A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αντι - σύνοδο G7 οργανώνουν τα Κίτρινα Γιλέκα μαζί με άλλους ακτιβιστές


Οι ακτιβιστές για το κλίμα και οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα Κίτρινα Γιλέκα και τους Βάσκους εθνικιστές ενόψει της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, που θα διεξαχθεί αυτό το σαββατοκύριακο, για να διαμαρτυρηθούν για το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς που, όπως καταγγέλλουν, διευρύνεται εξαιτίας του "κυνισμού" των παγκόσμιων ηγετών.


Σε μια "αντί-G7" σύνοδο στις πόλεις Εντάι στη Γαλλία και Ιρούν στην Ισπανία, στη γαλλο-ισπανική μεθόριο, 30 χλμ νότια της Μπιαρίτς, 50 μη κυβερνητικές οργανώσεις συναντώνται για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές και κλιματικές πολιτικές που ακολουθούν οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.


"Ο κυνισμός της συνόδου της G7 συνίσταται στο ότι έχει θέσει ως κεντρικό θέμα της διοργάνωσης την ανισότητα, αλλά είναι αυτές οι ίδιες οι πολιτικές των πλούσιων χωρών που δημιουργούν και ενισχύουν την ανισότητα", λέει ένας εκπρόσωπος της μκο "Alternatives G7, ο Σεμπαστιάν Μπαγιέλ.


Όπως λέει ο ίδιος, δεν βλέπει να υπάρχει καμία αντίφαση στο γεγονός ότι οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης συνεργάζονται με τα μέλη των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, ενός κινήματος που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα.


Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων περιελάμβανε πρόσωπα με σχέσεις με την άκρα δεξιά και αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια και λεηλασίες σε μια σειρά από εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στο τέλος του 2018 και στις αρχές του 2019.


Ο Μπαγιέλ πρόσθεσε ότι το κίνημα των Βάσκων αυτονομιστών στην Ισπανία έχει εγκαταλείψει τη βία. 


Το 2011 η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ETA ανακοίνωσε τον επ΄αόριστον τερματισμό της ένοπλης δράσης της από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 850 άνθρωποι στην Ισπανία στη διάρκεια 50 χρόνων.


Αλλά και η εκπρόσωπος της μκο Friends of the Earth, η Μαλικά Πεϊρό, συμφωνεί ότι η παρουσία των Κίτρινων Γιλέκων στη σύνοδο είναι απαραίτητη.


"Χτίζουμε γέφυρες με τα Κίτρινα Γιλέκα, που είναι ένα πολυεπίπεδο κίνημα. Ένα τμήμα του αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι τα κοινωνικά και τα κλιματικά ζητήματα είναι στενά συνδεδεμένα", είπε.


Από την πλευρά της η Ορελί Τρουβ, η εκπρόσωπος της μκο "Alternatives G7", μιας κολεκτίβας των γαλλικών μκο, είπε ότι οι οργανώσεις αυτές συσπειρώνουν ακτιβιστές για το κλίμα, Κίτρινα Γιλέκα, φεμινίστριες και άλλους ακτιβιστές.


"Σε αυτήν την αντι-σύνοδο θέλουμε να ενώσουμε όλα τα κινήματα που μάχονται κατά των πολιτικών τις οποίες επιβάλλουν οι επικεφαλής κρατών, οι πολιτικοί που ωφελούν τους πλουσιότερους και οι πολυεθνικές, που είναι αυταρχικές και κάνουν διακρίσεις", δήλωσε η Τρουβ.


Οι διοργανωτές της αντι-συνόδου έχουν προγραμματίσει για το Σάββατο ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας στις πόλεις Εντάι και Ιρούν, αλλά οι διοργανωτές των Κίτρινων Γιλέκων έχουν επίσης προαναγγείλει την 41η σαββατιάτικη διαδήλωσή τους, η οποία θα γίνει στην Μπιαρίτς, όπου όμως απαγορεύεται η πρόσβαση στους διαδηλωτές.


Την Κυριακή οι ακτιβιστές σχεδιάζουν δράσεις "ανυπακοής" και η αυτοχαρακτηριζόμενη ριζοσπαστική περιβαλλοντική οργάνωση "Action non-violente COP21" θα αψηφήσει την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πόλη Μπαγιόν, που βρίσκεται 8 χλμ ανατολικά της Μπιαρίτς, και θα πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας περιφέροντας επίσημα πορτρέτα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που, όπως υποστηρίζει, έχουν αποκαθηλωθεί από δημαρχεία ανά τη χώρα.


Αυτό το σαββατοκύριακο χιλιάδες αστυνομικοί θα εμποδίζουν την πρόσβαση στην Μπιαρίτς καθώς οι αρχές φοβούνται τυχόν επανάληψη των κρουσμάτων λεηλασίας, πυρπόλησης αυτοκινήτων και βίας που σημειώθηκαν στο Παρίσι στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η γαλλική πρωτεύουσα βίωσε τη χειρότερη αστική βία μετά τις φοιτητικές διαδηλώσεις του Μάη του 68.


Σε μια άλλη σύνοδο, της G8, που είχε πραγματοποιηθεί στη Ντοβίλ της Γαλλίας δεν πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις καθώς οι διαδηλωτές εκεί είχαν περιοριστεί σε απόσταση 40 χλμ από τον τόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Οι αστυνομικές δυνάμεις «μπλόκαραν» το μετρό «Ομόνοια». Διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων στον σταθμό ΦΙΞ.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου Χρυσοχοϊδη – Κεραμέως για τα πανεπιστήμια και ενάντια στην αστυνομική καταστολή της Δευτέρας στο ΑΠΘ
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Στις 17 Ιανουαρίου φυλακίστηκε κατά την επιστροφή του στη χώρα έπειτα από τη νοσηλεία του στη Γερμανία μετά τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Οι σεισμοί που γίνονται τόσο συχνά στην Ελλάδα οφείλονται στο μαζικό τρίξιμο των οστών των πάνω από 2.000 χρόνια εκατομμυρίων νεκρών κατοίκων αυτών των χωμάτων, που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι το 75% του εκλογικού σώματος αφήνει το 25%
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Στην Αλβανία, όπως και στην Ελλάδα, η πανδημία έχει γίνει η αφορμή για να δείξει η αστυνομία το πιο αυταρχικό και ανεξέλεγκτο πρόσωπό της.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Κύμα οργής ξέσπασε στην Αλβανία έπειτα από τη δολοφονία του 25χρονου Klodian Rasha από αστυνομικά πυρά. Εξαγριωμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν εισβολή στο κτίριο και άρχισαν να πετάνε πέτρες και έκαψαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x