A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Νέα έρευνα: Τα χάπια ιχθυελαίου δεν είναι ωφέλιμα για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2


Αυτοί που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να παίρνουν συμπληρώματα ωμέγα 3 με ιχθυέλαιο, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η BBC.


Μέχρι σήμερα υπήρχε η ανησυχία ότι τα συμπληρώματα ωμέγα 3 μπορεί να είναι επιβλαβή για τα άτομα με αυτή τη νόσο. Μια πρόσφατη όμως ανασκόπηση 80 μελετών από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The BMJ», δεν επιβεβαίωσε αυτές τις υποθέσεις αλλά δε βρήκε και κανένα όφελος σε αυτά τα συμπληρώματα.


Οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη έχουν τον τύπο 2 όπου το πάγκρεας δεν καταφέρνει να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στην έκκριση ινσουλίνης και αυτοί που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ωμέγα 3 από το ιχθυέλαιο δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση στην αποτροπή εμφάνισης διαβήτη ή στον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Μάλιστα, η δρ. Λι Χούπερ που διεύθυνε τη μελέτη, εξέφρασε, μιλώντας στο BBC, την ανησυχία της ότι τα συμπληρώματα ωμέγα 3 μπορεί να είναι βλαβερά για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, καθιστώντας τον έλεγχο της γλυκόζης ακόμη πιο δύσκολο.


Εκείνοι, πάντως, που πάσχουν από τη νόσο, συχνά έχουν και πολύ υψηλά τριγλυκερίδια τα οποία έχει φανεί ότι μειώνει η πρόσληψη ωμέγα 3.


Η Χούπερ καταλήγει, όμως, ότι δε βρέθηκε ούτε όφελος ούτε κίνδυνος που να προκύπτει από τα συμπληρώματα αυτά και υπογραμμίζει ότι εφόσον πρόκειται για πολύ ακριβά σκευάσματα είναι ενδεχομένως προτιμότερο τα χρήματα που θα έδινε κανείς για αυτά να διατεθούν για σωματική άσκηση ή κατανάλωση λιπαρών ψαριών.


Ο Ντάγκλας Τβένφουρ, αναπληρωτής διευθυντής στον βρετανικό οργανισμό «Diabetes» δηλώνει ότι το να ακολουθεί κανείς μια υγιεινή διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντικό, την ίδια στιγμή που είναι ήδη γνωστό πως ορισμένες τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι, το τυρί και τα δημητριακά ολικής άλεσης ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.


Ο ίδιος συμπεραίνει: «Ενώ τα λιπαρά οξέα του ωμέγα 3 είναι πολύ σημαντικά για την υγεία, είναι γενικά καλύτερο οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 να τα προσλαμβάνουν με την κατανάλωση 2 μερίδων ψάρι εβδομαδιαίως, πάρα μέσω συμπληρωμάτων».


Παρόλα αυτά η αντίθετη άποψη συνεχίζει να υπάρχει, με την Κάρι Ράξτον από την βρετανική υπηρεσία «Health and Food Supplements Information Service (HSIS)» να υποστηρίζει ότι δεδομένου ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για την κατάλληλη ποσότητα κατανάλωσης λιπαρών ψαριών δεν τηρούνται στην πράξη, τα συμπληρώματα καλύπτουν το κενό αυτό στη διατροφή ικανοποιητικά.

 

ΠΗΓΗ: ΒΒC





ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Στο σχολείο, την οικογένεια, τις παρέες γαλουχούνται με έμφυλα στερεότυπα
ΥΓΕΙΑ
Επιστήμονες στη Νορβηγία -πρώτοι στον κόσμο- άρχισαν να συλλέγουν δείγματα σπέρματος από ασθενείς με Covid-19.
ΥΓΕΙΑ
To 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι μετά την πανδημία θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προστασία του πλανήτη και την ανακύκλωση.
ΥΓΕΙΑ
Σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας "Frontiers in Psychology", μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 12 παιδιών και 12 νέων ενηλίκων.
ΥΓΕΙΑ
Λαβράκι και γλώσσα μπαίνουν στο «στόχαστρο» επιστημονικής μελέτης προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει συσσώρευση στον οργανισμό τους, φαρμακευτικών ουσιών
ΥΓΕΙΑ
Μια «ομίχλη θολώνει» το μυαλό πολλών που ανάρρωσαν από κορωνοϊό: απώλεια μνήμης, σύγχυση, ζαλάδες
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x