας, καθώς η συμμαχία ΡΡ-C's δεν μπορεί από μόνη της να νομοθετήσει στο τοπικό Κοινοβούλιο.


Άλλωστε, προηγούμενο υπάρχει: στις 6 Ιουνίου η συγκυβέρνηση ΡΡ-C's της Ανδαλουσίας κλυδωνίσθηκε όταν το Vox άσκησε βέτο στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. 


Η κρίση αποφεύχθηκε όταν τα δύο κόμματα δέχθηκαν να υπογράψουν σε επίσημο έγγραφο το σύμφωνο στήριξής τους από το Vox. 


Όπως φοβούνται, και το εκφράζουν ανοικτά, πηγές του ΡΡ, οι δεξιές παρατάξεις φοβούνται μία επανάληψη του πολιτικού αυτού εκβιασμού και στη Μαδρίτη.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Συζητάμε με τον πρόεδρο της Public Issue, Γιάννη Μαυρή για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική και κοινωνική συγκυρία, το ρόλος των κινημάτων διαμαρτυρίας.
ΚΟΣΜΟΣ
Ενώ πολλοί έλκονται από τον ήλιο, τη θάλασσα και τη σαγκρία της Ισπανίας, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείτε να απολαύσετε στη χώρα.
ΚΟΣΜΟΣ
Ισχυρή έκρηξη άγνωστης προέλευσης σημειώθηκε σε κτίριο στο κέντρο της Μαδρίτης, σύμφωνα με το δίκτυο της ισπανικής τηλεόρασης TVE και αυτόπτες μάρτυρες.
ΚΟΣΜΟΣ
Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης έχει ως εξής:
ΚΟΣΜΟΣ
Ένας ευρηματικός Άγιος Βασίλης ανέλαβε την αποστολή να σώσει τα Χριστούγεννα στην Ισπανία στέλνοντας βιντεομηνύματα στα παιδιά, που δεν μπορούν να τον συναντήσουν φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού
ΚΟΣΜΟΣ
Εχει λάβει 40.000 ευρώ από περίπου 400 τακτικούς του πελάτες, οι οποίοι πλήρωσαν προκαταβολικά για τα ποτά και τα σνακ τους
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x